ΚΟΣΜΟΣ

Συνάντηση Ερντογάν – Μέρκελ: Ο μεγάλος φόβος του «Σουλτάνου» ενδέχεται να πάρει «σάρκα και οστά»

Συνάντηση Ερντογάν – Μέρκελ: Ο μεγάλος φόβος του «Σουλτάνου» ενδέχεται να πάρει «σάρκα και οστά»
Ο ΤαγίπΕρντογάν και η ΆνγκελαΜέρκελελπίζουν να αμβλύνουν τις εντάσεις μεταξύ των χωρών τους κατά τη σημερινή συνάντησή τους, όμως στον τούρκο πρόεδρο μπορεί να μην αρέσει αυτό που θα δει στη συνέντευξη Τύπου που είναι προγραμματισμένο να δώσει μαζί με τη Γερμανίδα καγκελάριο.

Ο Τζαν Ντουντάρ, ένας από τους πιο επικριτικούς έναντι του Ερντογάν Τούρκους δημοσιογράφους, ενδέχεται να βρίσκεται στην αίθουσα της καγκελαρίας, ανέφερε στον ιστότοπό της η εφημερίδα Bild.

Η Γερμανία είναι ένας από τους σφοδρότερους επικριτές της καταστολής δημοσιογράφων και πολιτικών αντιπάλων εκ μέρους του Ενρτογάν και, αν ο Ντουντάρ παρευρεθεί στη συνέντευξη Τύπου, αυτό θα σημαίνει πως η Μέρκελ στέλνει ένα μήνυμα στον φιλοξενούμενό της να βελτιώσει τις επιδόσεις του στα ανθρώπινα δικαιώματα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σύμφωνα με την Bild, η κυβέρνηση έχει διαπιστεύσει τον Ντουντάρ για τη συνέντευξη Τύπου. Ο Ντουντάρ δεν απάντησε σε τηλεφωνήματα για να το επιβεβαιώσει.

Ο Ντουντάρ και ο συνάδελφός του της εφημερίδας Cumhuriyet, ο Ερντέμ Γκιούλ, είχαν καταδικασθεί το 2016 σε πέντε χρόνια φυλάκιση επειδή δημοσιοποίησαν ένα βίντεο που δείχνει ένα φορτηγό της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών να μεταφέρει όπλα στη Συρία. Αποφυλακίσθηκαν εν αναμονή της εκδίκασης της έφεσής τους και ο Ντουντάρ εγκατέλειψε τη χώρα.

Το ανώτατο δικαστήριο της Τουρκίας αποφάνθηκε τον Μάρτιο πως ο Ντουντάρ θα έπρεπε να καταδικαστεί σε κάθειρξη έως 20 ετών με κατηγορίες για κατασκοπεία.

Η Μέρκελ δήλωσε χθες Πέμπτη πως θέλει να βελτιώσει τις οικονομικές σχέσεις με την Τουρκία, όμως θα θέσει στον Ερντογάν το ζήτημα των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Η τύχη Γερμανών που κρατούνται στην Τουρκία θα βρίσκεται επίσης στην ατζέντα.

Ο Ερντογάν άρχισε την επίσημη επίσκεψή του με στρατιωτικές τιμές στο ανάκτορο Μπελβί, όπου είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επιθυμεί διακαώς να εξασφαλίσει γερμανικές επενδύσεις για να ενισχύσει την τουρκική οικονομία η οποία αισθάνεται το βάρος από τον υψηλό εξωτερικό δανεισμό που έχει αυξηθεί, καθώς η ισοτιμία της τουρκικής λίρας μειώθηκε φέτος κατά 40%.

Ο γερμανικός όμιλος Siemens επιδιώκει να κλείσει ένα μεγάλο συμβόλαιο για την κατασκευή στην Τουρκία σιδηροδρομικών γραμμών για αμαξοστοιχίες μεγάλης ταχύτητας, το συνολικό ύψος του οποίου μπορεί να φθάσει τα 35 δισεκ. ευρώ.

Διαδηλωτές, που κρατούσαν τουρκικές σημαίες και αφίσες πολιτικών αντιπάλων του Ερντογάν, είχαν παραταχθεί στις οδούς από τις οποίες πέρασε η αποτελούμενη από τρεις λιμουζίνες Mercedes-Benz αυτοκινητοπομπή του Ερντογάν, συνοδευόμενη από την αστυνομία στο Βερολίνο, όπου πολλές κύριες λεωφόροι είχαν κλείσει για την επίσκεψη.

Σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε από την εφημερίδα Frankfurter Allgemeine κατά την έναρξη της τριήμερης επίσκεψής του, ο Ερντογάν κάλεσε τη Γερμανία να χαρακτηρίσει τρομοκρατική την οργάνωση που κατηγορεί ότι ευθύνεται για την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.

Μέχρι στιγμής η Γερμανία έχει δηλώσει πως χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις για να συνδέσει την κίνηση του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει στις ΗΠΑ, με την απόπειρα ανατροπής του Ερντογάν.

Πολλοί Τούρκοι αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και δημόσιοι λειτουργοί έφθασαν στη Γερμανία ζητώντας άσυλο μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος.

Η Yeni Asir, μια μικρή τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα, αναφέρει σήμερα πως η τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT έχει δώσει στη Γερμανία έναν κατάλογο 69 υπόπτων για τρομοκρατία και πως ο Ερντογάν θα ζητήσει από τη Μέρκελ να τους εκδώσει.

Στον κατάλογο περιλαμβάνεται ο δημοσιογράφος Ντουντάρ, Κούρδοι και Αριστεροί ακτιβιστές και πρόσωπα που κατηγορούνται για σχέσεις με τον Γκιουλέν.