ΚΟΣΜΟΣ

Κραυγή «πολέμου» από τον Ερντογάν: Δε θα αφήσουμε την Ιερουσαλήμ στο έλεος των Ισραηλινών

Κραυγή «πολέμου» από τον Ερντογάν: Δε θα αφήσουμε την Ιερουσαλήμ στο έλεος των Ισραηλινών

Νέο μέτωπο με το Ισραήλ ανοίγει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος κατά τη διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο του Ιδρύματος Turken στη Νέα Υόρκη, όπου μετέβη προκειμένου να συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά του Ισραήλ.

«Είμαστε αποφασισμένοι να μην αφήσουμε την πρώτη μας εκκλησιαστική Ιερουσαλήμ στο έλεος των εισβολέων. Δεν θα θυσιάσουμε την πόλη της ειρήνης, την Ιερουσαλήμ, την ιερή πόλη των τριών ουράνιων θρησκειών, για τις φιλοδοξίες του Ισραήλ. Θα συνεχίσουμε να διατηρούμε τη δόξα της Ιερουσαλήμ, την τιμή του Χαράμ-Σάριφ και τον ιστορικό χαρακτήρα αυτής της αγίας πόλης», δήλωσε μαινόμενος ο Τούρκος πρόεδρος στέλνοντας απειλητική προειδοποίηση στον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου (mignatiou.com).

Το ανανεωμένο ενδιαφέρον του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν για την Ιερουσαλήμ το οποίο εντάσσεται στην ευρύτερη φιλοδοξία του να «αναστήσει» την τουρκική επιρροή στην περιοχή, διαταράσσει τις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ, την Παλαιστινιακή Αρχή και την Ιορδανία, και αποτελεί πρόκληση για τη Σαουδική Αραβία, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Καθώς ο ίδιος πιστεύει ότι είναι ένας από τους λίγους μουσουλμάνους ηγέτες που εξακολουθούν να πλασάρονται ως υπέρμαχοι του Παλαιστινιακού ζητήματος, ο Ερντογάν εστιάζει στην Ιερουσαλήμ προκειμένου να αναδειχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη του πολιτικού Ισλάμ», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το Bloomberg.