ΚΟΣΜΟΣ

«Λύγισε» ο Ερντογάν: Αποφυλάκισε Γερμανό κρατούμενο για να «καλοπιάσει» τη Μέρκελ

«Λύγισε» ο Ερντογάν: Αποφυλάκισε Γερμανό κρατούμενο για να «καλοπιάσει» τη Μέρκελ

Ένας Γερμανός πολίτης αποφυλακίστηκε στηνΤουρκία, μία εβδομάδα πριν από την επίσημη επίσκεψη του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνστο Βερολίνο, γνωστοποίησε το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου.

Η αποφυλάκιση αυτή μειώνει τον αριθμό των υπηκόων της Γερμανίας οι οποίοι συνεχίζουν να κρατούνται φυλακισμένοι από τις τουρκικές αρχές για πολιτικούς λόγους σε πέντε.

Συνολικά 35 υπήκοοι της Γερμανίας συνελήφθησαν και τέθηκαν υπό κράτηση στην Τουρκία μετά το αποτυχημένο στρατιωτικό πραξικόπημα του Ιουλίου του 2016 στη χώρα αυτή. Οι περισσότεροι κατηγορήθηκαν ότι ήταν μέλη κάποιας τρομοκρατικής οργάνωσης, συμπεριλαμβανομένου του κινήματος του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, που φέρεται κατά την Άγκυρα να βρισκόταν πίσω από την απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν.

Το ομοσπονδιακό ΥΠΕΞ της Γερμανίας δεν έδωσε καμιά λεπτομέρεια για τον άνδρα που αποφυλακίστηκε. Η εκπρόσωπός του Μαρία Άντεμπαρ περιορίστηκε να διευκρινίσει πως αποφυλακίστηκε την Πέμπτη κατόπιν δικαστικής απόφασης.

Οι συλλήψεις και οι φυλακίσεις Γερμανών επιδείνωσαν τις σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την απόπειρα επιβολής στρατιωτικού καθεστώτος. Οι συνεχιζόμενες κρατήσεις συνεχίζουν να αποτελούν το μεγαλύτερο εμπόδιο, από τη σκοπιά της Γερμανίας, ως προς την εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τρία στελέχη της κυβέρνησης της Τουρκίας επισκέφθηκαν το Βερολίνο την Παρασκευή, ενόψει της επίσημης επίσκεψης του Ερντογάν. Ανάμεσά τους ο υπουργός Οικονομικών Μπεράτ Αλμπαϊράκ, γαμπρός και προαλειφόμενος διάδοχός του.

Ο Αλμπαϊράκ δήλωσε μετά την άφιξή του στο Βερολίνο ότι διαβλέπει την έναρξη μιας νέας εποχής στις σχέσεις των δύο χωρών. «Αφήσαμε τις εντάσεις πίσω μας», υποστήριξε.

Ο υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας συναντήθηκε με τον ομόλογό του Όλαφ Σολτς και με τον υπουργό Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ.

Ο Ερντογάν αναμένεται να φθάσει στη γερμανική πρωτεύουσα την Πέμπτη, όπου θα του αποδοθούν πλήρεις κρατικές τιμές.