ΚΟΣΜΟΣ

H τουρκική οικονομία καταρρέει κι ο Ερντογάν χτίζει νέο παλάτι

H τουρκική οικονομία καταρρέει κι ο Ερντογάν χτίζει νέο παλάτι

Η τουρκική λίρα διαγράφει μια ξέφρενη πτωτική πορεία, οι επενδυτές εγκαταλείπουν τη χώρα, οι πολίτες σφίγγουν το ζωνάρι καιτην ώρα που οικονομικό κραχ απειλεί τον Ερντογάν εκείνος χτίζει παλάτια.

Η τουρκική οικονομία βρίσκεται σε απόλυτη περιδίνηση και ο «σουλτάνος» κατασκευάζει ένα νέο θερινό ανάκτορο 300 δωματίων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Cumhuriyet μία έπαυλη 300 δωματίων με τοίχους ύψους τεσσάρων μέτρων και κλιματισμό αξίας τριών εκατομμυρίων τουρκικών λιρών ανεγείρεται στον κόλπο Οκλούκ της Μαρμαρίδας για τον Τούρκο πρόεδρο, παρά το σάλο που προκάλεσε την τελευταία τριετία το προεδρικό «λευκό παλάτι» των 1.150 δωματίων του «σουλτάνου» στην Άγκυρα λόγω του τεράστιου κόστους τους και των ερωτημάτων για τη νομιμότητά του.

Τα σχέδια προέβλεπαν αρχικά την ανακαίνιση ενός ξενώνα τεσσάρων δωματίων που κατασκευάστηκε στον ίδιο απομονωμένο κόλπο επί θητείας του όγδοου προέδρου της χώρας, του Τουργκούτ Οζάλ, αλλά δεν χρησιμοποιήθηκε ποτέ από τους διαδόχους του.

Ωστόσο, αποφασίστηκε η κατεδάφιση του ξενώνα αυτού και η ανέγερση της νέας έπαυλης του Ερντογάν, «θύματα» της οποίας έπεσαν περίπου 50.000 δέντρα, επειδή θα κατασκευαστεί ένας δρόμος πρόσβασης μήκους 17 χιλιομέτρων, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας χαρακτήριζε παλαιότερα τον συγκεκριμένο κόλπο «χώρο πρασίνου κατηγορίας 1», όπου δεν επιτρέπεται η δόμηση, χαρακτηρίζοντας «προκατασκευασμένο κτίριο» ενώ πλέον η πληροφορία αυτή εξαφανίστηκε.

Oι νέες κατασκευές περιλαμβάνουν προβλήτα, ελικοδρόμιο, πισίνες, χώρους αναψυχής, κτίρια για τη στέγαση του προσωπικού, μπάνγκαλοους, ενώ μεταφέρθηκαν και 120.000 τόνοι άμμου για την παραλία.

Το νέο παλάτι θα είναι η τέταρτη επίσημη κατοικία του Ερντογάν πέρα απ’ το προεδρικό μέγαρο στην Άγκυρα, το μέγαρο στην Κωνσταντινούπολη και το θερινό ανάκτορο στη Μαρμαρίδα.

Έντονες αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

«Η κατασκευή μιας θερινής έπαυλης σ’ αυτό τον χώρο δεν είναι νόμιμη», τονίζει ο βουλευτής του κεμαλικού CHP Ακίν Ουστουντάγ.«Είναι παράνομη και καταστρέφει το φυσικό περιβάλλον. Σε αυτόν τον κόλπο απαγορεύεται ακόμη και το ψάρεμα, ενώ λίγο μακρύτερα συχνάζουν μεσογειακές φώκιες για να γεννήσουν».

Διαβάστε επίσης: Οικονομικό κραχ απειλεί τον Ερντογάν: Φόβοι για «ντόμινο» πτωχεύσεων στην Τουρκία