ΚΟΣΜΟΣ

Γ. Κατάινεν: Η εμπιστοσύνη πρέπει να αποκατασταθεί

Γ. Κατάινεν: Η εμπιστοσύνη πρέπει να αποκατασταθεί

Αποφασιστικά μέτρα και όχι κενές υποσχέσεις πρότεινε για την διάσωση της Ιταλίας από την «ζώνη του ευρώ», ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Γίρκι Κατάινεν, σε σημερινές του δηλώσεις.

Στο Κοινοβούλιο στο Ελσίνκι ο κ. Κατάινεν, ανέφερε ότι η «ζώνη του ευρώ» βρίσκεται σήμερα σε κρίση, επειδή μεγάλες χώρες όπως η Ιταλία, δεν ελέγχουν τα δημόσια οικονομικά τους και έτσι έχουν καταστρέψει την εμπιστοσύνη στην ικανότητά τους να εξοφλήσουν τα χρέη τους.

«Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς, πώς εμείς στην Ευρώπη θα έχουμε τα μέσα για να στηρίξουμε το σύνολο του Ιταλικού εθνικού χρέους».

Ο επικεφαλής της Φινλανδικής Κυβέρνησης εκτίμησε ότι μια από τις διαρθρωτικές αδυναμίες στη «ζώνη του ευρώ», ήταν η ψευδής αίσθηση ασφάλειας που δημιουργήθηκε από την εμπιστοσύνη στο ενιαίο νόμισμα στις αρχές της κρίσης. Ενώ, κάλεσε την Ελλάδα, να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού σχεδίου βοήθειας, όποια και αν είναι η Κυβέρνηση της και πρόσθεσε

«Τα γεγονότα των τελευταίων ημερών στην Ελλάδα είναι πολύ λυπηρά. Η εμπιστοσύνη και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπέστησαν ένα σημαντικό πισωγύρισμα. Η εμπιστοσύνη πρέπει να αποκατασταθεί και πάλι».