ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός στην Ουάσινγκτον: Συγκέντρωση ακροδεξιών ανήμερα της δολοφονίας της Χέδερ Χέιερ

Συναγερμός στην Ουάσινγκτον: Συγκέντρωση ακροδεξιών ανήμερα της δολοφονίας της Χέδερ Χέιερ

Οργάνωση της άκρας δεξιάς έλαβε άδεια να οργανώσει πορεία και συγκέντρωση στην Ουάσινγκτον την Κυριακή 12 Αυγούστου, παρότι η δημοτική αρχή εξέφρασε την απόλυτη αντίθεσή της στον ρατσισμό και στους υπέρμαχους της «ανωτερότητας» της λευκής φυλής.

2017 08 14T041322Z 1775246953 RC1B668C96A0 RTRMADP 3 VIRGINIA PROTESTS

Η εκδήλωση αποτελεί συνέχεια της κινητοποίησης Unite the Right («Ενώστε τη δεξιά») που είχε γίνει πέρυσι στην πόλη Σάρλοτσβιλ, στην Πολιτεία Βιρτζίνια, όπου η διαδηλώτρια εναντίον του ρατσισμού, Χέδερ Χέιερ, είχε σκοτωθεί από ακροδεξιό διαδηλωτή. Στη συγκέντρωση αναμένεται να πάρουν μέρος εκατοντάδες άνθρωποι. Είναι βέβαιο πως θα οργανωθούν αντιδιαδηλώσεις.

Η δήμαρχος της Ουάσινγκτον Μίριελ Μπάουζερ καταδίκασε αυτούς που «έρχονται στην πόλη μας με μοναδικό σκοπό να εμέσουν μίσος». Τόνισε πάντως κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Πέμπτη 9 Αυγούστου ότι η αστυνομία θα προστατεύσει όλους όσοι συμμετάσχουν σε συγκεντρώσεις που έχουν εξασφαλίσει άδεια των αρχών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Καταδικάζουμε το μίσος, τον αντισημιτισμό, τη ρητορική που περιμένουμε να ακούσουμε την Κυριακή. Είναι λάθος», επέμεινε η Μπάουζερ. Η αστυνομία ανέφερε ότι έχει προετοιμαστεί για τη συγκέντρωση και πρόσθεσε πως δεν υπάρχουν συγκεκριμένες απειλές εν γνώσει της.

(Το βίντεο της τρομοκρατικής επίθεσης του ακροδεξιού διαδηλωτή)

Η αστυνομία της Ουάσινγκτον και κομητειών της γειτονικής Βιρτζίνιας συντονίζονται με τις ομοσπονδιακές υπηρεσίες επιβολής της τάξης, καθώς οι αρχές προσπαθούν να καθησυχάσουν πολλούς κατοίκους που έχουν θορυβηθεί ενόψει της συρροής των ακροδεξιών στην αμερικανική πρωτεύουσα.

GettyImages 810888690 1502539222182 64090182 ver1.0 640 480

Ο κυβερνήτης της Βιρτζίνιας κήρυξε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σε ολόκληρη την Πολιτεία, επικαλούμενος τη συγκέντρωση που προγραμματίζεται να γίνει στην Ουάσινγκτον και τις συγκεντρώσεις για την επέτειο που αναμένεται να γίνουν στη Σάρλοτσβιλ.

Στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ εφαρμόζονται ιδιαίτερα αυστηρά μέτρα ελέγχου της οπλοκατοχής. Γενικά η οπλοφορία θα απαγορεύεται στις περιοχές όπου θα γίνουν συγκεντρώσεις, τόνισε η αστυνομία. Στην συγκέντρωση στη Σάρλοτσβιλ πέρυσι, πολλοί οπλοφορούσαν ανοικτά.

Οι αρχές εξέδωσαν τρεις άδειες για δημόσιες συγκεντρώσεις, ανάμεσά τους μία στο όνομα του Τζέισον Κέσλερ, του οργανωτή της συγκέντρωσης Unite the Right 2.