ΚΟΣΜΟΣ

Μυστήριο στον «αέρα»: Επιβάτες αεροσκάφους αρρώστησαν ταυτόχρονα και μπήκαν σε καραντίνα (vids)

Μυστήριο στον «αέρα»: Επιβάτες αεροσκάφους αρρώστησαν ταυτόχρονα και μπήκαν σε καραντίνα (vids)

Σε συναγερμό τέθηκε το αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης αμέσως μετά την άφιξη αεροσκάφους της Emirates με 500 επιβάτες.

Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης, το αεροσκάφος τέθηκε σε καραντίνα καθώς 100 από τους επιβάτες αρρώστησαν, από άγνωστη αιτία, κατά τη διάρκεια της πτήσης.

Πολλοί από τους επιβάτες ανέφεραν ότι αισθάνονταν αδιαθεσία και κάποιοι από αυτούς παρουσίαζαν συμπτώματα όπως βήχα και πυρετό, ανέφεραν τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ.

Πρόκειται για ένα Airbus A380 προερχόμενο από το Ντουμπάι, το οποίο χρειάστηκε να σταθμεύσει σε απομονωμένο χώρο, προκειμένου να γίνει περεταίρω έρευνα όπως προβλέπει το σχετικό πρωτόκολλο.

«Κατά την άφιξη στο JFK., για προληπτικούς λόγους, (οι επιβάτες) εξετάστηκαν αμέσως από τις τοπικές υπηρεσίες υγείας», είπε η εκπρόσωπος, διευκρινίζοντας ότι «σύντομα» θα επιτραπεί σε όλους τους επιβάτες να αποβιβαστούν.

Επί τόπου έσπευσαν εκπρόσωποι της τοπικής αστυνομίας και των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι WNBC.

Η Emirates επιβεβαίωσε ότι επιβάτες της πτήσης παρουσίασαν σημάδια ασθένειας, εντούτοις «κατέβασε» τον αριθμό των επιβατών στους 10.

Η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρακολουθεί την κατάσταση και ενημερώνεται για τις εξελίξεις.

Ορισμένοι από τους ασθενείς μεταφέρθηκαν στο Ιατρικό Κέντρο Τζαμάικα Χόσπιταλ. Η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο. Όσοι δεν παρουσιάζουν συμπτώματα θα μπορέσουν να αποβιβαστούν και να κατευθυνθούν στον προορισμό τους.

Σύμφωνα με τον Έρικ Φίλιπς, έναν εκπρόσωπο του δημάρχου της Νέας Υόρκης, η μυστηριώδης ασθένεια ενδέχεται να είναι απλώς γρίπη επειδή ορισμένοι από τους επιβάτες επέστρεφαν από τη Μέκκα, όπου αυτήν την περίοδο υπάρχει επιδημία. Περισσότεροι από 2,4 εκατομμύρια μουσουλμάνοι συμμετείχαν τις δύο τελευταίες εβδομάδες στο ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα.

Ο Φίλιπς εξήγησε ότι οι γιατροί εξετάζουν τους επιβάτες «έναν προς έναν» για να διαπιστώσουν αν φέρουν συμπτώματα και να αποφασίσουν αν θα τους αφήσουν να αποβιβαστούν ή όχι.