ΚΟΣΜΟΣ

«Καταρρέει» η κυβέρνηση στην Αυστραλία: Δέκα υπουργοί υπέβαλαν παραίτηση (Vids)

«Καταρρέει» η κυβέρνηση στην Αυστραλία: Δέκα υπουργοί υπέβαλαν παραίτηση (Vids)

Τουλάχιστον δέκα υπουργοί στην Αυστραλία φέρεται να έθεσαν σήμερα 22n Αυγούστου την παραίτησή τους στη διάθεση του πρωθυπουργού, ένα νέο χτύπημα για τον Μάλκολμ Τέρνμπουλ ο οποίος μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με μια νέα απόπειρα «πραξικοπήματος» μέσα στο ίδιο του το κόμμα.

Ο επικεφαλής της κεντροδεξιάς κυβέρνησης επιβίωσε μόλις χθες μιας ψηφοφορίας στο εσωτερικό του Φιλελεύθερου Κόμματός του το οποίο υπολείπεται με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις της Εργατικής αντιπολίτευσης έναν χρόνο πριν από τις εκλογές. Ωστόσο η θέση του είναι εύθραυστη.

Ο Τέρνμπουλ συγκέντρωσε 48 ψήφους έναντι 35 του υπουργού Εσωτερικών Πίτερ Ντάτον, ο οποίος παραιτήθηκε στη συνέχεια, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η διαμάχη εμφανίστηκε σε όλο της το μέγεθος τη Δευτέρα (προχθές) όταν ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε, ελλείψει υποστήριξης από το κόμμα του, να αποκηρύξει ένα σχέδιο να εγγράψει σε νόμο τον στόχο της Αυστραλίας για τη μείωση των εκπομπών αερίου που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Σε μια ένδειξη ότι η θέση του πρωθυπουργού είναι εύθραυστη, τουλάχιστον άλλοι εννέα υπουργοί υπέβαλαν επίσης τις παραιτήσεις τους, ανέφεραν σήμερα τα τηλεοπτικά δίκτυα ABC και Sky News.

Ο Τέρνμπουλ, που θεωρείται μετριοπαθής στο κόμμα του, μέχρι στιγμής έχει αποδεχθεί μόνο δύο, εκείνην του Ντάτον και της υπουργού Διεθνούς Ανάπτυξης Κοντσέτα Φιεραβάντι-Γουέλς. Δήλωσε σήμερα πως οι υπόλοιποι υπουργοί τον διαβεβαίωσαν για την «αδιαμφισβήτητη πίστη και την υποστήριξή τους».

Ο Ντάτον, που θεωρείται από πολλούς πιο συντηρητικός από τον πρωθυπουργό, ήταν επικεφαλής ενός υπερυπουργείου που περιλαμβάνει την αστυνομία, τη μετανάστευση, ακόμη και τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Το όνομά του έχει συνδεθεί κυρίως με την εξαιρετικά σκληρή πολιτική που ακολουθεί η Αυστραλία εναντίον των παράτυπων μεταναστών που προσπαθούν να φθάσουν στις ακτές της και οι οποίοι στέλνονται επ΄αόριστον σε εξωχώρια στρατόπεδα τα οποία έχουν καταγγελθεί από οργανώσεις για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Παρά τη χθεσινή αποτυχία του, ο Ντάτον δεν απέκρυψε καθόλου την πρόθεσή του να διεκδικήσει εκ νέου την ηγεσία του Φιλελεύθερου Κόμματος ώστε να ηγηθεί της εκλογικής μάχης το ερχόμενο έτος απέναντι στους Εργατικούς του Μπιλ Σόρτεν.

«Δεν θα διεκδικούσα ποτέ την ηγεσία αν δεν πίστευα ότι μπορώ να νικήσω τον Μπίλ Σόρτεν», δήλωσε ο 47χρονος πρώην αστυνομικός που παραδέχεται ότι σπάνια χαμογελά.

Ορισμένα ΜΜΕ ανέφεραν ότι ο Ντάτον μπορεί να ρίξει το γάντι στον Τέρνμπουλ από αυτή την εβδομάδα. Όμως οι υποστηρικτές του Ντάτον εκτιμούν ότι είναι πιο πιθανό να το κάνει τον ερχόμενο μήνα μετά την έναρξη της κοινοβουλευτικής συνόδου.

Σήμερα ο Τέρνμπουλ εμφανίστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων με δύο βαριά χαρτιά της ομάδας του --μεταξύ των οποίων ο υπουργός Οικονομικών Σκοτ Μόρισον-- που επαναβεβαίωσαν την πίστη τους σε τον πρωθυπουργό.

«Οι νόμοι της αριθμητικής επιβεβαίωσαν πως είμαι ο ηγέτης του Φιλελεύθερου Κόμματος», είπε ο Τέρνμπουλ.

«Τώρα που το τζίνι βγήκε από το μπουκάλι, δεν είμαι σίγουρος ότι μπορεί να ξαναμπεί μέσα», δήλωσε ο φιλελεύθερος βουλευτής Κρεγκ Κέλι, που υποστηρίζει τον Ντάτον.