ΚΟΣΜΟΣ

Αναθέρμανση των σχέσεων Ινδίας -Πακιστάν

Αναθέρμανση των σχέσεων Ινδίας -Πακιστάν

Οι πρωθυπουργοί της Ινδίας και του Πακιστάν, δύο χωρών που διατηρούν εχθρικές σχέσεις εδώ και τουλάχιστον 60 χρόνια, συναντήθηκαν σήμερα στο περιθώριο συνόδου κορυφής στις Μαλδίβες, σε μια ένδειξη της αναθέρμανσης των διμερών σχέσεων.

Ο Ινδός Μανμοχάν Σινγκ και ο Πακιστανός Γιουσούφ Ραζά Γκιλάνι έσφιξαν τα χέρια μπροστά από τους δημοσιογράφους πριν αρχίσουν τις συνομιλίες.

«Ο επόμενος γύρος των συνομιλιών θα είναι ακόμη πιο θετικός, πιο εποικοδομητικός και θα ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των δύο χωρών», είπε ο Ραζά Γκιλάνι μετά την ωριαία συνάντηση με τον ινδό ομόλογό του.

Η διαρκής ειρήνη μεταξύ των δύο πυρηνικών δυνάμεων θεωρείται το κλειδί για τη σταθερότητα στην περιοχή της Νότιας Ασίας και παράγοντας που θα βοηθήσει στη διαδικασία μεταβίβασης της ασφάλειας στο Αφγανιστάν στις δυνάμεις της χώρας από τα στρατεύματα του ΝΑΤΟ που θα έχουν αποχωρήσει από το Αφγανιστάν το 2014.

Η Ινδία και το Πακιστάν επανέλαβαν φέτος τις ειρηνευτικές συνομιλίες, οι οποίες διακόπηκαν μετά την πολύνεκρη επίθεση εξτρεμιστών στην πόλη Μουμπάι της Ινδίας το 2008.

Η προηγούμενη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών ήταν το Μάρτιο, όταν ο επικεφαλής της πακιστανικής κυβέρνησης είχε καλέσει τον ινδό ομόλογό του στον ημιτελικό του παγκόσμιου κυπέλλου κρίκετ.

Οι δύο άνδρες είχαν επίσημες συνομιλίες τον Απρίλιο του 2010 σε μια σύνοδο κορυφής στο Μπουτάν.

Χθες οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών δήλωσαν ότι "η έλλειψη εμπιστοσύνης" μεταξύ των δύο χωρών περιορίζεται.