ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν τον στρατό του Άσαντ

Συρία: Ισραηλινά μαχητικά βομβάρδισαν τον στρατό του Άσαντ

Ισραηλινά μαχητικά αεροσκάφηέπληξαν σήμερα 6 Ιουλίου μια θέση στη συριακή πλευρά των συνόρων των Υψιπέδων του Γκολάν, δήλωσαν πηγές και από τις δύο πλευρές.

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε έναν λόφο στο χωριό Χαν Αρναμπέχ στην επαρχία Κουνέιτρα χωρίς να προκαλέσει απώλειες, δήλωσε στο Ρόιτερς διοικητής της περιφερειακής συμμαχίας που πρόσκειται στη Δαμασκό.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε πως έπληξε φυλάκιο του συριακού στρατού που είχε βομβαρδίσει μια ουδέτερη ζώνη στα σύνορα του Γκολάν στη διάρκεια μάχης με αντάρτες στη νότια Συρία.

Με τη βοήθεια της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, συριακές κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ανακαταλάβει ανταρτοκρατούμενα εδάφη στον νότο τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Η επίθεση έχει εστιαστεί μέχρι τώρα στην επαρχία Ντεράα κοντά στα σύνορα με την Ιορδανία, και όχι στην Κουνέιτρα που βρίσκεται δυτικότερα κοντά στα κατεχόμενα από το Ισραήλ Υψίπεδα Γκολάν.

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως, αν και δεν εμπλέκεται στον πόλεμο στη Συρία, θα «εξακολουθήσει να εφαρμόζει τη Συμφωνία Διαχωρισμού των Δυνάμεων του 1974 που περιλαμβάνει την ουδέτερη ζώνη».

Η υπό την επιτήρηση του ΟΗΕ προσωρινή κατάπαυση του πυρός του 1974 απαγορεύει ή περιορίζει τη στρατιωτική ενίσχυση οποιασδήποτε πλευράς γύρω από το Γκολάν. Ισραηλινός υπουργός δήλωσε χθες πως το Ισραήλ μπορεί να ανοίξει πυρ εναντίον συριακών δυνάμεων, αν θεωρήσει ότι παραβιάζουν τη συμφωνία για την κατάπαυση του πυρός.

Κυβερνητικές και ρωσικές δυνάμεις ανακατέλαβαν σημαντικό φυλάκιο

Οι δυνάμεις του συριακού καθεστώτος και του Ρώσου συμμάχου του ανακατέλαβαν σήμερα το συνοριακό φυλάκιο Νασίμπ στη μεθόριο με την Ιορδανία, τρία και πλέον χρόνια μετά την κατάληψή του από τους αντάρτες, ανακοίνωσε το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το συριακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Sana ανέφερε από την πλευρά του πως «η συριακή σημεία υψώθηκε στο φυλάκιο Νασίμπ», χωρίς ωστόσο να διευκρινίζει ποιος ύψωσε τη σημαία.

Εξάλλου, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας δήλωσε σήμερα πως η επιστροφή δεκάδων χιλιάδων εκτοπισμένων Σύρων στη νότια Συρία είναι η πρώτη προτεραιότητα της χώρας του και πως συζήτησε τη χορήγηση «πρακτικών εγγυήσεων» με τα ενδιαφερόμενα μέρη. «Η εξασφάλιση της επιστροφής των Σύρων αδελφών μας στα σπίτια τους και η διασφάλιση της ασφάλειάς τους στη χώρα τους οδηγεί τις συζητήσεις μας με όλα τα μέρη», έγραψε στο Twitter ο Αϊμάν Σαφάντι.

Στο μεταξύ, πηγές των ανταρτών τις οποίες επικαλείται το πρακτορείο Ρόιτερς δήλωσαν πως οι Σύροι άμαχοι που διέφυγαν από μια κυβερνητική επίθεση στη νοτιοδυτική Συρία θα μπορέσουν να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ρωσικές εγγυήσεις προστασίας στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε σήμερα από τη Ρωσία.

Οι ρωσικές εγγυήσεις θα επεκταθούν επίσης και στους μαχητές των ανταρτών που θέλουν να «διευθετήσουν το καθεστώς» τους με την κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ – μια διαδικασία με την οποία πρώην αντάρτες αποδέχονται να ζήσουν ξανά υπό κρατική διοίκηση, δήλωσαν οι πηγές αυτές.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters)