ΚΟΣΜΟΣ

Υπό κράτηση στο Ισραήλ Ιρλανδός ευρωβουλευτής

Υπό κράτηση στο Ισραήλ Ιρλανδός ευρωβουλευτής

Εξακολουθεί να βρίσκεται υπό κράτηση ο Ιρλανδός ευρωβουλευτής, ένας από τους είκοσι επιβάτες των πλοίων που καταλήφθηκαν από το ισραηλινό ναυτικό ενώ προσπαθούσαν να σπάσουν τον ισραηλινό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.

Πρόκειται για τον βουλευτή του ιρλανδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Μέρφι, μέλος της ομάδας της άκρας αριστεράς, της Ενοποιημένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς (GUE).

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιέρζι Μπούζεκ ενημερώθηκε για την κατάσταση αυτή και «καλεί τις ισραηλινές αρχές να απελευθερώσουν αμέσως τον Πολ Μέρφι και τους άλλους ευρωπαίους υπηκόους που κρατούνται μαζί του», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο εκπρόσωπος του, Ρόμπερτ Γκολάνσκι.

Ο Μπούζεκ κάλεσε επίσης τις ισραηλινές αρχές «να σεβαστούν τα δικαιώματά τους», δήλωσε ο Γκολάνσκι.

Ο Πολ Μέρφι κρατείται μαζί με είκοσι άλλους ανθρώπους που αρνήθηκαν να απελαθούν αμέσως από το Ισραήλ, διότι αμφισβητούν το γεγονός της παραπομπής τους ενώπιον Ισραηλινού δικαστή, δήλωσε ένας εκπρόσωπος της Ομάδας GUE στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ο Τζανφράνκο Μπατιστίνι.

«Ο Πολ θεωρεί ότι απήχθη σε διεθνή ύδατα», δήλωσε ο κ. Μπατιστίνι.

Κομάντος του ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού κατέλαβαν την Παρασκευή απόγευμα τα πλοία Saoirse (Ελευθερία στα κέλτικα) και Ταχρίρ (Απελευθέρωση στα αραβικά), με ιρλανδική και καναδική σημαία, αντίστοιχα. Και τα δύο πλοία οδηγήθηκαν με συνοδεία στο ισραηλινό λιμάνι του Ασντότ, νότια του Τελ Αβίβ.