ΚΟΣΜΟΣ

Σε πανικό ο Ερντογάν: Οι νέες απειλές προς ΗΠΑ και η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας

Σε πανικό ο Ερντογάν: Οι νέες απειλές προς ΗΠΑ και η κατάρρευση της τουρκικής οικονομίας

Κλιμακώνονται επικίνδυνα οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας – Ο Ερντογάν ανεβάζει συνεχώς τους τόνους απέναντι στον Τραμπ, ρίχνοντας «λάδι στη φωτιά» στη διπλωματική σκακιέρα – Η τουρκική οικονομία καταρρέει και ο πρόεδρος της Τουρκίας ψάχνει απεγνωσμένα συμμάχους

Σε επικίνδυνη κλιμάκωση οδηγούνται οι σχέσεις ΗΠΑ και Τουρκίας, με τον πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν να ρίχνει συνεχώς «λάδι στη φωτιά», την ώρα μάλιστα που η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε αδιέξοδο, ενώ εκπνέει και το τελεσίγραφο της Ουάσινγκτον για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα, που επέφερε τη ρήξη μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Τούρκος πρόεδρος πέρασε εκ νέου στην αντεπίθεση χαρακτηρίζοντας ως «ντροπή» την πρόσφατη απόφαση για διπλασιασμό των δασμών εκ μέρους των ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορεί ότι θυσιάζουν έναν στρατηγικό σύμμαχο για χάρη ενός πάστορα.

Μιλώντας σε υποστηρικτές του στην Ριζούντα ο Ερντογάν ανέφερε πως «μας ζητούν με απειλές να απελευθερώσουμε μέχρι αύριο στις 6 το απόγευμα (σσ. σήμερα) τον Μπράνσον», ενώ σε δεύτερη ομιλία του στην επαρχία Ορντού επιτέθηκε εκ νέου τις ΗΠΑ λέγοντας ότι «ανταλλάσσουν ένα στρατηγικό σύμμαχο με έναν πάστορα».

«Απευθύνομαι για μία ακόμη φορά στις ΗΠΑ. Είναι ντροπή! Προτιμάτε έναν πάστορα από έναν στρατηγικό εταίρο σας στο ΝΑΤΟ», σημείωσε.

«Εμείς γονατίζουμε μόνο μπροστά στο Θεό»

«Μας απειλούν. Δεν μπορούν να θέλουν να ''σωφρονίσουν'' την Τουρκία με τη γλώσσα των απειλών. Εμείς γονατίζουμε μόνο μπροστά στο Θεό. Θα είναι λάθος να προσπαθήσουν να τιμωρήσουν την Τουρκία για έναν ιερέα. Θα κάνουμε μόνο ό,τι απαιτεί η τουρκική Δικαιοσύνη», τόνισε.

«Αντί να σέβονται τις δικαστικές διαδικασίες, όπως προέτρεψα τον Πρόεδρο Τραμπ στις πολλές συναντήσεις και τους διαλόγους που είχαμε, οι ΗΠΑ προχωρούν σε αναίσχυντες απειλές εναντίον ενός φίλιου έθνους και έφτασαν να επιβάλουν κυρώσεις σε μέλη του υπουργικού συμβουλίου. Η απόφαση αυτή είναι απαράδεκτη , παράλογη και απολύτως επιβλαβή για την μακρά φιλία μας».

Όπως γράφει η Hurriyet, Αμερικανοί αξιωματούχοι είχαν διαμηνύσει από τις 8 Αυγούστου, σε κορυφαίους Τούρκους υπουργούς κατά τη διάρκεια συνομιλιών στο State Department, ότι σε περίπτωση που δεν απελευθερωθεί ο Μπράνσον, οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε κυρώσεις. Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Χέδερ Νάουερτ είχε αναφέρει την Πέμπτη, μάλιστα, σε συνέντευξη Τύπου, ότι η αμερικανική πλευρά ξεκαθάρισε στην Άγκυρα ότι ο Μπράνσον πρέπει να επιστρέψει στη χώρα.

Απειλές με αναφορά και στον Αττίλα

Ο Ταγίπ Ερντογάν σε άρθρο του το Σάββατο (11/08) στους New York Times προσπάθησε για μία ακόμη φορά να κοντράρει τις ΗΠΑ, απειλώντας ότι «οι μονομερείς ενέργειες εναντίον της Τουρκίας από τις ΗΠΑ, έναν σύμμαχό μας εδώ και δεκαετίες, το μόνο που θα καταφέρουν είναι να υπονομεύσουν τα συμφέροντά της».

Παράλληλα, κάλεσε την Ουάσινγκτον να εγκαταλείψει τη λανθασμένη αντίληψη ότι οι διμερείς σχέσεις μπορούν να είναι «ασύμμετρες» και να «συνειδητοποιήσει πριν να είναι αργά ότι η Τουρκία έχει εναλλακτικές».

«Η αποτυχία να αντιστραφεί αυτή η τάση μονομερών ενεργειών και έλλειψης σεβασμού θα απαιτήσει από εμάς να αρχίσουμε να αναζητούμε νέους φίλους και συμμάχους», προσθέτει σε απειλητικό τόνο ο πρόεδρος της Τουρκίας, κλείνοντας το «μάτι» στη Ρωσία, μετά και την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στον απόηχο της αύξησης των δασμών.

Μάλιστα, ο «Σουλτάνος» δεν δίστασε να προσθέσει στο «κάδρο» των απειλών και την Κύπρο, επισημαίνοντας ότι η χώρα του έσωσε του Τούρκους από τη σφαγή που – σύμφωνα με τον ίδιο-τους επιφύλασσαν οι Ελληνοκύπριοι, εισβάλλοντας στο νησί, παρά τις αντιρρήσεις της Ουάσιγκτον.

Υπερασπιζόμενος την πολιτική του Αττίλα τονίζει ότι «τη δεκαετία του ’70, η τουρκική κυβέρνηση μπήκε στην Κύπρο για να αποτρέψει τη σφαγή των Τούρκων από τους Ελληνοκύπριους παρά της αντιρρήσεις της Ουάσινγκτον».

Ψάχνει για συμμάχους

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Τουρκίας αρνείται να συνθηκολογήσει, αντίθετα προσέφυγε στη Ρωσία και το Ιράν για βοήθεια. Την Παρασκευή (10/08/2018) μίλησε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ενώ δέχθηκε στο γραφείο του τον επικεφαλής του γραφείου εθνικής ασφάλειας του προέδρου του Ιράν, που πήγε εκτάκτως στην Άγκυρα.

«Η τουρκική οικονομία δεν βρίσκεται σε κρίση ή χρεοκοπία και οι διακυμάνσεις στις ισοτιμίες των νομισμάτων είναι οι "πύραυλοι" ενός οικονομικού πολέμου που συντελείται εις βάρος της Τουρκίας», δήλωσε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Μιλώντας σε συνάντηση μελών του κόμματός του στην παραθαλάσσια πόλη Ριζούντα της Μαύρης Θάλασσας ο «σουλτάνος» είπε ότι η χώρα του προετοιμάζεται για εμπορικές συναλλαγές με εθνικά νομίσματα με την Κίνα, τη Ρωσία και την Ουκρανία.

Η ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών έχει πυροδοτήσει μια ξέφρενη πτώση της τουρκικής λίρας, η οποία την Παρασκευή σημείωσε ιστορική πτώση 16% με τον Τραμπ να γράφει στο Twitter ότι «το τουρκικό εθνικό νόμισμα κατρακυλάει δραματικά έναντι του πολύ ισχυρού μας δολαρίου».

Ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Τούρκους να πουλήσουν τα δολάρια και τα ευρώ που διαθέτουν για να στηρίξουν το εθνικό τους νόμισμα.