ΚΟΣΜΟΣ

Σάλος: Ακροδεξιός «ηγέτης» αποκάλεσε προδότη τον άνθρωπο που αποπειράθηκε να σκοτώσει τον Χίτλερ

Σάλος: Ακροδεξιός «ηγέτης» αποκάλεσε προδότη τον άνθρωπο που αποπειράθηκε να σκοτώσει τον Χίτλερ

Ένας ηγέτης τοπικής νεολαίας του κόμματος Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) βρίσκεται αντιμέτωπος με διαγραφή από το ακροδεξιό κόμμα καθώς χαρακτήρισε προδότη τον Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, τον άνθρωπο που αποπειράθηκε το 1944 να δολοφονήσει τον Αδόλφο Χίτλερ.

«Ο Στάουφενμπεργκ είναι προδότης», είπε σε ιδιωτική του ανάρτηση του στο facebook ο Λαρς Στίνκε, επικεφαλής της νεολαίας του AfD στο κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας.

Ο Στάινκε επιβεβαίωσε σήμερα το σχόλιο του – που δεν ήταν δημόσιο – στην εφημερίδα Die Welt. Όπως ανέφερε η απόπειρα του Στάουφενμπεργκ να δολοφονήσει τον Χίτλερ ήταν μια «επαίσχυντη προσπάθεια ενός δειλού» για να «σώσει το τομάρι του από τους επερχόμενους νικητές».

(Ο Γερμανός ήρωας Κλάους φον Στάουφενμπεργκ)

Claus von Stauffenberg 1907 1944

Πρόσθεσε πως έγραψε και δημοσίευσε μόνος του τη συγκεκριμένη ανάρτηση.

Ο Αλεξάντερ Γκάουλαντ, ηγέτης του ακροδεξιού κόμματος, που έχει δεχθεί και ο ίδιος πυρά καθώς χαρακτήρισε την ναζιστική περίοδο «απλά μια κουτσουλιά στην παραπάνω από 1.000 χρόνια πετυχημένη ιστορία της Γερμανίας», απέρριψε τα σχόλια του Στάινκε.

(Ο χώρος που σημειώθηκε η έκρηξη)

Bundesarchiv Bild 146 1972 025 10 Hitler Attentat 20. Juli 1944

Ο Γκάουλαντ τόνισε ότι οι δηλώσεις του ήταν «αβάσιμες ανοησίες» και ζήτησε την αποβολή του Στάινκε από το κόμμα.

«Ο Στάουφενμπεργκ είναι ένας ήρωας της γερμανικής ιστορίας. Ο Στάινκε απέκλεισε τον εαυτό του από το AfD, θα πρέπει να αποβληθεί», τόνισε ο Γκάουλαντ, δια του εκπροσώπου του κόμματος Κρίστιαν Λουθ.

(Το παντελόνι του Χίτλερ μετά την επίθεση)

Bundesarchiv Bild 146 1972 025 64 Hitler Attentat 20. Juli 1944

Ο Κλάους φον Στάουφενμπεργκ, αξιωματικός της Βέρμαχτ, αποπειράθηκε να δολοφονήσει τον Αδόλφο Χίτλερ στις 20 Ιουλίου του 1944 με μια βόμβα που είχε κρύψει μέσα σε έναν χαρτοφύλακα, σύμφωνα με το ΑΠΕ - ΜΠΕ.

Ο ίδιος και τρεις συνεργοί του εκτελέστηκαν το ίδιο βράδυ για την αποτυχημένη τους απόπειρα. Επιπλέον 89 άτομα εκτελέστηκαν τις εβδομάδες και μήνες που ακολούθησαν από τους Ναζί για την συνωμοσία.