Ξεπερνούν τους 3000 οι νεκροί στη Συρία

Ξεπερνούν τους 3000 οι νεκροί στη Συρία

Τη ζωή σε πάνω από 3.500 ανθρώπους έχει στοιχίσει η καταστολή των διαδηλώσεων στη Συρία, ανακοίνωσε σήμερα η Υπάτη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

 

«Πάνω από 60 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το στρατό και τις δυνάμεις των υπηρεσιών ασφαλείας, περιλαμβανομένων 19 την Κυριακή, ημέρα της μεγάλης μουσουλμανικής εορτής Αϊντ αλ Άντχα», από την 2α Νοεμβρίου, όταν η Δαμασκός ανακοίνωσε ότι αποδέχεται την ειρηνευτική πρωτοβουλία του Αραβικού Συνδέσμου, δήλωσε η Ραβίνα Σαμντασάνι, η εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας, στην διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Νωρίτερα σήμερα, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν όταν στρατιώτες πραγματοποίησαν επιδρομή στη πόλη Χάμα, στο κεντροδυτικό τμήμα της χώρας, έπειτα από τη ρίψη σφοδρών πυρών.

Στην πόλη Χομς στην κεντρική Συρία ακτιβιστές μιλούν για "ανθρωπιστική καταστροφή", μετά τους βομβαρδισμούς που έκαναν άρματα μάχης επί μια εβδομάδα με αποτέλεσμα πάνω από 110 άνθρωποι να βρουν το θάνατο.

Η επαρχία Χομς έχει αποτελέσει επίκεντρο της εξέγερσης εναντίον του καθεστώτος Άσαντ.

Παράλληλα οκτώ Σύροι στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σήμερα από ενόπλους που πιστεύεται ότι είναι αποστάτες των ένοπλων δυνάμεων, ανακοίνωσε μια οργάνωση προάσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Δαμασκός αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο περαιτέρω διπλωματικής απομόνωσής της για την μη εφαρμογή της ειρηνευτικής πρωτοβουλίας του Αραβικού Συνδέσμου. Την Τετάρτη, η κυβέρνηση της Συρίας ενημέρωσε τον Αραβικό Σύνδεσμο ότι αποδέχεται την πρωτοβουλία, η οποία έχει στόχο τον τερματισμό της οκτάμηνης κρίσης.

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης κάλεσε τις 22 χώρες-μέλη του Αραβικού Συνδέσμου "να υιοθετήσουν μια σταθερή και αποτελεσματική στάση εναντίον του συριακού καθεστώτος" καθώς σημειώνονται "επικίνδυνες εξελίξεις", "ειδικότερα στην πόλη Χομς", κάνοντας λόγο για "φρικτά εγκλήματα" του καθεστώτος.

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο κάλεσε εξάλλου σε γενική απεργία την Πέμπτη σε όλη τη χώρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις "βάρβαρες δολοφονίες" στη Χομς και στη Χάμα και για να καλέσει τον Αραβικό Σύνδεσμο να "βοηθήσει να σωθούν" σύροι άμαχοι.

Ακόμα, το Συμβούλιο κάλεσε το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) να διώξει το καθεστώς για "γενοκτονία" και ζήτησε από τον ΟΗΕ να προστατεύσει τους άμαχους.