ΚΟΣΜΟΣ

«Κώδωνας κινδύνου» από τη Βόρεια Κορέα: «Καταρρέουν» οι διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση

«Κώδωνας κινδύνου» από τη Βόρεια Κορέα: «Καταρρέουν» οι διαπραγματεύσεις για την αποπυρηνικοποίηση

Βορειοκορεάτες αξιωματούχοι προειδοποίησαν σε επιστολή προς τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι οι συνομιλίες για την αποπυρηνικοποίηση βρίσκονται «και πάλι σε κίνδυνο και μπορεί να καταρρεύσουν», μετέδωσε σήμερα 28 Αυγούστου το CNN επικαλούμενο πρόσωπα που γνωρίζουν το θέμα.

Η επιστολή επιδόθηκε απ' ευθείας στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και αναφέρει πως η κυβέρνηση του Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν αισθάνεται πως η διαδικασία δεν μπορεί να προχωρήσει.

«Οι ΗΠΑ εξακολουθούν να μην είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις (βορειοκορεατικές) προσδοκίες κάνοντας ένα βήμα μπροστά για να υπογράψουν μια συνθήκη ειρήνης», μετέδωσε το CNN επικαλούμενο πηγές.

Ο πόλεμος της Κορέας (1950-1953) τελείωσε με εκεχειρία και όχι με συνθήκη ειρήνης, με αποτέλεσμα οι δύο πλευρές να εξακολουθούν τεχνικά να βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση.

Η Βόρεια Κορέα έχει κάνει από καιρό σαφές ότι ο επίσημος τερματισμός του πολέμου έχει κρίσιμη σημασία για τη μείωση των εντάσεων στην κορεατική χερσόνησο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι ΗΠΑ είναι απρόθυμες να κηρύξουν το τέλος του πολέμου της Κορέας πριν η Βόρεια Κορέα εγκαταλείψει το πρόγραμμά της για την παραγωγή πυρηνικών όπλων.

Η εφημερίδα Washington Post ανέφερε χθες Δευτέρα πως ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσε μια επίσκεψη του Πομπέο στη Βόρεια Κορέα αφού έλαβε μια πολεμοχαρή επιστολή από ανώτερο βορειοκορεάτη αξιωματούχο λίγες μόνον ώρες αφότου είχε ανακοινωθεί το ταξίδι την περασμένη εβδομάδα.

Το CNN μετέδωσε πως η επιστολή εστάλη από τον πρώην επικεφαλής της βορειοκορεατικής υπηρεσίας κατασκοπείας Κιμ Γιονγκ Τσολ, όμως δεν είναι γνωστό πώς εστάλη. Η Washington Post ανέφερε πως η Βόρεια Κορέα επικοινωνεί όλο και περισσότερο μέσω της αποστολής της στον ΟΗΕ.

Το CNN μετέδωσε πως στην επιστολή αναφερόταν επίσης πως, αν δεν μπορέσει να επιτευχθεί ένας συμβιβασμός και οι συνομιλίες καταρρεύσουν, η Βόρεια Κορέα μπορεί να επαναλάβει «τις πυρηνικές και πυραυλικές δραστηριότητες».

«Η Ουάσινγκτον δεν σχεδιάζει να αναστείλει άλλα κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα»

Στο μεταξύ, οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν σχεδιάζουν να αναστείλουν επιπλέον κοινά στρατιωτικά γυμνάσια με τη Νότια Κορέα, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις.

Όπως σημείωσε, η Ουάσινγκτον ανέστειλε στρατιωτικά γυμνάσια μεγάλης κλίμακας σε μια κίνηση καλής πίστης μετά την ιστορική σύνοδο κορυφής τον Ιούνιο στη Σιγκαπούρη μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, με σκοπό την αποπυρηνικοποίηση της κορεατικής χερσονήσου. Εντούτοις, όπως ανέφερε, άλλα γυμνάσια συνεχίζονται.

«Αναλάβαμε την πρωτοβουλία να αναστείλουμε αρκετά από τα μεγαλύτερα στρατιωτικά γυμνάσια σε ένα μέτρο καλής πίστης έπειτα από τη σύνοδο κορυφής της Σιγκαπούρης», είπε ο Μάτις στους δημοσιογράφους.

«Δεν σχεδιάζουμε αυτή τη στιγμή να αναστείλουμε άλλα γυμνάσια», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση μέχρι στιγμής για γυμνάσια µεγάλης κλίµακας για το επόμενο έτος.