ΚΟΣΜΟΣ

Νέα τροπή στο διπλωματικό επεισόδιο με τις δηλώσεις Ζάεφ: Τα ψέματα των Σκοπίων που βάζουν «φωτιά»

Νέα τροπή στο διπλωματικό επεισόδιο με τις δηλώσεις Ζάεφ: Τα ψέματα των Σκοπίων που βάζουν «φωτιά»

Συνεχίζουν το παιχνίδι των προκλήσεων οι Σκοπιανοί με «φόντο» τις προκλητικές δηλώσεις του Πρωθυπουργού των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, περί «μίας και μοναδικής Μακεδονίας», εν όψει του δημοψηφίσματος της 30ής Σεπτεμβρίου για την έγκριση του νέου συνταγματικού ονόματος τηςχώρας.Σήμερα, μία ημέρα μετά το διπλωματικό επεισόδιο, το σκοπιανό πρακτορείο ειδήσεων MIA επανέρχεται στο θέμα υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρξε καμία παρέμβαση από ελληνικής πλευράς. Παράλληλα, ακόμη και σήμερα,παραμένει ενεργό το link της συνέντευξης που περιέχει τις εμπρηστικές δηλώσεις Ζάεφ.

Όλα ξεκίνησαν χθες Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου όταν στο πρακτορείο ειδήσεων MIA των Σκοπίων δημοσιεύθηκε συνέντευξη του Ζόραν Ζάεφ λίγο μετά την επίσημη επίσκεψη του στον Λευκό Οίκο και τη συνάντηση που είχε με τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς. Σύμφωνα με το αρχικό περιεχόμενο του άρθρου σε ερώτηση του δημοσιογράφου σχετικά με τη δυσαρέσκεια της σκοπιανής Διασποράς για τον όρο «Βόρεια Μακεδονία», ο Ζόραν Ζάεφ έκανε λόγο για «μία και μοναδική Μακεδονία». Όπως ήταν εύλογο το δημοσίευμα προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και την άμεση κινητοποίηση της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία διαμαρτυρήθηκε εντόνως και ζήτησε εξηγήσεις για τις απαράδεκτες αυτές δηλώσεις. Έπειτα από το σάλο που προκλήθηκε και το διπλωματικό επεισόδιο που πυροδότησαν οι απαράδεκτες αυτές δηλώσεις, το περιεχόμενο της συνέντευξης τροποποιήθηκε λίγες ώρες αργότερα στην ιστοσελίδα του σκοπιανού πρακτορείου ειδήσεων.

Σήμερα Σάββατο 22 Σεπτεμβρίου το πρακτορείο ειδήσεων MIA επανέρχεται στο θέμα με μία εμπρηστική ανακοίνωση η οποία αναφέρει:

«Όσον αφορά τις ερωτήσεις διαφόρων μέσων μαζικής ενημέρωσης σχετικά με τη διόρθωση της συνέντευξης με τον Πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ, ο ‘Οργανισμός Πληροφοριών των Σκοπίων (MIA)’ υπογραμμίζει ότι δεν υπήρξε παρέμβαση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και της Αθήνας, όπως μεταδίδεται, αλλά ούτε και από κανέναν άλλον.

Το μόνο πράγμα που είναι αληθές είναι ότι μετά από τις αντιδράσεις που δεχθήκαμε από τον Τύπο σχετικά με τη συνέντευξη, το κείμενο επανεξετάστηκε και διαπιστώθηκε ότι είχαν γίνει λανθασμένες ερμηνείες, για τις οποίες υπήρξε άμεση διόρθωση και οι ίδιες διορθωμένες πλέον δηλώσεις δημοσιεύθηκαν προς το αναγνωστικό κοινό.

025

Ο κανόνας που ισχύει στα πρακτορεία ειδήσεων είναι ότι όταν γίνονται λάθη τότε αυτά διορθώνονται, προστίθενται στις ειδήσεις, και μόνο όταν πρόκειται για εντελώς ανακριβή νέα να αποσύρονται», αναφέρει σε ανακοίνωση το πρακτορείο ειδήσεων».

(Η ανακοίνωση του πρακτορείου ειδήσεων όπως εμφανίζεται στην ιστοσελίδα του)

Αυτό που προκαλεί εντύπωση όμως είναι ότι η πρόσβαση στο αρχικό μη τροποποιημένο κείμενο με τις «λανθασμένες δηλώσεις» Ζάεφ παραμένει (Δείτε το εξής link).

