ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του Ερντογάν ως… απόλυτος Σουλτάνος! (pics)

Τουρκία: Το πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του Ερντογάν ως… απόλυτος Σουλτάνος! (pics)

Για νέα εποχή στην Τουρκία μίλησε ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την πρώτη του ομιλία με τις νέες διευρυμένες εξουσίες.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκάλεσε σήμερα το πρώτο υπουργικό συμβούλιο μετά τις εκλογές και τη μετάβαση σε ένα προεδρικό καθεστώς με διευρυμένες εξουσίες για τον επικεφαλής του τουρκικού κράτους, με το θέμα της οικονομίας να βρίσκεται στην κορυφή της ατζέντας.

Ο Ερντογάν συγκάλεσε το νέο υπουργικό συμβούλιο στο προεδρικό μέγαρο αργά τα απόγευμα, έπειτα από μια τελετή στην Άγκυρα κατά τη διάρκεια της οποίας υποσχέθηκε να «εργαστεί ακούραστα για την οικοδόμηση μιας Τουρκίας που θα μπορεί να προβάλει προς το μέλλον με αυτοπεποίθηση».

«Δεν αναγνωρίζουμε καμία επίγεια δύναμη, πέρα από την εθνική θέληση, όπως ακριβώς έκαναν και οι οι πρόγονοί μας πριν από 98 χρόνια», σημείωσε. «Θυμάμαι με σεβασμό και χάρη τον αρχηγό μας κατά τον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας, τον πρώτο ομιλητή της πρώτης μας συνεδρίασης, τον πρώτο πρόεδρο του κράτους μας, τον ιδρυτή της Δημοκρατίας μας, Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, όλους τους αρχηγούς, τους στρατιώτες και όλους τους ήρωες που συνέβαλαν στην απόκτηση της ανεξαρτησίας μας», τόνισε.

Μίλησε για μια νέα αρχή για την Τουρκία, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι το κοινοβούλιο θα υιοθετήσει τους καλύτερους δυνατούς νόμους.

Το υπουργικό συμβούλιο συνεδρίασε παρουσία σήμερα για πρώτη φορά 16 υπουργών, τους οποίους διόρισε ο Ερντογάν, ο οποίος μεταξύ άλλων εμπιστεύτηκε στον γαμπρό του, τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, το ευαίσθητο χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών σε μια εποχή αναταράξεων στην τουρκική οικονομία.

Ένδειξη ότι το θέμα της οικονομίας θεωρείται μείζον για τη νέα τουρκική κυβέρνηση, ο Αλμπαϊράκ επισήμανε ότι ενώπιον των υπουργών θα παρουσιαστούν μέτρα οικονομικής πολιτικής. Σε ένα δελτίο τύπου που εκδόθηκε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, ο Αλμπαϊράκ διαβεβαίωσε ότι τα μέτρα που θα εφαρμοστούν στοχεύουν στη «δημοσιονομική πειθαρχία, (την επιστροφή) σε έναν μονοψήφιο πληθωρισμό και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».

Από την πλευρά του ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εμφανίστηκε αισιόδοξος σήμερα, επαναλαμβάνοντας την υπόσχεση ότι η Τουρκία θα εισέλθει στην ομάδα των 10 πλουσιότερων χωρών του πλανήτη έως το 2023.

«Βρισκόμαστε εδώ αποφασισμένοι να πετύχουμε τους στόχους μας για το 2023» σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος πριν από την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr