ΚΟΣΜΟΣ

Το σποτ του Ζάεφ για το δημοψήφισμα: «Στις 30 Σεπτεμβρίου θέλουμε Ευρωπαϊκή Μακεδονία» (vid)

Το σποτ του Ζάεφ για το δημοψήφισμα: «Στις 30 Σεπτεμβρίου θέλουμε Ευρωπαϊκή Μακεδονία» (vid)

Διαφημιστικό σποτ υπέρ του «ναι» στο κρίσιμο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στα Σκόπια στις 30 Σεπτεμβρίου δημοσίευσε στο λογαριασμό του στο twitter ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ.

Στο βίντεο απαθανατίζεται η καθημερινότητα των Σκοπιανών, ενώ νέοι αναλύουν στην κάμερα τα επιχειρήματά τους υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών.

«Στη ζωή όλοι κάνουμε συμβιβασμούς που είναι απαραίτητοι για θετικές αλλαγές», γράφει χαρακτηριστικά ο Ζόραν Ζάεφ στο λογαριασμό του στο twitter, υποστηρίζοντας πως ο «συμβιβασμός που θα επιτευχθεί με τη Συμφωνία των Πρεσπών παρέχει ασφαλές μέλλον για τις νέες γενιές. Αυτή είναι η κοινωνική και γονική μας ευθύνη μπροστά στα παιδιά και τα εγγόνια μας».

Ο Ζάεφ τονίζει μάλιστα ότι «στις 30 Σεπτεμβρίου θέλουμε Ευρωπαϊκή Μακεδονία» στις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ το σποτ ολοκληρώνεται με σημαίες των Σκοπίων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Οι φίλοι της χώρας να αφήσουν τους πολίτες να ψηφίσουν ελεύθερα»

Την ίδια ώρα, ο Ζάεφ επιμένει ότι οι πολίτες των Σκοπίων δεν έχουν άλλο δρόμο, εκτός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

«Δεν έχουμε καμία απόδειξη ή ένδειξη ότι η Ρωσία έχει οποιαδήποτε επιρροή σε θέματα που αφορούν το δημοψήφισμα. Είναι αλήθεια ότι αντιτίθεται στην ένταξή μας στο ΝΑΤΟ, αλλά δεν είναι εναντίον της ένταξης στην ΕΕ όλων των Δυτικών Βαλκανίων», ανέφερε ο πρωθυπουργός των Σκοπίων κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον Επίτροπο της ΕΕ, Γιχάνες Χαν.

Παράλληλα, ο Ζάεφ εξέφρασε την ελπίδα ότι όλοι «οι φίλοι της χώρας θα αφήσουν τους πολίτες να ψηφίσουν ελεύθερα στις 30 Σεπτεμβρίου και να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα χωρίς επιρροές», καθώς αυτό «αποτελεί ιστορική απόφαση» την οποία «πρέπει να λάβουμε μόνοι μας».

Μηνύματα στήριξης της Συμφωνίας των Πρεσπών από Γερμανία και Μ. Βρετανία

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Χάικο Μάας, μετά τη συνάντηση που είχε στα Σκόπια με τον ομόλογό του των Σκοπίων Νίκολα Ντιμιτρόφ, εξέφρασε την πλήρη στήριξή του στη Συμφωνία των Πρεσπών και κάλεσε τους Σκοπιανούς να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Δεν μπορεί να υπάρξει καλύτερη στιγμή για μία επίσκεψη εδώ (στα Σκόπια). Μετά θα πάω και στην Ελλάδα. Εσείς και η ελληνική κυβέρνηση κάνατε ένα ιστορικό βήμα μετά από 25 χρόνια και τώρα προβάλλει μπροστά σας η ιστορική ευκαιρία για την επίλυση αυτής της διαφοράς, άπαξ δια παντός. Προτρέπω τους πολίτες αυτής της χώρας να ασκήσουν το δημοκρατικό τους δικαίωμα και να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα» ανέφερε ο Χάικο Μάας.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επισκέπτεται τα Σκόπια στο πλαίσιο περιοδείας του σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Αύριο θα επισκεφθεί τα Τίρανα και θα ολοκληρώσει την περιοδεία του με επίσκεψή στην Αθήνα, την Πέμπτη.

Τη στήριξη του στη Συμφωνία των Πρεσπών και στο επικείμενο δημοψήφισμα των Σκοπίων, εξέφρασε και ο υπουργός για θέματα Ευρώπης και Αμερικής στο Βρετανικό Φόρεϊν Όφις, 'Αλαν Ντάνκαν, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα (18/09) στα Σκόπια με τον Σκοπιανό υπουργό Εξωτερικών Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον πρωθυπουργό της χώρας Ζόραν Ζάεφ.