ΚΟΣΜΟΣ

Στο αίμα βάφτηκε πάλι η Γάζα: «Κόλαση» με δύο νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες (Pics+Vid)

Στο αίμα βάφτηκε πάλι η Γάζα: «Κόλαση» με δύο νεκρούς και εκατοντάδες τραυματίες (Pics+Vid)

Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και δεκάδες τραυματίστηκαν την Παρασκευή 10 Αυγούστου στη Λωρίδα της Γάζας από πυρά ισραηλινών στρατιωτών κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων και επεισοδίων κατά μήκος του Τείχους διαχωρισμού, χωρίς πάντως η εύθραυστη εκεχειρία που κήρυξαν η Χαμάς και το Ισραήλ να μοιάζει να τίθεται υπό αμφισβήτηση προς το παρόν.

Περίπου 2.000 Παλαιστίνιοι διαδήλωσαν κι έβαλαν φωτιά σε λάστιχα αυτοκινήτων ανατολικά της πόλης της Γάζας, διαπίστωσε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου. Αν συνυπολογιστούν και οι άλλες συγκεντρώσεις κατά μήκος του Τείχους, αρκετές χιλιάδες άνθρωποι πήραν μέρος στις χθεσινές κινητοποιήσεις.

Όμως ένας νοσοκόμος 21 ετών, ο Αμπντάλα αλ Κατάτι, υπέκυψε στο τραύμα που υπέστη από σφαίρα στον θώρακα ανατολικά της Ράφας (νότια). Πρόκειται για τον δεύτερο τραυματιοφορέα ο οποίος έχασε τη ζωή του από την 30ή Μαρτίου. Ένας ακόμη Παλαιστίνιος, ο Αλί αλ Αλούλ, 55 ετών, επίσης έπεσε νεκρός από ισραηλινά πυρά χθες.

Εξάλλου 307 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν, πολλοί από τα δακρυγόνα, ανάμεσά τους δύο δημοσιογράφοι και πέντε τραυματιοφορείς, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του θύλακα. Τουλάχιστον 131 φέρουν τραύματα από σφαίρες.

Από την πλευρά του, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε ότι ισραηλινά άρματα μάχης έβαλλαν εναντίον δύο θέσεων της Χαμάς σε αντίποινα για «παρεισφρήσεις» Παλαιστίνιων που πέρασαν το Τείχος πριν επιστρέψουν στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς και για τη ρίψη μιας χειροβομβίδας εναντίον στρατιωτών. Η ανακοίνωση των ισραηλινών ένοπλων δυνάμεων δεν υπεισέρχεται σε περισσότερες λεπτομέρειες.

19512057

Οι περιοχές κατά μήκος του Τείχους που χωρίζει το Ισραήλ από τη Λωρίδα της Γάζας αποτελούν πεδίο βίαιων διαδηλώσεων από την 30ή Μαρτίου εναντίον του αποκλεισμού που επιβάλλει η ισραηλινή κυβέρνηση στον παλαιστινιακό θύλακα εδώ και πάνω από δέκα χρόνια και για να διατρανωθεί το δικαίωμα των παλαιστινίων προσφύγων να επιστρέψουν στα εδάφη από τα οποία ξεριζώθηκαν όταν εγκαθιδρύθηκε το Κράτος του Ισραήλ και ξέσπασε ο πρώτος αραβοϊσραηλινός πόλεμος, το 1948.

Έκτοτε, η ένταση στη Λωρίδα της Γάζας δεν παύει να κλιμακώνεται, εγείροντας φόβους για το ξέσπασμα του τέταρτου πολέμου ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς από το 2008.

Τουλάχιστον 167 πολίτες της Γάζας έχουν σκοτωθεί από την 30ή Μαρτίου. Ένας ισραηλινός στρατιώτης σκοτώθηκε την 20ή Ιουλίου. Επρόκειτο για την πρώτη και μοναδική απώλεια την οποία υπέστη ο ισραηλινός στρατός σε αυτόν τον τομέα από το 2014.