ΚΟΣΜΟΣ

Ο Στάλιν σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Τίτο

Ο Στάλιν σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Τίτο

Έγγραφα, τα οποία αποδεικνύουν ότι ο Στάλιν είχε διατάξει τη δολοφονία του Τίτο, υποστήριξε ότι βρήκε σε ρωσικά αρχεία ο Σέρβος ιστορικός, Λιούμποντραγκ Ντίμιτς.

Σύμφωνα με τα έγγραφα ο ηγέτης της Σοβιετικής Ένωσης, Ιωσήφ Στάλιν είχε στείλει δύο γιατρούς για να δολοφονήσουν τον ισόβιο ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Γιόσιπ Μπροζ Τίτο στη διάρκεια επέμβασης για την αφαίρεση της σκωληκοειδούς απόφυσης, σύμφωνα με δημοσίευμα της κροατικής εφημερίδας «Γιούταρνι λιστ».

Ο ιστορικός Λιούμποντραγκ Ντίμιτς κατά τη σύνθεση της «Συλλογής εγγράφων των σχέσεων Γιουγκοσλαβίας - Σοβιετικής Ένωσης 1945-56» που κυκλοφόρησε αυτές τις ημέρες, ανακάλυψε πιθανή επιβεβαίωση της απόπειρας δολοφονίας.

Πολλές ιστορίες για ενδεχόμενες απόπειρες κατά του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο παρέμειναν ανεπιβεβαίωτες, αλλά ο Σέρβος ιστορικός υποστηρίζει ότι από πρακτικά συνομιλιών του Στάλιν και του νούμερο δύο συνεργάτη του ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, Εντβαρντ Καρντέλι προκύπτει ότι υπήρξε απόπειρα δολοφονίας του Τίτο «μέσω της ιατρικής επιστήμης».

Υποψίες είχαν διατυπωθεί πρώτη φορά από έναν άνθρωπο της ασφάλειας του Τίτο, τον στρατηγό Μίλαν Ζέζελι και τις περιέγραψε στο βιβλίο του «Οι φόβοι του Μπροζ» ο Μίλαντιν Αντάμοβιτς.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Ζέζελι, το 1947, όταν οι σχέσεις Τίτο - Στάλιν δεν ήταν τόσο εξαιρετικές, ο ηγέτης της Γιουγκοσλαβίας έπρεπε να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση, επειδή είχε παρουσιάσει οξεία σκωληκοειδίτιδα.

Παρ' ότι τότε ένα ολόκληρο δωμάτιο στην κατοικία του Τίτο, στο Μπρντο πρι Κρανι, στη Σλοβενία, είχε μετατραπεί σε αίθουσα χειρουργείου με γιατρούς και το αναγκαίο ιατρικό προσωπικό, ξαφνικά εμφανίστηκαν Ρώσοι ειδικοί με το μήνυμα ότι τους έστειλε ο ίδιος ο Στάλιν να παράσχουν βοήθεια.

Ο Τίτο τους δέχθηκε, σύμφωνα με τον Ζέζελι, για να μην εξαγριωθεί ο Ρώσος ηγέτης και να μην επιδεινωθούν περισσότερο οι σχέσεις με το Κρεμλίνο. Οι Ρώσοι γιατροί εγχείρισαν τον Τίτο, ο οποίος μετά την επέμβαση δεν αισθανόταν καλά, η τομή του μολύνθηκε και τότε διατυπώθηκαν εικασίες ότι τα ιατρικά εργαλεία, με τα οποία έγινε η επέμβαση είχαν «δηλητήριο», σύμφωνα με τον πρώην στρατηγό.

Οι συνεργάτες του Τίτο είχαν παρατηρήσει ότι οι Ρώσοι χειρουργοί συμπεριφέρονταν περίεργα, έπιναν πολύ, κάπνιζαν και ήταν νευρικοί. Ο Ζέζελι τους έκλεισε σε ένα δωμάτιο και κάλεσε τους γιατρούς του πρώην ηγέτη της Γιουγκοσλαβίας, οι οποίοι τον χειρούργησαν για δεύτερη φορά, με επιτυχία.