Το κείμενο πριν και μετά την τροποποίηση

Σύμφωνα με την αρχική έκδοση της συνέντευξης πριν τροποποιηθεί, στην ερώτηση του δημοσιογράφου του σκοπιανού πρακτορείου για την άποψη του περί του διχασμού των Σκοπιανών της Διασποράς σχετικά με το επερχόμενο δημοψήφισμα και την ενδεχόμενη ένταξη της χώρας του στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ», ο Ζόραν Ζάεφ είχε απαντήσει:

«Λυπάμαι πραγματικά που ο διχασμός στη Διασπορά είναι μεγαλύτερος από ό,τι στο εσωτερικό της χώρας σε σχέση με το δημοψήφισμα. Στα Σκόπια η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών θα ψηφίσει «Ναι», ωστόσο πιστεύω ότι και το μεγαλύτερο μέρος της Αντιπολίτευσης θα ψηφίσει επίσης «Ναι» και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι θετικό.(…) Θα ήθελα να τονίσω σε όλους τους συμπολίτες μας που ζουν στις ΗΠΑ αλλά και σε ολόκληρη τη σκοπιανή διασπορά ότι η Μακεδονία επιτέλους θα εκπληρώσει το όνειρο των πατεράδων και των παππούδων μας. Να γίνουμε μια χώρα που θα αναγνωρίζεται από όλον τον κόσμο, μια χώρα όπου ζει ο Μακεδονικός λαός, ο οποίος θα αναγνωρίζεται από όλους, με επιβεβαιωμένη ταυτότητα που κανείς δε θα μπορεί να αρνηθεί ποτέ και με αναγνωρισμένη Μακεδονική γλώσσα. Κανείς δε θα μπορεί να αρνηθεί την ύπαρξη της Μακεδονικής ταυτότητας πλέον! Πρέπει όλοι μας να είμαστε περήφανοι για αυτό», επισήμανε ο Ζόραν Ζάεφ.

0235

«Μοιράζομαι και κατανοώ τη δυσαρέσκεια των συμπολιτών μας στη Διασπορά σχετικά με τη σύνθετη ονομασία και με τον γεωγραφικό προσδιορισμό «Βόρεια Μακεδονία», γεγονός που δεν είναι εύκολο να γίνει αποδεκτό. Αλλά δεν υπάρχει άλλη Μακεδονία παρά η δική μας. Το βόρειο τμήμα της Ελλάδας είναι Ελλάδα, το δυτικό τμήμα της Βουλγαρίας είναι Βουλγαρία. Αυτή είναι η Μακεδονία μας και δε θα υπάρξει άλλη στον κόσμο. Γνωρίζοντας την προοπτική και το μέλλον που πρόκειται να προσφέρουμε στο κράτος μας, αλλά πρωτίστως στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές, πιστεύω ότι υπάρχει πολύ σημαντικός λόγος για να ενωθούμε. Με αυτά τα λόγια θέλω να παροτρύνω τους πάντες. Ανεξάρτητα από το αν είμαστε εγγεγραμμένοι στους καταλόγους και εάν έχουμε σκοπό να ψηφίσουμε ή όχι, νομίζω ότι η Μακεδονία έχει ανάγκη από τη στήριξη της Διασποράς. Αλλά αυτή τη φορά είναι σημαντικό όλοι, ανεξάρτητα από το που βρισκόμαστε, πίσω στην πατρίδα ή στην Αυστραλία, τον Καναδά, την Αμερική ή την Ευρώπη, οφείλουμε να υποστηρίξουμε αυτή τη μοναδική εναλλακτική λύση για την Μακεδονία», συμπλήρωσε ο Πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ.

Το επίμαχο απόσπασμα πριν αλλάξει:Έπειτα από τις πιέσεις της ελληνικής κυβέρνησης η επίμαχη δήλωση άλλαξε σε «όλοι γνωρίζουμε σήμερα ότι μέρος της γεωγραφικής περιοχής της Μακεδονίας βρίσκεται στην Ελλάδα, ένα μέρος στη Βουλγαρία και το βόρειο τμήμα βρίσκεται στη χώρα μας. Και κανείς δε θα προσπαθήσει ποτέ να αρνηθεί ξανά τη Μακεδονία μας. Ο γεωγραφικός προσδιορισμός «Βόρεια» κάνει διάκριση και επιβεβαιώνει ότι υπάρχουν περιοχές στη Βουλγαρία και την Ελλάδα που ονομάζονται Μακεδονία».

0236

Το απόσπασμα της συνέντευξης όπως τροποποιήθηκε:

Ακολουθήστε το Newsbomb.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο Newsbomb.gr

Ροή Ειδήσεων