ΚΟΣΜΟΣ

Αλλαγή θερινής ώρας: Είστε υπέρ ή κατά; Σήμερα η ψηφοφορία της Κομισιόν

Αλλαγή θερινής ώρας: Είστε υπέρ ή κατά; Σήμερα η ψηφοφορία της Κομισιόν

«Οι ευρωπαίοι πολίτες καλούνται να απαντήσουν σε δημοσκόπηση της Επιτροπής: Υπέρ ή κατά της θερινής ώρας;», γράφει η γαλλική Les Echos.

H μεταρρύθμιση του περάσματος θερινή-χειμερινή ώρα θα χρειαστεί την συμφωνία των 28 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μήπως άραγε ήρθε η ώρα να εγκαταλείψουμε το «τελετουργικό» του περάσματος μια ώρα μπροστά το καλοκαίρι, μια ώρα πίσω τον χειμώνα;

H Κοιμισιόν θέτει το ερώτημα σε όλους τους πολίτες της. Από το 2001 με βάση μια οδηγία της ΕΕ τα κράτη μέλη της ΕΕ αλλάζουν ομοιόμορφα την ώρα τους. Η πρακτική σήμερα τίθεται εν αμφιβόλω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι οι αλλαγές επιφέρουν μη αναγκαία αποδιοργάνωση του ρυθμού ύπνου με αποτέλεσμα το στρες και τη διαταραχή του ύπνου κυρίως σε ευάλωτες ομάδες, όπως οι υπερήλικες και τα παιδιά, κάτι το οποίο η Κομισιόν δεν θεωρεί απολύτως αποδεδειγμένο.

Την άνοιξη η αλλαγή της ώρας και η διαταραχή του ύπνου μπορεί να οδηγήσουν σε αύξηση του κινδύνου ατυχήματος. Στη Γαλλία τις ημέρες της αλλαγής σημειώνεται αύξηση του κινδύνου ατυχημάτων για τους πεζούς κατά την απογευματινή επιστροφή. Ενώ και βασικοί λόγοι εξοικονόμησης ενέργειας δεν ευσταθούν, κρίνουν κάποιοι οικολόγοι ευρωβουλευτές. Ας προσθέσουμε την αυξημένη ανάγκη πρωινής θέρμανσης στην αλλαγή του ωραρίου και την αύξηση καυσαερίων από τη δημιουργία κυκλοφοριακών συμφορήσεων. Άλλωστε για τις χώρες του Βορρά η αλλαγή δεν έχει νόημα αφού εκεί το καλοκαίρι ο ήλιος δεν βασιλεύει το καλοκαίρι. Για κάποιους άλλους η μεταρρύθμιση, με επιχειρήματα που δεν είναι απολύτως εξακριβωμένα επιστημονικά φαίνεται «γελοία», σημειώνει η γαλλική εφημερίδα.

Υπενθυμίζεται ότι πολίτες και φορείς καλούνται να εκφράσουν τις απόψεις τους, συμπληρώνοντας έως τις 16 Αυγούστου ένα ηλεκτρονικό ερωτηματολόγιο που διατίθεται σε όλες τις γλώσσες της ΕΕ (και στα ελληνικά).