ΚΟΣΜΟΣ

Ψηφίστηκε ο επίμαχος νόμος για φορολόγηση των ρύπων

Ψηφίστηκε ο επίμαχος νόμος για φορολόγηση των ρύπων

Με ψήφους 36 υπέρ και 32 κατά, η αυστραλιανή γερουσία ψήφισε το νόμο για τον περιορισμό των εκπομπών καυσαερίων, ο οποίος είχε προκαλέσει για χρόνια έντονες λογομαχίες και συγκρούσεις μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων της χώρας.

Ο νόμος είχε περάσει με 74 ψήφους υπέρ και 72 κατά τον προηγούμενο μήνα από την Βουλή των Αντιπροσώπων και προβλέπει πρόστιμο 23 δολαρίων για κάθε έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα.

Η ψήφιση του νόμου ήρθε σε μια στιγμή που η τελευταία δημοσκόπηση δείχνει μικρή ανάκαμψη της κυβέρνησης Γκίλαρντ που αύξησε την δημοτικότητά της από το 29 στο 32%. Αλλά αν γίνονταν τώρα εκλογές η αντιπολίτευση, σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση, θα τις κέρδιζε άνετα.

Από το εξωτερικό, όπου βρίσκεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Τόνι Αμποτ, χαρακτήρισε την ψήφιση του νόμου ''προδοσία του λαού'' αφού προεκλογικά η κ. Γκίλαρντ είχε δεσμευτεί πως δεν θα επέβαλε φόρο στις εκπομπές καυσαερίων.

Υποσχέθηκε ακόμα πως αν κερδίσει τις εκλογές θα καταργήσει τον φόρο αλλά όλοι οι αναλυτές συμφωνούν πως αυτό θα είναι ιδιαίτερα δύσκολο.

Η νομοθεσία για την ''Καθαρή Ενέργεια'' προβλέπει την επιβολή βαριάς φορολογίας στις 500 πιο ρυπογόνες επιχειρήσεις και θα τεθεί σε ισχύ την 1η Ιουλίου του 2012.