ΚΟΣΜΟΣ

Λιβύη: Επιστρέφει στα προπολεμικά επίπεδα η παραγωγή πετρελαίου

Λιβύη: Επιστρέφει στα προπολεμικά επίπεδα η παραγωγή πετρελαίου

Η παραγωγή πετρελαίου στη Λιβύη αναμένεται να ξεπεράσει έως το τέλος του έτους τα 700.000 βαρέλια την ημέρα και να επανέλθει τον Ιούνιο του 2012 στο επίπεδο στο οποίο βρισκόταν πριν ξεσπάσει ο εμφύλιος πόλεμος, δήλωσε ο εκτελών χρέη πρωθυπουργού, Άλι Ταρχούνι.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι εξαγωγές φυσικού αερίου από τον τερματικό σταθμό Μελίταχ, από όπου ξεκινά ο αγωγός Greenstream προς την Ιταλία, θα αρχίσουν εκ νέου εντός ημερών.

Τόνισε επίσης ότι δεν θα υπάρξουν νέες συμβάσεις για οποιαδήποτε κοιτάσματα έως ότου αναλάβει μια νέα, εκλεγμένη κυβέρνηση.

«Δεν αναμένω ότι η νέα κυβέρνηση θα κάνει νέες παραχωρήσεις», δήλωσε ο Ταρχούνι, αναφερόμενος στην προσωρινή κυβέρνηση η οποία αναλαμβάνει το προσεχές διάστημα και αναμένεται να ασκεί την εξουσία ως τις εκλογές, οι οποίες προγραμματίζεται να γίνουν μέσα σε οκτώ μήνες.

Πριν από την εξέγερση εναντίον του συνταγματάρχη Μουάμαρ Καντάφι, ο οποίος κυβερνούσε τη Λιβύη επί 42 χρόνια, στη χώρα αντλούνταν περίπου 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, εκ των οποίων το 1,3 εκατ. διοχετεύονταν στις διεθνείς αγορές. Η εξέγερση προκάλεσε τη σχεδόν πλήρη διακοπή της παραγωγής.

Η λιβυκή παραγωγή πετρελαίου επανήλθε στα περίπου 570.000 βαρέλια την ημέρα μετά την άρση της απαγόρευσης των εξαγωγών που είχε επιβάλει το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και οι εργαζόμενοι άρχισαν να επιστρέφουν στα κοιτάσματα που είχαν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν στην διάρκεια της σύρραξης, βαθιά στη Σαχάρα.