ΚΟΣΜΟΣ

Αυτοπυρπολήθηκε Θιβετιανός εξόριστος στο Νέο Δελχί

Αυτοπυρπολήθηκε Θιβετιανός εξόριστος στο Νέο Δελχί

Ένας εξόριστος Θιβετιανός στην Ινδία αποπειράθηκε να αυτοπυρποληθεί σήμερα μπροστά από την πρεσβεία της Κίνας στο Νέο Δελχί, πριν εντοπιστεί από αστυνομικούς και τεθεί υπό έλεγχό.

Ο νεαρός άνδρας, ο οποίος σύμφωνα με θιβετιανές μη κυβερνητικές οργανώσεις ονομάζεται Σεράμπ Τσεντόρ και είναι 25 ετών, κατέβηκε μόνος από ένα λεωφορείο και άρχισε να φωνάζει συνθήματα υπέρ της επιστροφής του Δαλάι Λάμα πριν περιλουστεί με βενζίνη και βάλει φωτιά στα ρούχα του.

Αστυνομικοί τον εντόπισαν, τον έριξαν στο έδαφος και κατάφεραν να σβήσουν τις φλόγες ενώ αυτές είχαν ήδη κάψει το παντελόνι του και είχαν φθάσει στη μέση του.

Περιπολικό της αστυνομίας απομάκρυνε τον Θιβετιανό από την περιοχή. Ο άνδρας φέρει ελαφρά εγκαύματα στα πόδια.

Το περιστατικό αυτό προστίθεται στις ένδεκα αυτοπυρπολήσεις και απόπειρες αυτοπυρπόλησης βουδιστών μοναχών φέτος στις περιοχές της επαρχίας Σετσουάν, στη νοτιοδυτική Κίνα, όπου κατοικούν Θιβετιανοί.

Τουλάχιστον επτά μεταξύ αυτών έχασαν τη ζωή τους.

Η πρώτη αυτοπυρπόληση ήταν ενός νεαρού μοναχού από τη μονή Κίρτι, στη νομαρχία Αλμπα, τον περασμένο Μάρτιο, με αφορμή την τρίτη επέτειο από την έναρξη των αντικινεζικών ταραχών του 2008 στη Λάσα.

Οι βουδιστές μοναχοί ζητούν θρησκευτική ελευθερία και διαμαρτύρονται για την αστυνομική παρακολούθηση που υφίστανται.

Οι δημόσιες αυτοκτονίες μοναχών είναι ένα νέο σχετικά φαινόμενο, στο οποίο ο πνευματικός τους ηγέτης Δαλάι Λάμα έχει δηλώσει ότι είναι αντίθετος, εκτιμώντας ότι αντιβαίνει στον ιερό χαρακτήρα της ζωής, σύμφωνα με τα βουδιστικά διδάγματα.