Στον έλεγχο της KFOR διάβαση στο βόρειο Κόσοβο

Στον έλεγχο της KFOR διάβαση στο βόρειο Κόσοβο

Τον έλεγχο στην περιοχή γύρω από το οδόφραγμα στη διάβαση Γιάρινιε, στα διοικητικά σύνορα Κοσόβου-Σερβίας, που έστησαν Σέρβοι κάτοικοι του βορείου Κοσόβου, πήραν στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης του ΝΑΤΟ (KFOR).

 

Οι άνδρες των διεθνών δυνάμεων πέρασαν πεζοί από το οδόφραγμα απομάκρυναν το συρματόπλεγμα και απέκλεισαν την κεντρική οδική αρτηρία που οδηγεί από το βόρειο Κόσοβο στη Σερβία.

Οι Σέρβοι, που είναι πλειοψηφία στο βορρά του Κοσόβου, έχουν στήσει τους τελευταίους μήνες οδοφράγματα σε διάφορα σημεία για να αποτρέψουν την κυβέρνηση της Πρίστινας να αναλάβει τον έλεγχο στα σύνορα του βορείου Κοσόβου με τη Σερβία.

Στη διάβαση Γιάρινιε, οι Σέρβοι κάτοικοι του Κοσόβου είχαν στήσει το οδόφραγμα για να εμποδίσουν την προσέγγιση οχημάτων της αποστολής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Κόσοβο (Eulex), στα οποία επέβαιναν Αλβανοί τελωνειακοί και συνοριακοί αστυνομικοί.

Στην πρωινή επιχείρηση, με στόχο την ανάληψη ελέγχου από την KFOR, οι στρατιώτες της διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης έκαναν χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνουν τους Σέρβους από τα οδοφράγματα.

Οι Σέρβοι, μετά την επιχείρηση της KFOR, με φορτηγά ξεφόρτωσαν χαλίκια και έφτιαξαν νέο οδόφραγμα σε απόσταση, 100 μέτρων από το παλιό.

Η KFOR απέκλεισε και δύο εναλλακτικές διαδρομές δίπλα στη διάβαση Γιάρινιε και στον ποταμό Ίμπαρ, που οδηγούν από το Λεπόσαβιτς στο βόρειο Κόσοβο στην πόλη Ράσκα της Σερβίας. Οι διαβάσεις Γιάρινιε και Μπρνιακ είναι υπό τον έλεγχο της Eulex με τις αρχές της Πρίστινας έχουν διορίσει τελωνειακούς υπαλλήλους και συνοριοφύλακες.

Ωστόσο, δεν υπάρχει κυκλοφορία οχημάτων στις δύο διαβάσεις, καθώς οι Σέρβοι έχουν αποκλείσει τις οδικές αρτηρίες της περιοχής και έχουν διανοίξει άλλα περάσματα. Κάθε φορά που η KFOR κλείνει ένα πέρασμα, εντός ολίγων ωρών ανοίγουν ένα καινούργιο.