ΣΦΕΕ: Καμία μέριμνα για φαρμακευτική δαπάνη, εμβόλια και clawback

Επιστολή αποδοκιμασίας της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα…

Δολοφονία στη Ρόδο: Ο 19χρονος αναγνώρισε 12 από τους κρατούμενους που του επιτέθηκαν

Στην αναγνώριση 12 κρατουμένων των φυλακών Αυλώνα…

Ζακ Κωστόπουλος: Ελεύθεροι οι αστυνομικοί που εμφανίζονται σε βίντεο να τον χτυπούν

Ελεύθεροι, χωρίς περιοριστικούς όρους, αφέθηκαν οι τέσσερις…

Πού στέλνει η Άγκυρα το Barbaros - Δείτε χάρτες

Κλιμακώνοντας την ένταση σε Αιγαίο και Ανατολική…

Ο νέος συνεργάτης της Redstone για το Athens Alive!

Η Redstone ανακοίνωσε τη συνεργασία της με…

Άλλαξε «τροπάρι» ο Ερντογάν: Απειλεί τις ΗΠΑ με «χάος» στη Μέση Ανατολή

Άλλαξε «τροπάρι» ο Ερντογάν: Απειλεί τις ΗΠΑ με «χάος» στη Μέση Ανατολή

Οι εμπορικές κυρώσεις των ΗΠΑ σε βάρος της Τουρκίας θα μπορούσαν να αποσταθεροποιήσουν την περιοχή και να οδηγήσουν τελικά στην ενίσχυση της περιφερειακής τρομοκρατίας και της προσφυγικής κρίσης, δήλωσε σήμερα 27 Αυγούστου ο Τούρκος υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ.

Ο Αλμπαϊράκ, που μιλούσε σε συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι έπειτα από συνάντηση με τον Γάλλο ομόλογό του Μπρουνό Λε Μερ, εκμεταλλεύθηκε την ευκαιρία για να επιτεθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες και να υπογραμμίσει την ώθηση της Άγκυρας για καλύτερες σχέσεις με την Ευρώπη, δεδομένου ότι βαθαίνει η ρήξη με την Ουάσινγκτον.

french finance minister bruno le maire and turkish finance minister berat albayrak attend a joint news conference after a meeting at the bercy finance ministry in paris 5

Η αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για έναν Αμερικανό ευαγγελικό πάστορα που κρατείται στην Τουρκία με κατηγορίες για τρομοκρατία συνέβαλε στην επιτάχυνση της κρίσης με την τουρκική λίρα, η οποία έχει χάσει περίπου το 40% της αξίας της φέτος. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έδωσε αυτό τον μήνα εντολή για διπλασιασμό των δασμών στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα από την Τουρκία.

Οι επενδυτές ανησυχούν επίσης για την έρευνα που διεξάγει το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ για την κρατικής πλειοψηφίας Halkbank η οποία αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να της επιβληθεί βαρύ πρόστιμο για φερόμενες παραβιάσεις των κυρώσεων σε βάρος του Ιράν. Η τράπεζα υποστηρίζει ότι όλες οι συναλλαγές της ήταν νόμιμες.

turkish lira

«Αυτά τα βήματα που ελήφθησαν με πολιτική υποκίνηση δεν θα επηρεάσουν μόνο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα αλλά και το παγκόσμιο εμπόριο και την περιφερειακή σταθερότητα», είπε ο Αλμπαϊράκ, που είναι γαμπρός του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν.

«Με τη βλάβη που θα προκαλέσουν στην περιφερειακή σταθερότητα, θα συμβάλουν δυστυχώς σε χαοτικά προβλήματα που τροφοδοτούν την τρομοκρατία και επίσης την προσφυγική κρίση».

Ο Αλμπαϊράκ είπε πως η Τουρκία θέλει να οδηγήσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση σε μια νέα φάση όπου το εμπόριο με την Ένωση θα είναι πιο σημαντικό.

Τα πρόσφατα μονομερή βήματα που έλαβαν οι Ηνωμένες Πολιτείες έδειξαν πως οι σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, εν προκειμένω με τη Γαλλία, είναι πιο σημαντικές από ποτέ, είπε.

Ο Αλμπαϊράκ είπε επίσης πως η Γαλλία και η Τουρκία τάσσονται και οι δύο κατά μονόπλευρων αποφάσεων των Ηνωμένων Πολιτειών όσον αφορά το Ιράν, και πως αποφάσισαν να λάβουν κοινά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση.