ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ έκλεισαν το προξενείο στη Βασόρα

Οι ΗΠΑ έκλεισαν το προξενείο στη Βασόρα

Οι ιρακινές αρχές εξέφρασαν λύπη για την απόφαση των Ηνωμένων Πολιτειών να κλείσουν το προξενείο τους στη Βασόρα, μια πετρελαϊκή πόλη στο νότιο Ιράκ που υπήρξε τις τελευταίες εβδομάδες θέατρο φονικών διαδηλώσεων.

Το υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε σε μια ανακοίνωση λύπη «για την απόφαση της αμερικανικής διπλωματίας να αποσύρει τους υπαλλήλους του προξενείου της Βασόρας και για την προειδοποίηση προς τους ταξιδιώτες που μεταβαίνουν στο Ιράκ».

Επικαλούμενος «ολοένα και περισσότερες και πιο συγκεκριμένες απειλές και την υποκίνηση σε επιθέσεις» στα αμερικανικά συμφέροντα στο Ιράκ, ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο έδωσε εντολή για την «προσωρινή μετακίνηση του διπλωματικού προσωπικού» στη Βασόρα.

Κατηγόρησε το Ιράν, γείτονα του Ιράκ και «μαύρο πρόβατο» για τις Ηνωμένες Πολιτείες, και τις επίλεκτες δυνάμεις του καθώς και «πολιτοφυλακές» ότι βρίσκονται πίσω από τις απειλές αυτές.

Παράλληλα με το κλείσιμο του προξενείου, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέδωσε νέα προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς πολίτες που ταξιδεύουν στο Ιράκ, με την οποία τους προειδοποιεί ότι η ικανότητα των αμερικανικών αρχών να τους βοηθήσουν σε περίπτωση που παρουσιαστεί επείγουσα ανάγκη είναι «εξαιρετικά περιορισμένη».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες ηγήθηκαν το 2003 της εισβολής που ανέτρεψε τον δικτάτορα Σαντάμ Χουσέιν, είναι ένας σημαντικός σύμμαχος του Ιράκ όπου αναπτύσσουν εκατοντάδες στρατιώτες και στρατιωτικούς συμβούλους στο πλαίσιο ενός διεθνούς αντιτζιχαντιστικού συνασπισμού του οποίου ηγούνται.

Είναι χάρη στη στρατιωτική βοήθειά τους, κυρίως την αεροπορική, που οι ιρακινές δυνάμεις κατάφεραν να εξολοθρεύσουν την τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος εκδιώκοντάς την τον Δεκέμβριο του 2017 από όλα τα αστικά κέντρα του Ιράκ.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μαζί με το Ιράν οι δύο κύριες δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ, το οποίο σπαράζεται από πολιτικές και οικονομικές κρίσεις καθώς και ανασφάλεια τα τελευταία χρόνια.

Πηγή: Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων