ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Ωρολογιακή βόμβα για την κυβέρνηση Μακρόν η αναπάντεχη παραίτηση του Νικολά Ιλό

Γαλλία: Ωρολογιακή βόμβα για την κυβέρνηση Μακρόν η αναπάντεχη παραίτηση του Νικολά Ιλό

Ζωντανά στον αέρα και εντελώς αναπάντεχα, ακόμα και για τους δημοσιογράφους, οι ακροατές του ραδιοφώνου France Inter, έζησαν σήμερα το πρωί της Τρίτης (28/8), τη μοναδική για τα ραδιοφωνικά χρονικά στιγμή της παραίτησης του εμβληματικού υπουργού Επικρατείας για την Οικολογική Μετάβαση, του Νικολά Ιλό.

Πρόκειται για ωρολογιακή βόμβα για την κυβέρνηση Μακρόν, η οποία απορυθμίζει τα σχέδια για μια ομαλή φθινοπωρινή επανέναρξη της πολιτικής ζωής. Στην πραγματικότητα, από τον περασμένο Μάιο είχε μπει ο μηχανισμός σε ενέργεια, αφού τότε ο Ιλό, είχε ήδη ανακοινώσει ότι το καλοκαίρι θα αποφάσιζε εάν θα παρέμενε ή όχι στην κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος Μακρόν και η κυβέρνηση έμαθαν τα νέα για την παραίτηση, συγχρόνως με τους ακροατές. Διατηρώντας τον αυθορμητισμό του και με πλήρη επίγνωση των αδυναμιών του, ο Ιλό εξήγησε ότι απέφυγε να μιλήσει με τον Μακρόν και τον πρωθυπουργό από φόβο «μήπως επιμείνουν και τον πείσουν να αλλάξει γνώμη».

Από τη Δανία όπου βρίσκεται για επίσημη επίσκεψη ο πρόεδρος Μακρόν αντέδρασε λέγοντας : «Επέλεξα τον Νικόλα Ιλό γιατί είναι, μεταξύ άλλων, ένας ελεύθερος άνθρωπος, σέβομαι την ελευθερία του και την απόφασή του. Εύχομαι να μπορέσω να βασιστώ σε αυτόν μέσω μιας άλλης μορφής (συνεργασίας)» .

Ο Νικολά Ιλό, που επανειλημμένα στο παρελθόν είχε αρνηθεί την υπουργοποίησή του, θεωρήθηκε το μεγάλο απόκτημα για την κυβέρνηση Μακρόν.

Ήταν και είναι, ιδιαίτερα δημοφιλής στο γαλλικό λαό εξ' αιτίας της πολύχρονης δράσης του για την προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι με ενδιαφέρον και περιέργεια, πολλοί ήταν αυτοί που περίμεναν να δουν τι θα μπορούσε να υλοποιήσει στο πλαίσιο ενός φιλελεύθερου κυβερνητικού σχηματισμού, όπου κατά τη διάρκεια των 15 μηνών της υπουργίας του, η οικολογία όλο και έχανε έδαφος στις προτεραιότητες.