ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά στη Γάζα - 220 τραυματίες στις διαδηλώσεις

Νεκρός Παλαιστίνιος από ισραηλινά πυρά στη Γάζα - 220 τραυματίες στις διαδηλώσεις

Ισραηλινοί στρατιώτες πυροβόλησαν και σκότωσαν την Παρασκευή (3/8) έναν Παλαιστίνιο και τραυμάτισαν τουλάχιστον 220 ακόμη, σύμφωνα με ιατρικούς αξιωματούχους της Λωρίδας της Γάζας, κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων που συνεχίζονται επί τέσσερις μήνεςστα σύνορα του παλαιστινιακού θύλακα και του Ισραήλ, με τους διπλωμάτες να επιδιώκουν να πετύχουν μια βιώσιμη συμφωνία εκεχειρίας.

Οι εβδομαδιαίες κινητοποιήσεις που πραγματοποιούνται από τις 30 Μαρτίου κατά μήκος του φράκτη της μεθορίου έχουν μειωθεί σε ένταση το τελευταίο διάστημα, αλλά οι οργανωτές δεσμεύονται ότι οι διαδηλώσεις θα συνεχιστούν έως ότου το Ισραήλ άρει τις οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλει στον παλαιστινιακό θύλακα.

Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων αυτών τουλάχιστον 158 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από ισραηλινά πυρά καθώς και 1 Ισραηλινός στρατιώτης.

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι οι στρατιώτες απάντησαν στις χθεσινές διαδηλώσεις με «μέσα διασποράς εναντίον των διαδηλωτών» και ενήργησαν «σύμφωνα με τις πρότυπες διαδικασίες λειτουργίας», ένας όρος που αναφέρεται στη χρήση πραγματικών πυρών, καθώς κάποιοι κάτοικοι της Γάζας πέρασαν τον φράκτη των συνόρων και επιτέθηκαν με εμπρηστικούς μηχανισμούς σε στρατιώτες.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ ανέφεραν ότι περίπου 8.000 κάτοικοι της Γάζας συμμετείχαν στις διαδηλώσεις σε περίπου πέντε τοποθεσίες κατά μήκος του φράκτη.

Ένας αξιωματούχος νοσοκομείου του παλαιστινιακού θύλακα έκανε λόγο για 220 τραυματίες, εκ των οποίων 90 από πραγματικά πυρά. Ο νεκρός είναι ένας 25χρονος άνδρας.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ακύρωσε το ταξίδι του στην Κολομβία, το οποίο ήταν προγραμματισμένο για την επόμενη εβδομάδα, εξαιτίας της κατάστασης στα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας, ανακοίνωσε το πρωθυπουργικό γραφείο.

Αναμένεται να έχει συνάντηση με ανώτερα υπουργικά στελέχη την Κυριακή με θέμα προτάσεις για τον τερματισμό των εντάσεων, ανέφεραν ισραηλινά μέσα ενημέρωσης.

Κάποιοι υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι της Χαμάς έφτασαν από την Αίγυπτο στη Γάζα αργά την Πέμπτη (31/8) για να συζητήσουν μια πιθανή συμφωνία, χωρίς να δοθούν λεπτομέρειες.

Μια πηγή της Χαμάς, μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστεί, τόνισε ότι τα ηγετικά στελέχη της οργάνωσης θα είχαν συνάντηση την Παρασκευή το βράδυ με θέμα συζήτησης μια πιθανή συμφωνία για τον τερματισμό των εχθροπραξιών.

Παράλληλα με τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις, έχουν προκληθεί πυρκαγιές σε αγροτικές, δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις εξαιτίας χαρταετών και μπαλονιών με προσαρμοσμένους αυτοσχέδιους εμπρηστικούς μηχανισμούς που κατευθύνουν στην άλλη πλευρά των συνόρων μαχητές από τη Γάζα. Την Πέμπτη το Ισραήλ διέκοψε τις παραδόσεις καυσίμων και φυσικού αερίου στη Λωρίδα της Γάζας, σε αντίποινα.

Ισραηλινά μέσα ενημέρωσης τόνισαν ότι το Ισραήλ επιδιώκει να λάβει μια μακροπρόθεσμη δέσμευση από τη Χαμάς για τον τερματισμό των διαδηλώσεων και να σταματήσει τους εν λόγω εμπρησμούς που με αντάλλαγμα την άρση των περιορισμών στη διανομή αγαθών και στη μετακίνηση από και προς τη Γάζα.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων