ΚΟΣΜΟΣ

Αχμαντινετζάντ: Δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω στα πυρηνικά

Αχμαντινετζάντ: Δεν κάνουμε ούτε  βήμα πίσω στα πυρηνικά

Απέρριψε ο πρόεδρος του Ιράν Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ την έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) που διατυπώνει ανησυχίες ότι η Τεχεράνη εργάστηκε στην κατασκευή ατομικής βόμβας, λέγοντας ότι βασίζεται σε «ανακριβείς» πληροφορίες που έλαβε από την Ουάσινγκτον.

«Πρέπει να ξέρετε ότι αυτή η χώρα δεν θα κάνει πίσω ούτε βήμα στο δρόμο που ακολουθεί» διεμήνυσε στη Δύση, στη διάρκεια ομιλίας του η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την κρατική τηλεόραση.

«Γιατί καταστρέφετε το κύρος της Υπηρεσίας εξαιτίας των ανακριβών ισχυρισμών της Αμερικής;» είπε, προφανώς απευθυνόμενος στα μέλη της ΙΑΕΑ.

Η Τεχεράνη δεν θα εγκαταλείψει «ποτέ» το πυρηνικό της πρόγραμμα, αλλά θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), παρά την ιδιαίτερα επικριτική για το Ιράν τελευταία έκθεσή της, δήλωσε από την πλευρά του ο πρεσβευτής της στην ΙΑΕΑ Αλί Ασγάρ Σολτανίεχ.

Στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε την Τρίτη, η ΙΑΕΑ διατυπώνει «σοβαρές ανησυχίες» για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, οι οποίες στηρίζονται σε «αξιόπιστες» πληροφορίες που δείχνουν ότι η Τεχεράνη εργάστηκε στην κατασκευή ατομικής βόμβας παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις της.

Από την Τρίτη, το Ιράν απορρίπτει τις κατηγορίες της ΙΑΕΑ δηλώνοντας ότι βασίζονται σε παλιά στοιχεία, εκ των οποίων ορισμένα είναι ψευδή, και ότι έχει ήδη απαντήσει σχετικά λεπτομερώς κατά το παρελθόν, πριν από αρκετά χρόνια.

Το Ιράν «ουδέποτε θα εγκαταλείψει τα νόμιμα δικαιώματά του» στην πυρηνική ενέργεια και ως «υπεύθυνη χώρα» θα συνεχίσει να «σέβεται τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο της Συνθήκης για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων» είπε ο Σολτανίεχ σύμφωνα με το επίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA.