ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που έφυγαν μετά το πραξικόπημα (vids)

Ερντογάν: Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ αυτούς που έφυγαν μετά το πραξικόπημα (vids)

Η Τουρκία τίμησε σήμερα (15/07) τη μνήμη των θυμάτων του αποτυχημένου πραξικοπήματος του Ιουλίου του 2016, που είχε ως στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν-Ο Τούρκος πρόεδρος έστειλε πολλαπλά μηνύματα, με αφορμή την επέτειο

Ο Τούρκος πρόεδρος εκφώνησε ομιλία μπροστά σε εκατομμύρια κόσμου κοντά στη γέφυρα του Βοσπόρου που είχε καταληφθεί από τους πραξικοπηματίες το βράδυ της 15ης Ιουλίου το 2016.

Στο σημείο εκείνο σκοτώθηκαν δεκάδες πολίτες –μεταξύ των οποίων και ένας φίλος του Ερντογάν– που προσπάθησαν να αντισταθούν στους στασιαστές στρατιωτικούς.

«Το πραξικόπημα μας έδειξε ποιοι είναι οι φίλοι στις δύσκολες στιγμές. Ξέρουμε ποιοι προσευχήθηκαν εκείνο το βράδυ για εμάς και ποιοι για την επιτυχία του FETO (σ.σ. το κίνημα του Γκιουλέν). Αυτοί που έφυγαν από τη χώρα μας δεν θα σβηστούν ποτέ από τη μνήμη μας. Ξέρουμε ποιος συνεργάζεται με ποιον πάρα πολύ καλά».

Και συνέχισε: «Είμαι περήφανος που υπηρετώ αυτό το έθνος. Αυτό το έθνος χρησιμοποίησε το σώμα του κόντρα στα τανκς, αλλά δεν τα παράτησε. Αυτή η νίκη ήταν κατά των τανκς, των αεροπλάνων, χάρη στο κουράγιο των βετεράνων και των μαρτύρων. Ακουγόταν ο θόρυβος των όπλων, αλλά οι πολίτες ήταν θαρραλέοι και αντιστάθηκαν. Αυτό το έθνος χρησιμοποίησε το σώμα του κόντρα στα τανκς, τα αεροπλάνα, αλλά δεν τα παράτησε. Πίσω από κάθε νίκη κρύβεται αυτοθυσία και κουράγιο».

Ο Ερντογάν διαβεβαίωσε το έθνος ότι «το κεφάλαιο των πραξικοπημάτων έκλεισε, και αυτό δεν θα ξανανοίξει. Η 15η Ιουλίου δεν θα ξεχαστεί ποτέ, ποτέ δεν θα την αφήσουμε να ξεχαστεί. Η 15η Ιουλίου είναι η ανασύσταση και η επανάκαμψη του τουρκικού έθνους. Η 15η Ιουλίου σημαίνει ότι ο τουρκικός λαός στέκεται ξανά στα πόδια του ενάντια στις επιθέσεις»

Αναφέρθηκε, δε, και στη συνταγματική αλλαγή, τονίζοντας πως «με αυτή την ιστορική αλλαγή, η τουρκική δημοκρατία γύρισε σελίδα. Αποδείξαμε τη δημοκρατία μας σε όλο τον κόσμο».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες στη Gallery του Newsbomb.gr