ΚΟΣΜΟΣ

Τσαβούσογλου: Ο βομβαρδισμός της Ιντλίμπ είναι ένα λάθος

Τσαβούσογλου: Ο βομβαρδισμός της Ιντλίμπ είναι ένα λάθος

«Απαιτείται κοινή στρατηγική για να εξαλειφθούν ριζοσπαστικές ομάδες στην Ιντλίμπ αλλά η συνέχιση των επιθέσεων μπορεί να είναι καταστροφική στην επαρχία, όπου ζουν εκατομμύρια άμαχοι».

H Τουρκία και η Γερμανία διένυσαν μια ταραχώδη περίοδο στις διμερείς σχέσεις τους αλλά τώρα εργάζονται εντατικά για την αποκατάσταση και την ενίσχυση των σχέσεών τους, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Γερμανό ομόλογό του, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι συζήτησε με τον Χάικο Μάας βήματα για τη βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών καθώς και περιφερειακά θέματα και τις τελευταίες εξελίξεις στην επαρχία Ιντλίμπ της Συρίας.

«Ο βομβαρδισμός της συριακής επαρχίας Ιντλίμπ είναι ένα λάθος και πρέπει να σταματήσει», είπε ο Τσαβούσογλου προσθέτοντας ότι η Άγκυρα θα προωθήσει στην προγραμματισμένη τριμερή σύνοδο κορυφής την Παρασκευή στην Τεχεράνη σχέδιο απόφασης για να σταματήσουν ο επιθέσεις.

«Απαιτείται κοινή στρατηγική για να εξαλειφθούν ριζοσπαστικές ομάδες στην Ιντλίμπ αλλά η συνέχιση των επιθέσεων μπορεί να είναι καταστροφική στην επαρχία, όπου ζουν εκατομμύρια άμαχοι. Αν το πρόβλημα εδώ είναι οι ριζοσπαστικές ομάδες, είναι ανάγκη να υιοθετηθεί μια κοινή στρατηγική. Μια από κοινού δουλειά μπορεί να γίνει ώστε να εξαλειφθούν οι ομάδες αυτές αλλά η λύση είναι αναμφισβήτητα να μην βομβαρδιστεί το σύνολο της Ιντλίμπ», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Καταβάλλουμε εντατικές προσπάθειες για να εμποδίσουμε τη διεξαγωγή των επιθέσεων και να εμποδίσουμε το καθεστώς να παραβιάσει την εκεχειρία. Το καθεστώς θέλει να επιτεθεί στην Ιντλίμπ για να τη θέσει υπό τον έλεγχό του, αυτό είναι σαφές. Ωστόσο υπάρχουν εγγυητές του καθεστώτος, το Ιράν και η Ρωσία. Οι επαφές μας μαζί τους συνεχίζονται», πρόσθεσε.

Ο Χάικο Μάας δήλωσε ότι το Βερολίνο επίσης συνεχίζει τις προσπάθειές του για να εμποδίσει μια επίθεση εναντίον της Ιντλίμπ και να αποτρέψει μια «ανθρωπιστική καταστροφή».

«Η Τουρκία είναι σίγουρα καλύτερα προετοιμασμένη σε σχέση με άλλες χώρες για να επηρεάσει» σε αυτό το θέμα, είπε.

Ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας δήλωσε ότι η χώρα του θα εξετάσει το ενδεχόμενο να ενισχύσει την ανθρωπιστική βοήθεια για τους Σύρους πρόσφυγες σε χώρες που γειτνιάζουν με το αραβικό αυτό κράτος στην περίπτωση μιας ολομέτωπης επιχείρησης των συριακών κυβερνητικών δυνάμεων στη βόρεια επαρχία Ιντλίμπ. «Η Γερμανία είναι έτοιμη να εξετάσει να αυξήσει την ανθρωπιστική δέσμευσή της (στη Συρία) αν λάβουν χώρα πολυμέτωπες μάχες», είπε ο Μάας μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Τσαβούσογλου.

O Χάικο Μάας είπε επίσης ότι συμφώνησε με τον ομόλογό του της Τουρκίας να έχουν περαιτέρω συνομιλίες για τους Γερμανούς που κρατούνται στη χώρα. Εξάλλου η απελευθέρωση των Γερμανών που κρατούνται μετά την καταστολή που ακολούθησε το αποτυχημένο πραξικόπημα ήταν από τα βασικά θέματα της ατζέντας τους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.