ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν: «Αιμορραγεί» η τουρκική οικονομία - Ο Τραμπ μάς μαχαίρωσε πισώπλατα

Ερντογάν: «Αιμορραγεί» η τουρκική οικονομία - Ο Τραμπ μάς μαχαίρωσε πισώπλατα

Σε κατάσταση απελπισίας δείχνει να έχει περιπέσει ο Προέδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς εμφανίζεται βέβαιος πλέον ότι οι «επιθέσεις κατά της τουρκικής οικονομίας» θα συνεχιστούν, τονίζοντας παράλληλα ότι χώρα του βρίσκεται υπό «οικονομική πολιορκία».

 

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος αποδίδει σε αμερικανική «συνωμοσία» τη μεγάλη πτώση της τουρκικής λίρας, κατηγόρησε σήμερα 13 Αυγούστου τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να χτυπήσουν «πισώπλατα» την Τουρκία.

«Από τη μια πλευρά, είστε μαζί μας στο ΝΑΤΟ και, από την άλλη, επιδιώκετε να χτυπήσετε τον στρατηγικό εταίρο σας πισώπλατα. Είναι αποδεκτό τέτοιο πράγμα;» δήλωσε ο Ερντογάν στη διάρκεια ομιλίας του στην Άγκυρα.

«Από τη μια πλευρά, λέτε πως είστε ο στρατηγικός εταίρος μας και, από την άλλη, μας πυροβολείτε στα πόδια», δήλωσε επίσης.

Την Παρασκευή η διπλωματική κρίση εντάθηκε όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε πως συμφώνησε στον διπλασιασμό των δασμών εισαγωγής στον χάλυβα και το αλουμίνιο που προέρχονται από την Τουρκία, με αποτέλεσμα την πτώση της τουρκικής λίρας.

«Όποιος πρόεδρος κι αν είσαι, δεν μπορείς να πηγαίνεις για ύπνο και μόλις ξυπνάς να λες, επιβάλλω τόσους δασμούς στον χάλυβα και το αλουμίνιο» της Τουρκίας, είπε ο Ερντογάν.

«Η υιοθέτηση μιας τόσο εχθρικής στάσης έναντι ενός συμμάχου στους κόλπους του ΝΑΤΟ (...) δεν έχει καμιά λογική εξήγηση», δήλωσε ο Ερντογάν, ο οποίος προσπάθησε επίσης στην ομιλία του να καθησυχάσει τους οικονομικούς κύκλους.

«Χτυπήθηκε, βυθίσθηκε, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η οικονομική δυναμική της Τουρκίας είναι σταθερή, είναι ισχυρή και καλά εδραιωμένη», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους, ο οποίος επανέλαβε πως η οικονομική αναταραχή οφείλεται σύμφωνα με τον ίδιο σε «επιχειρήσεις».

Εκτός από τις εντάσεις με την Ουάσινγκτον, οι αγορές εκφράζουν ανησυχίες για την οικονομική πολιτική της Άγκυρας και ιδιαίτερα για την άρνηση της τουρκικής κεντρικής τράπεζας να αυξήσει τα επιτόκιά της για να στηρίξει τη λίρα και να τιθασσεύσει τον καλπάζοντα πληθωρισμό.

«Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, υπάρχουν πολυάριθμοι οικονομικοί τρομοκράτες. Ο δικαστικός μηχανισμός μας πέρασε στη δράση. Θα τους επιβάλουμε την τιμωρία που τους αξίζει όπου τους πιάσουμε», δήλωσε ο Ερντογάν.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε σήμερα πως ερευνά σχεδόν 350 χρήστες του Ίντερνετ που είναι ύποπτοι ότι μοιράσθηκαν «προκλητικά» σχόλια για την πτώση της τουρκικής λίρας.

Προσωρινή ανάκαμψη της τουρκικής λίρας

Η τουρκική λίρα ανέκαμψε από το ιστορικά χαμηλό επίπεδο των 7,24 λιρών έναντι του δολαρίου που σημείωσε σήμερα το πρωί, αφού η κεντρική τράπεζα δεσμεύθηκε να παράσχει ρευστότητα και να μειώσει τις κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις τουρκικές τράπεζες, αλλά η βουτιά της συνέχισε να προκαλεί αναταραχή στις παγκόσμιες αγορές.

Το νόμισμα έχει χάσει πάνω από το 40% της αξίας του έναντι του δολαρίου φέτος, κυρίως λόγω των ανησυχιών για την επιρροή του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στην οικονομία, των συνεχών δηλώσεών του υπέρ των χαμηλότερων επιτοκίων και της επιδείνωσης των σχέσεων με τις ΗΠΑ.

Την Παρασκευή 10 Αυγούστου αυτή η ανελέητη πτώση μετατράπηκε σε κατάρρευση: η λίρα υποχώρησε έως και 18%, πλήττοντας τις αμερικανικές και τις ευρωπαϊκές μετοχές καθώς οι επενδυτές φοβήθηκαν για την έκθεση των τραπεζών στην Τουρκία.

Η νέα κατάρρευση της λίρας αργά χθες έπληξε τις ασιατικές μετοχές, οδήγησε σε εξασθένιση το ραντ της Νότιας Αφρικής και έστρεψε τους επενδυτές στα λεγόμενα ασφαλή καταφύγια, μεταξύ των οποίων το δολάριο, το ελβετικό φράγκο και το γεν. Πτωτικά κινούνταν και οι μεγάλες τράπεζες της Ευρώπης.

Η κεντρική τράπεζα, που αιφνιδίασε τις αγορές τον περασμένο μήνα όταν άφησε τα επιτόκια αμετάβλητα παρά τον διψήφιο πληθωρισμό και την υποχώρηση της λίρας, ανακοίνωσε σήμερα κινήσεις για τη ρευστότητα και τα κεφαλαιακά αποθέματα των τραπεζών αφού ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε ότι οι αρχές θα αρχίσουν να εφαρμόζουν ένα σχέδιο δράσης για την οικονομία.

Οι κινήσεις αυτές θα αποδεσμεύσουν έως 10 δισεκ. λίρες, 6 δισεκ. δολάρια και χρυσό που θα ισοδυναμεί με 3 δισεκ. δολάρια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα. Παράλληλα, δεσμεύθηκε να παράσχει «όλη τη ρευστότητα που χρειάζονται οι τράπεζες».

trump erdogan

Η λίρα, που υποχώρησε στο χαμηλό ρεκόρ των 7,24 λιρών έναντι του δολαρίου στη διαπράγματεύσή της στην Ασία, μετρίασε τις απώλειες μετά τα σχόλια του Αλμπαϊράκ και την ανακοίνωση της κεντρικής τράπεζας.

Κλιμακώνεται η κόντρα Τραμπ – Ερντογάν

Παράλληλα στο μέτωπο που έχει ανοίξει η Τουκρία με τις ΗΠΑ, ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ παρουσιάζεται έτοιμος να τυλίξει σε μία κόλλα χαρτί τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στον απόηχο των φραστικών επιθέσεων του «Σουλτάνου» εναντίον των ΗΠΑ, τις οποίες η Ουάσινγκτον ερμηνεύει ως έναν «ανένδοτο» με άσφαιρα πυρά.

Τη στιγμή που η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε περιδίνηση, με την τουρκική λίρα να διολισθαίνει όλο και περισσότερο έναντι του δολαρίου, ο Ερντογάν φαίνεται πως παίζει λάθος χαρτί εναντίον των ΗΠΑ, γεγονός που φαίνεται πως έχει εξοργίσει τον Τραμπ.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Έθνους» και του δημοσιογράφου, Μιχάλη Ιγνατίου, ο Αμερικανός πρόεδρος βρίσκεται τις τελευταίες ημέρες σε διαρκή επαφή τόσο με τον αντιπρόεδρο, Μάικ Πενς, όσο και με τον υπουργό Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, αν και επισήμως οι ΗΠΑ αρνούνται σε κάθε περίσταση ότι βρίσκονται σε οικονομικό πόλεμο με την Τουρκία, ο Τραμπ φέρεται να έχει δώσει σαφείς οδηγίες στον Αμερικανό ΥΠΟΙΚ, ώστε να ασκηθούν στοχευμένες κυρώσεις εναντίον προσώπων που βρίσκονται πολύ κοντά στο οικογενειακό και πολιτικό περιβάλλον του Τούρκου προέδρου.

Οι αμερικανικές Αρχές φαίνεται πως έχουν εντοπίσει ακίνητα συνεργατών του Ερντογάν στις ΗΠΑ. Παλαιότερα, μάλιστα, είχε δημοσιευτεί ότι και η οικογένεια του Τούρκου προέδρου έχει αγοράσει ακριβά διαμερίσματα στην Αμερική.

105389870 1533905430148gettyimages 850819148.600x337

Όπως εκτιμάται από διπλωματικές πηγές, ο Τραμπ δεν πρόκειται να κάνει πίσω στις αποφάσεις που φέρεται να έχει ήδη λάβει κατά της Τουρκίας, δεδομένου ότι έχει στραμμένο το βλέμμα του στις εσωτερικές εκλογές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος που θα γίνουν το Νοέμβριο.


Ο ίδιος αναμένεται, όπως όλα δείχνουν, να κρατήσει ψηλά στην ατζέντα του το θέμα της απελευθέρωσης του Άντριου Μπράνσον, ακριβώς για να μπορέσει να διατηρήσει την υποστήριξη του χριστιανικού εκλογικού σώματος, που δείχνει ιδιαίτερη ευαισθησία στην απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα.

Την ίδια στιγμή και η Ουάσινγκτον δείχνει να μην αναμένει υποχώρηση του Ερντογάν από τη σκληρή στάση του, γεγονός που συνεπάγεται ότι η σύγκρουση ΗΠΑ – Τουρκίας είναι αναπόφευκτη.

Σε κάθε περίπτωση, εφόσον υπάρξουν νέες κυρώσεις του Τραμπ εναντίον του Ερντογάν, τότε θα γίνεται λόγος και για «πάγωμα» στις πωλήσεις των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία.

Εκτός ορίων ο Ερντογάν

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε την Κυριακή (13/08/2018) μιλώντας σε πλήθος υποστηρικτών του στα γραφεία του κόμματός του στην Τραπεζούντα της Μαύρης Θάλασσας, επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Τούρκους -για τρίτη συναπτή ημέρα- να πουλήσουν ευρώ και δολάρια για να ενισχύσουν την λίρα.

Η λίρα έχει χάσει από την αρχή του χρόνου περίπου το 40% της αξίας της, κυρίως εξαιτίας της ανησυχίας για την επιρροή που ασκεί ο Ερντογάν στην οικονομία, τις επανειλημμένες εκκλήσεις του για χαμηλότερα επιτόκια με τον υψηλό πληθωρισμό και την επιδείνωση στις σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.

Όπως είπε ο ίδιος στους συγκεντρωμένους οπαδούς του, οι ΗΠΑ είχαν θέσει διορία στην Τουρκία μέχρι την περασμένη Τετάρτη να απελευθερώσει τον αμερικανό πάστορα Άντριου Μπράνσον που δικάζεται στην Τουρκία κατηγορούμενος για τρομοκρατία στην προσπάθεια του να εγκαθιδρύσει «χριστιανικό κράτος» στη γείτονα χώρα.

Ο Ερντογάν μάλιστα αποκάλυψε λεπτομέρειες σχετικά με τις διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις δύο χώρες που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον απείλησε την Άγκυρα με κυρώσεις αν εκείνη δεν απελευθέρωνε τον πάστορα.