ΚΟΣΜΟΣ

Ιστορικός καύσωνας προ των πυλών στην Ευρώπη - Η προειδοποίηση του Σάκη Αρναούτογλου (pic)

Ιστορικός καύσωνας προ των πυλών στην Ευρώπη - Η προειδοποίηση του Σάκη Αρναούτογλου (pic)

Συναγερμός έχει σημάνει σε Πορτογαλία και Ισπανία για το άνευ προηγουμένου κύμα καύσωνα που καταφθάνει στη χώρα.

Κύριος στόχος να αποτραπεί ο κίνδυνος καταστροφικών πυρκαγιών, οι οποίες στοίχισαν πέρυσι τη ζωή σε 112 ανθρώπους.

«Φέτος, θα κινητοποιήσουμε το μεγαλύτερο αριθμό δυνάμεων που έχει ποτέ αναπτυχθεί: 10.700 άνδρες και γυναίκες σε ολόκληρη τη χώρα, μεταξύ αυτών εθελοντές πυροσβέστες, αστυνομικοί, ακόμα και στρατιώτες», ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Πορτογαλίας.

«Διπλασιάσαμε τη δομή της μόνιμης ομάδας επέμβασης, από τους 500 στους 1.050 άνδρες και γυναίκες, που θα μπορούσαν να υποστηριχθούν από 56 εναέρια μέσα», πρόσθεσε.

Από την Τετάρτη, και για τις επόμενες τέσσερις ημέρες, ειδικά η Πορτογαλία θα έρθει αντιμέτωπη με πολύ υψηλές θερμοκρασίες, που ενδέχεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τους 45 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα τις προβλέψεις του Ινστιτούτου Θάλασσας και Ατμόσφαιρας της Πορτογαλίας (IPMA).

Ενώπιον αυτών των μετεωρολογικών προβλέψεων, «ενισχύουμε τις επιχειρήσεις ελέγχου ιδίως στις πιο ευάλωτες ζώνες», αναπτύσσοντας ήδη «μέσα επέμβασης», διευκρίνισε η Πατρίσια Γκασπάρ, εκπρόσωπος Τύπου της Εθνικής Αρχής Πολιτικής Προστασίας.

Η ενημέρωση του Σάκη Αρναούτογλου

Ειδική ενημέρωση για τις ακραίες καιρικές συνθήκες που θα «χτυπήσουν» το Σαββατοκύριακο την Ισπανία και την Πορτογαλία έκανε πριν λίγες ώρες και ο Σάκης Αρναούτογλου.

Ο έμπειρος προγνώστης καιρού της ΕΡΤ, έκανε λόγο για «τριήμερο κόλασης», γράφοντας χαρακτηριστικά στην προσωπική του σελίδα στο Facebook:

«Ας ευχηθούμε να μην επαληθευθούν τα προγνωστικά στοιχεία για το ερχόμενο Σαββατοκύριακο στην Ιβηρική Χερσόνησο και κυρίως για την Πορτογαλία, όπου μάλιστα κάποια παγκόσμια προγνωστικά μοντέλα προβλέπουν ένα τριήμερο (4-6 Αυγούστου) κόλασης με θερμοκρασίες να πλησιάζουν ακόμα και τους 50 βαθμούς Κελσίου... Πάντως ισχυρό καύσωνα θα κάνει, οπότε ειδοποιήστε σας παρακαλώ φίλους ή γνωστούς που βρίσκονται ή θα βρίσκονται στις συγκεκριμένες περιοχές».

Δείτε το χάρτη στην παρακάτω gallery του Newsbomb.gr...

Διαβάστε επίσης:

Έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ: Πού θα «χτυπήσει» η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες