ΚΟΣΜΟΣ

«Γονάτισε» ο Ερντογάν: Απελπισμένος αναζητά συμμάχους στο χείλος του οικονομικού γκρεμού

«Γονάτισε» ο Ερντογάν: Απελπισμένος αναζητά συμμάχους στο χείλος του οικονομικού γκρεμού

Σε «τεντωμένο σχοινί» οι σχέσεις ΗΠΑ - Τουρκίας - Ο οικονομικός «πόλεμος» και οι κινήσεις της Άγκυρας που προκαλούν οργή στηνΟυάσιγκτον- Απειλούν την Τουρκία με νέες κυρώσεις - Το Κατάρυπόσχεται επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην Τουρκία -«Δεν προσφεύγουμε στο ΔΝΤ» δηλώνει ο υπουργός Οικονομικών - Έκκληση Ερντογάν σε Μακρόν για γαλλικές επενδύσεις στην Τουρκία

macron erdogan

Στα άκρα οδηγείται η ρήξη μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας. Η Ουάσιγκτον την Πέμπτη (16/08/2018) έστειλε νέο ηχηρό μήνυμα προς την Άκγυρα πως θα επιβληθούν νέές κυρώσεις αν δεν αφήσουν σύντομα ελεύθερο τον πάστορα Μπράνσον. Από την πλευρά της η Άγκυρα εμφανίστηκε μετά από καιρό ανοιχτή σε διάλογο, τονίζοντας, ωστόσο, ότι δε θα ανεχθεί απειλές. Την ίδια ώρα ο Ρετζέπ Ταγιπ Ερντογάν, που βλέπει την τουρκική οικονομία να «βυθίζεται» εξασφάλισε «ένεση», περίπου 15 δισ. από το Κατάρ και αναζητά συμμάχους στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Θυμήθηκε ξαφνικά την Ευρώπη ο Ερντογάν: Τηλεφώνησε στον Μακρόν για να ζητήσει οικονομική βοήθεια

Οι πρόεδροι της Τουρκίας και της Γαλλίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνκαι Εμανουέλ Μακρόν είχαν σήμερα 16 Αυγούστου τηλεφωνική επικοινωνία στη διάρκεια της οποίας υπογράμμισαν «πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθούν» οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών, ανέφερε η τουρκική προεδρία, καθώς η Άγκυρα διέρχεται διπλωματική κρίση με την Ουάσινγκτον.

pic 1531409628

tramp
5afabb8bfc7e938d5e8b45b0
19677652

«Οι δύο ηγέτες υπογράμμισαν πόσο σημαντικό είναι να ενισχυθούν οι οικονομικές και εμπορικές σχέσεις και οι αμοιβαίες επενδύσεις ανάμεσα στη Γαλλία και την Τουρκία», δήλωσε πηγή της τουρκικής προεδρίας.

Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών των δύο χωρών θα συναντηθούν σύντομα και ο Μακρόν δήλωσε στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πως η οικονομική σταθερότητα της Τουρκίας είναι σημαντική για τη Γαλλία, σύμφωνα με την πηγή αυτή.

«Δεν προσφεύγουμε στο ΔΝΤ»

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Μπεράτ Αλμπαϊράκ δήλωσε σήμερα πως η χώρα του κατανοεί πλήρως και αναγνωρίζει όλες τις εσωτερικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει και θα βγει ισχυρότερη από την τρέχουσα αστάθεια.

Στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με επενδυτές, ο Αλμπαϊράκ δήλωσε πως η Τουρκία ασχολείται αυτή τη στιγμή με την αντιμετώπιση της ανωμαλίας που έχει δημιουργηθεί στην αγορά και πως ο τραπεζικός τομέας της είναι υγιής και ισχυρός, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο υπουργός δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία ουδέποτε εφάρμοσε μέτρα εκτός των αγορών και υπογράμμισε πως οι έλεγχοι κεφαλαίων δεν θα βρεθούν ποτέ στην ημερήσια διάταξη. Πρόσθεσε πως η χώρα θα εφαρμόσει περαιτέρω δημοσιονομικούς περιορισμούς και θα επικεντρωθεί στην αύξηση του πρωτογενούς πλεονάσματος. Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ευελιξία στην αγορά εργασίας αποτελούν επίσης προτεραιότητα, δήλωσε.

Σύμφωνα με τον Αλμπαϊράκ, η Τουρκία δεν σχεδιάζει να προσφύγει στη στήριξη του ΔΝΤ και θα επιτύχει τον δημοσιονομικό στόχο της μέσω της μείωσης των δαπανών. Θα επικεντρωθεί επίσης στην προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων.

Ο τούρκος υπουργός Οικονομικών δήλωσε ακόμη πως η Τουρκία δεν θα διαστάσει να παράσχει υποστήριξη στον τραπεζικό τομέα και υποστήριξε πως δεν υπήρξαν τελευταία μεγάλες αναλήψεις από τις τράπεζες. Ο Αλμπαϊράκ τόνισε επίσης πως η Τουρκία δεν θα συμβιβαστεί στο θέμα της δημοσιονομικής πειθαρχίας και πως η μείωση του πληθωρισμού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Λευκός Οίκος για τουρκικούς δασμούς: Είναι λυπηρό

Υπενθυμίζεται ότι χθες, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε την απόφαση της Τουρκίας να διπλασιάσει τους δασμούς σε εισαγόμενα προϊόντα αμερικανικής προέλευσης, σημειώνοντας πως είναι «λυπηρές» οι οικονομικές κυρώσεις, που ανακοίνωσε νωρίτερα η Άγκυρα απαντώντας στα μέτρα που έλαβε η Ουάσιγκτον κι αξιώνοντας εκ νέου την άμεση απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον.

«Οι τελωνειακοί δασμοί της Τουρκίας προκαλούν μετά βεβαιότητας λύπη και αποτελούν βήμα προς τη λάθος κατεύθυνση. Οι τελωνειακοί δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας έχουν να κάνουν με συμφέροντα εθνικής ασφαλείας. Οι (δασμοί) εκείνων (της Τουρκίας) αποτελούν αντίποινα» δήλωσε την Τετάρτη (15/08/2018) η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Η Αμερικανίδα αξιωματούχος εξέφρασε τη λύπη της, καθώς η Τουρκία αντιμετώπισε τον πάστορα Μπράνσον, «ο οποίος όπως γνωρίζουμε είναι ένας πολύ καλός άνθρωπος και ένας πιστός Χριστιανός που δεν έκανε τίποτα κακό», με τρόπο «πολύ άδικο, πολύ κακό».

Η Σάρα Σάντερς υπογράμμισε ότι οι τελωνειακοί δασμοί που επέβαλαν οι ΗΠΑ στον τουρκικό χάλυβα θα παραμείνουν σε ισχύ ακόμα και στην περίπτωση απελευθέρωσης του πάστορα.

Ερωτηθείσα σχετικά με τον αντίκτυπο της έντασης μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας στην τουρκική λίρα, η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου απάντησε ότι η αμερικανική κυβέρνηση «παρακολουθεί την κατάσταση».

«Τα οικονομικά προβλήματα της Τουρκίας αποτελούν καρπό μιας μακροπρόθεσμης τάσης, κάτι για το οποίο η ίδια ευθύνεται και όχι αποτέλεσμα κάποιας ενέργειας των ΗΠΑ» τόνισε.

Έτοιμη για διάλογο με προϋποθέσεις η Άγκυρα

Παράλληλα, η τουρκική κυβέρνηση δήλωσε έτοιμη να συζητήσει με τις ΗΠΑ τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ τους, εφόσον δεν υπάρχουν απειλές, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε πρεσβευτές στην Άγκυρα, ο Τούρκος ΥΠΕΞ επισήμανε επίσης ότι οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζονται σε σταθερότερες βάσεις και οδηγούνται για μία ακόμαη φορά προς την εξομάλυνση.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας είπε ότι θα συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς με στόχο να επιταχυνθούν οι συζητήσεις σχετικά με την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους, ενώ ομάδες εργασίας από την Τουρκία και τη Ρωσία θα έχουν συνομιλίες τη επόμενη εβδομάδα με θέμα τα ταξίδια στη Ρωσία χωρίς να είναι απαραίτητη η έκδοση βίζας.

Το Κατάρ υπόσχεται επενδύσεις δισεκατομμυρίων στην Τουρκία

Ο εμίρης του Κατάρ σεΐχης Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι υποσχέθηκε ότι η χώρα του θα προχωρήσει σε απευθείας επενδύσεις ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Τουρκία, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική προεδρία.

Η κίνηση αυτή στοχεύει στη στήριξη της τουρκικής οικονομίας, που έχει αποδυναμωθεί εξαιτίας της πτώσης της τουρκικής λίρας με φόντο τη διπλωματική κρίση με τις ΗΠΑ και τις κυρώσεις σε βάρος της Άγκυρας.

Τα χρήματα θα διοχετευτούν στις τουρκικές χρηματοπιστωτικές αγορές και τις τράπεζες, σύμφωνα με μια κυβερνητική πηγή στο Reuters.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον Ερντογάν, ο εμίρης «διαβεβαίωσε ότι το Κατάρ θα εφαρμόσει σύντομα ένα πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς την Τουρκία» τονίζεται στην ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

«Οι βάσεις της τουρκικής οικονομίας είναι γερές και η Τουρκία θα εξέλθει δυνατότερη από αυτό το επεισόδιο» ήταν το tweet που έστειλε ο Ιμπραήμ Καλίν, ο εκπρόσωπος Τύπου του Τούρκου προέδρου.

«Οι σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και του Κατάρ βασίζονται στα στερεά θεμέλια της πραγματικής φιλίας και αλληλεγγύης» συμπλήρωσε ο Τούρκος αξιωματούχος.