ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα: «Λάθος» ο μεταναστευτικός νόμος της Αλαμπάμα

Ομπάμα: «Λάθος» ο μεταναστευτικός νόμος της Αλαμπάμα

«Λανθασμένο» χαρακτήρισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, τον ιδιαιτέρως αυστηρό μεταναστευτικό νόμο που υιοθέτησε η πολιτεία της Αλαμπάμα.

«Είναι ένας κακός νόμος. Εξαιτίας αυτού τα παιδιά διστάζουν να πάνε στο σχολείο διότι φοβούνται ότι θα καταλήξουν στη φυλακή εξαιτίας του μεταναστευτικού καθεστώτος. Είναι λάθος», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος στην ισπανόφωνη εφημερίδα της Καλιφόρνιας «La Opinion».

«Έχουμε ήδη δει τις συνέπειες αυτού του νόμου σε κάποιους τομείς και κολέγια, όπου το 20 με 25% των μαθητών δεν πηγαίνει πλέον στα μαθήματα», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει εφεσιβάλει το νόμο που ισχύει από τις 28 Σεπτεμβρίου στη συγκεκριμένη πολιτεία.

Ένα αμερικανικό εφετείο μπλόκαρε στις 14 Οκτωβρίου κάποια άρθρα του νόμου, που είναι ο πιο σκληρός που έχει θεσπιστεί στις ΗΠΑ, όμως επικύρωσε το άρθρο σύμφωνα με το οποίο η αστυνομία μπορεί να συλλαμβάνει τους μετανάστες που υποπτεύεται ότι δεν έχουν χαρτιά.

Επίσης, το εφετείο της Ατλάντα δεν επέτρεψε να ισχύσει το άρθρο που προέβλεπε ότι τα δημόσια σχολεία μπορούν να ελέγχουν το μεταναστευτικό καθεστώς των μαθητών τους και απαιτούσε από τους μετανάστες να φέρουν πάντα μαζί τους έγγραφα που αποδεικνύουν την ταυτότητά τους.

Η απόφαση πάντως ήρθε αργά για χιλιάδες μετανάστες χωρίς χαρτιά, που έφυγαν ήδη για γειτονικές πολιτείες που έχουν λιγότερο αυστηρούς νόμους.

Υπολογίζεται ότι περίπου 130.000 παράνομοι μετανάστες ζούσαν στην Αλαμπάμα.