ΚΟΣΜΟΣ

Ινδονησία: Νέος ισχυρός σεισμός 6,9 Ρίχτερ στο νησί Λομπόκ (Pics+Vid)

Ινδονησία: Νέος ισχυρός σεισμός 6,9 Ρίχτερ στο νησί Λομπόκ (Pics+Vid)

Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έπληξε την Κυριακή (19/8), στις 21:56, το νησί Λομπόκ της Ινδονησίας, έπειτα από την ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 6,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που συγκλόνισε νωρίτερα σήμερα την ίδια περιοχή.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο της σεισμικής δόνησης εντοπίζεται 65 χιλιόμετρα ανατολικά του Ματαράν, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 10 χιλιόμετρα.

«Η σεισμική δόνηση ήταν απίστευτα ισχυρή. Τα πάντα άρχισαν να κουνιούνται» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Άγκους Σαλιμ.

«Κοιμόμασταν σε μια σκηνή που έχουν εγκαταστήσει για τους άστεγους. Μόλις με είχε πάρει ο ύπνος όταν η γη άρχισε να σείεται… Όλοι βγήκαν έξω κι έτρεξαν προς τον δρόμο κλαίγοντας και φωνάζοντας» πρόσθεσε ο ίδιος.

Dk92VHQXoAAdbpg

Υπενθυμίζεται ότι στις 5 Αυγούστου, σεισμός 6,9 βαθμών που ακολουθήθηκε από αρκετούς μετασεισμούς έπληξε το Λομπόκ στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 436 ανθρώπους.



(Πηγή γραφήματος: AFP)

Η Ινδονησία βρίσκεται σε μια σεισμικά ενεργή ζώνη που είναι γνωστή ως ζώνη πυρός και πλήττεται συχνά από ισχυρούς σεισμούς. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους το 2004 από πάρα πολύ ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε τότε στην περιοχή Άτσεχ της Σουμάτρας, προκαλώντας τσουνάμι το οποίο έπληξε γειτονικά κράτη στον Ινδικό Ωκεανό.

Σήμερα σημειώθηκαν σεισμικές δονήσεις σε έναν αριθμό κρατών που βρίσκονται στη ζώνη πυρός, μεταξύ των οποίων η Κολομβία, τα Φίτζι, η Ιαπωνία και η Ρωσία.

8,2 Ρίχτερ στα Φίτζι

Τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος), σημειώθηκε στα Φίτζι ισχυρότατη σεισμική δόνηση μεγέθους 8,2 βαθμών της Κλίμακας Ρίχτερ.

Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται σε βάθος 559,57 χιλιομέτρων, με αποτέλεσμα να μην γίνει τόσο έντονα αισθητή η δόνηση στην επιφάνεια.

Το ακριβές σημείο του εστιάζεται στα 270 χλμ. ανατολικά της Λεβούκα στο Φίτζι και 443 χλμ. δυτικά του Νεϊάφου στα Τόνγκα. Ακολούθησε σειρά μετασεισμών μεγέθους από 5 έως και 6,1 της κλίμακας Ρίχτερ.