Ισόβια σε Αμερικανό στρατιώτη για εκτελέσεις Αφγανών

Ισόβια σε Αμερικανό στρατιώτη για εκτελέσεις Αφγανών

Σε ισόβια κάθειρξη καταδικάστηκε από στρατοδικείο της Ουάσινγκτον ο επικεφαλής μιας ομάδας αμερικανών στρατιωτών που κατηγορούνται ότι εκτέλεσαν το 2010 τρεις Αφγανούς αμάχους.

 

Ο 26χρονος λοχίας Κάλβιν Γκιμπς κρίθηκε ένοχος για 15 κατηγορίες ανάμεσα στις οποίες και για τρεις φόνους εκ προμελέτης.

Ο καταδικασθείς θα έχει δικαίωμα να υποβάλει αίτημα για να αποφυλακιστεί υπό όρους αφού εκτίσει 10 χρόνια από την ποινή του, αποφάσισε το δικαστήριο.

Η δίκη του λοχία Γκιμπς είχε αρχίσει στις 28 Οκτωβρίου στη στρατιωτική βάση Λιούις Μακόρντ, στο νότιο Σηάτλ.

Σύμφωνα με την κατηγορία, ο Γκιμπς ήταν επικεφαλής μιας ομάδας πέντε στρατιωτών που, για να διασκεδάσουν, εκτέλεσαν Αφγανούς αμάχους στις αρχές του 2010 στην επαρχία του Κανταχάρ (νότιο Αφγανιστάν) φροντίζοντας να τοποθετήσουν όπλα στα πτώματα ώστε να εμφανίσουν τους φόνους ως νόμιμη άμυνα. Έκοβαν δάχτυλα των θυμάτων τους ως πολεμικά τρόπαια και φωτογραφήθηκαν με τα πτώματα.

calvin-gibbs

Από τους πέντε στρατιώτες που ενέχονται στην υπόθεση, τρεις έχουν ήδη δηλώσει ένοχοι και καταδικαστεί σε ποινές από φυλάκιση 3 ετών ως κάθειρξη 24 ετών. Η δίκη του πέμπτου, του Μάικλ Ουάγκνον, δεν έχει γίνει ακόμη.

Video 1

Ισόβια σε Αμερικανό στρατιώτη για εκτελέσεις Αφγανών