ΚΟΣΜΟΣ

Τι απαντά η Κομισιόν για τις δηλώσεις Χαν περί «αλλαγής συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας»

Τι απαντά η Κομισιόν για τις δηλώσεις Χαν περί «αλλαγής συνόρων Ελλάδας – Αλβανίας»

Απίστευτο αλαλούμ προκλήθηκε από τις δηλώσεις του Επιτρόπου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Γιοχάνες Χαν, για «αναδιάρθρωση των συνόρων Ελλάδας- Αλβανίας».

Λίγη ώρα αργότερα επρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χρειάστηκε να προχωρήσει σε διευκρινίσεις.

Ο εν λόγω εκπρόσωπος της Κομισιόν, ερωτηθείς για το θέμα, τόνισε ότι ο επίτροπος «σε καμία περίπτωση δεν αναφέρθηκε σε αλλαγή συνόρων Ελλάδας και Αλβανίας».

Όπως είπε ο ίδιος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο επίτροπος Διεύρυνσης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη επίλυσης όλων των ανοικτών διμερών ζητημάτων πριν από οποιαδήποτε μελλοντική διεύρυνση της ΕΕ, έκανε αναφορά στις συνεχιζόμενες ελληνοαλβανικές συζητήσεις για την αποκλειστική οικονομική ζώνη, η οποία φυσικά μπορεί να ολοκληρωθεί μόνο στη βάση μιας αμοιβαία αποδεκτής συμφωνίας.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Χαν μιλώντας για την ανάγκη επίτευξης συμφωνιών στα Βαλκάνια, με αφορμή και τη Συμφωνία των Πρεσπών, έκανε λόγο για... «αναδιάρθρωση των συνόρων Ελλάδας- Αλβανίας».

Συγκεκριμένα, σε ομιλία του σε think tank, ο Επίτροπος Περιφερειακής Πολιτικής και Διεύρυνσης της Ε.Ε. αναφέρθηκε στη διευθέτηση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων και μίλησε και για την προετοιμαζόμενη συμφωνία Αθήνας - Τιράνων.

«...εάν υπάρξει συμφωνία Ελλάδας - Αλβανίας, γιατί εκεί πρόκειται για αναδιάρθρωση συνόρων, κι αυτό είναι κάτι πολύ σημαντικό και κρίσιμο για τους πολίτες», ανέφερε.

Δείτε το βίντεο:

Με αφορμή την περίεργη δήλωση του Γιοχάνες Χαν η Νέα Δημοκρατία εξαπέλυσε «πυρά» εναντίον του πρωθυπουργού και του Πάνου Καμμένου. «Τους κ. Τσίπρα, Καμμένο και Κοτζιά να σταματήσουν εδώ και τώρα τη μυστική διαπραγμάτευση που, ως φαίνεται, κάνουν και με την Αλβανία».

Η Πειραιώς επιτέθηκε και στον επίτροπο Χαν, προτρέποντάς τον να «συνειδητοποιήσει ποιος είναι ο ρόλος του και να περιοριστεί στις αρμοδιότητές του».