ΚΟΣΜΟΣ

Σπήλαιο Ταϊλάνδη: Παγκόσμια αγωνία για τα εγκλωβισμένα παιδιά - Αρχίζει η νέα επιχείρηση διάσωσης

Σπήλαιο Ταϊλάνδη: Παγκόσμια αγωνία για τα εγκλωβισμένα παιδιά - Αρχίζει η νέα επιχείρηση διάσωσης

Tαϊλάνδη | Ειδήσεις: Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί ο πλανήτης τη δραματική επιχείρηση διάσωσης των οχτώ παιδιών και του προπονητή τους, που παραμένουν εγκλωβισμένοι στο πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης, Ταμ Λουάνγκ. Από ώρα σε ώρα αρχίζει ο δεύτερος γύρος για τον απεγκλωβισμό των υπολοίπων παιδιών. Όλες οι εξελίξεις λεπτό προς λεπτό στο Newsbomb.gr

thaicave

Τι γνωρίζουμε μέχρι τώρα:

  • Τέσσερα από τα αγόρια έχουν διασωθεί από τη πλημμυρισμένη σπηλιά Ταμ Λουάνγκ στην επαρχία Τσιάνγκ Ράι το βράδυ της Κυριακής (8/7).
  • Και τα τέσσερα αγόρια έφθασαν με ασφάλεια σε νοσοκομείο, στην πλησιέστερη μεγάλη πόλη.
  • Όταν έφτασαν στην επιφάνεια, οι δύτες στράφηκαν και αγκάλιασαν τα τέσσερα αγόρια, που φορούσαν ειδικές full face μάσκες οξυγόνου, αφού ολοκλήρωσαν το ταξίδι των 3,2 χιλιομέτρων μέσα στη λασπώδη, οδοντωτή σπηλιά.
  • Η επιχείρηση είναι προγραμματισμένο να συνεχιστεί από τις 07:00 έως τις 17:00 τοπική ώρα σήμερα. O συντονιστής των προσπαθειών διάσωσης δήλωσε ότι οι δύτες χρειάζονται ένα διάστημα μεταξύ 10 και 20 ωρών για να ξεκουραστούν και να κάνουν τις απαραίτητες διεργασίες για το νέο κύκλο διάσωσης.
  • Οι δύτες δεν έχουν ξεκινήσει για το σημείο που είναι τα παιδιά, αλλά θα επαναλάβουν τις επιχειρήσεις διάσωσης, «σύντομα», είπαν οι πηγές στον Guardian.
  • Τα υπόλοιπα οκτώ αγόρια και ο προπονητής τους παραμένουν στη θέση που εντοπίστηκαν.
  • Η πρώτη επιχείρηση διάσωσης προχώρησε πολύ γρηγορότερα από το αναμενόμενο, λόγω της επιφανείας της πεζοπορίας καθώς σημαντικός όγκος νερού, είχε υποχωρήσει σε διάφορα σημεία.
  • Για τη διάσωση των παιδιών και του προπονητή λαμβάνουν μέρους 13 δύτες από το εξωτερικό και πέντε άνδρες των Ειδικών Δυνάμεων του Πολεμικού Ναυτικού της Ταϊλάνδης. Αυτά τα άτομα είναι μέρος μιας ομάδας 90 δυτών που συμμετέχουν συνολικά, στη προσπάθεια διάσωσης.

Τι έγινε την Κυριακή (8/7)

4E0A080000000578 5930075 Images from Thai TV show the boys were being brought out on stre m 36 1531063645744

Ανέλπιστη τροπή προς το καλύτερο πήρε η χθεσινή μέρα στο «θρίλερ» της διάσωσης των 12 παιδιών και του προπονητή τους που βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε σπήλαιο της Ταϊλάνδης από τις 23 Ιουνίου.

Δείτε LIVE εικόνα:

Τέσσερα από τα δώδεκα παιδιά απεγκλωβίστηκαν την Κυριακή 8 Ιουλίου με ασφάλεια από το πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης -πολύ νωρίτερα μάλιστα από το προβλεπόμενο- και έχουν ήδη μεταφερθεί σε νοσοκομείο της γειτονικής πόλης Τσιάνγκ Ράι, σύμφωνα με τον επικεφαλής της επιχείρησης διάσωσης.

4566

Ο ίδιος είπε ότι το πρώτο παιδί βγήκε από το σπήλαιο στις 17:40 (τοπική ώρα) και πρόσθεσε ότι οι διασώστες χρειάζονται «περίπου 10 με 20 ώρες» για να προετοιμαστούν για την επόμενη φάση της επιχείρησης καθώς τελείωσε το διαθέσιμο οξυγόνο των δυτών. Διευκρίνισε μάλιστα ότι στην επιχείρηση του απεγκλωβισμού συμμετέχουν συνολικά 90 δύτες, 50 ξένοι και 40 Ταϊλανδοί.

Οι διασώστες αποφάσισαν να προχωρήσουν την Κυριακή στην επικίνδυνη αυτή αποστολή από φόβο για τυχόν άνοδο της στάθμης των υδάτων. Δεν είναι τυχαίο ότι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε για την ευχάριστη εξέλιξη του απεγκλωβισμού των τεσσάρων παιδιών ξεκίνησε πάλι να βρέχει στην περιοχή.

Ο απεσταλμένος του BBC στην περιοχή, ο Νταν Τζόνσον, μετέδωσε ότι οι γιατροί εξέτασαν το Σάββατο τα παιδιά και κατέληξαν σε μια λίστα με σειρά προτεραιότητας αποφασίζοντας να βγάλουν έξω πρώτα τα πιο αδύναμα.

Δεκατρείς ιατρικές ομάδες βρίσκονταν έξω από το σπήλαιο, η καθεμία εξοπλισμένη με το δικό της ελικόπτερο και ασθενοφόρο, ένα για καθένα από τα 12 παιδιά και τον προπονητή τους.

3500

Οι πρώτες φωτογραφίες από την επιχείρηση διάσωσης και μεταφοράς των παιδιών:

2869
thai rescue 3 copy

«Θα βγαίνουν ένας - ένας»

02
03
034

Σε κρίσιμο σημείο βρίσκεται πλέον η τύχη και για τα υπόλοιπα παιδιά και τον προπονητή τους που έχουν παγιδευτεί εδώ και 16 ημέρες στο πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ στην Ταϊλάνδη.





(Πηγή: TheGuardian)

Τα παιδιά και ο προπονητής τους στο ποδόσφαιρο, που είναι παγιδεμένοι σ' ένα σπήλαιο στην Ταϊλάνδη, θα απομακρυνθούν «ένας-ένας» και η λεπτή αυτή επιχείρηση θα διαρκέσει «δύο με τρεις ημέρες», ανακοίνωσε νωρίτερα το πρωί της Κυριακής (08/07/2018) η ομάδα που έχει δημιουργηθεί για τη διαχείριση της κρίσης.

Δείτε στο χάρτη που ακολουθεί πού βρίσκονται εγκλωβισμένοι οι μαθητές (πηγή: Al Jazeera)

map