ΚΟΣΜΟΣ

«Θρίλερ» στα Σκόπια: Χαμηλή η συμμετοχή στο δημοψήφισμα - Μποϊκοτάζ από την αντιπολίτευση

«Θρίλερ» στα Σκόπια: Χαμηλή η συμμετοχή στο δημοψήφισμα - Μποϊκοτάζ από την αντιπολίτευση

Δημοψήφισμα Σκόπια | Ζόραν Ζάεφ | Ειδήσεις: Σε «γρίφο» εξελίσσεται τοζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, καθώς το δημοψήφισμα που διεξάγεται από τις 08:00 ώρα Ελλάδας στη γείτονα χώρα, μοιάζει να «τορπιλίζεται» από την απόφαση της αντιπολίτευσης να απέχει από την όλη διαδικασία, ενώ και τα ποσοστά συμμετοχήςδύο ώρες πριν το κλείσιμο της κάλπης παραμένουν εξαιρετικά υποτονικά.

Δύο ώρες πριν από το κλείσιμο της κάλπης, το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα επί της συμφωνίας για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας παραμένει χαμηλό.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή των Σκοπίων, το ποσοστό συμμετοχής μέχρι τις 17:00 τοπική ώρα ανήλθε στο 29%.

Σε αυτό το σημείο αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το Σύνταγμα της χώρας αν η προσέλευση δεν φθάσει τουλάχιστον το 50%, το δημοψήφισμα θεωρείται άκυρο. Αν και ο Ζάεφ έχει τονίσει πάντως ότι θα προχωρήσει κανονικά τη διαδικασία εφόσον το αποτέλεσμα είναι «ναι». Κάτι που θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο, αφού όσοι πολίτες προσήλθαν στις κάλπες, το έκαναν για να στηρίξουν τη συμφωνία.

«Είστε υπέρ της ένταξης της χώρας στην Ε.Ε. και στο ΝΑΤΟ, αποδεχόμενοι τη συμφωνία μεταξύ της Δημοκρατίας της Μακεδονίας και της Ελλάδας;», είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος. Υπενθυμίζεται πως αν επικρατήσει το «ναι», το αποτέλεσμα πρέπει να επικυρωθεί από τη Βουλή με πλειοψηφία των 2/3, δηλαδή από 81 βουλευτές, τους οποίους, όμως, δεν διαθέτει ο Ζόραν Ζάεφ.

Την ίδια στιγμή, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ της χώρας, ο αρχηγός του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, δεν πρόκειται να ψηφίσει στο σημερινό δημοψήφισμα σχετικά με τη συμφωνία για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας.

«Ο πρόεδρος του VMRO-DPMNE, στο πλαίσιο της θέσης του κόμματος που επιτρέπει στον καθένα να πράξει κατά συνείδηση, αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα. Ο Μίτσκοσκι θεωρεί ότι το ερώτημα του δημοψηφίσματος είναι παραπλανητικό και αποτελεί χειραγώγηση της κοινής γνώμης. Εμπεριέχει το ζήτημα της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, που αποτελεί στρατηγικό στόχο του VMRO-DPMNE, αλλά στην πράξη στο σημερινή δημοψήφισμα η απόφαση αφορά την επιζήμια συμφωνία για την μετονομασία της χώρας και τίποτε άλλο. Έτσι, ο Μίτσκοσκι αποφάσισε να μην ψηφίσει στο δημοψήφισμα, στέλνοντας στην πράξη μήνυμα διαφωνίας και απόρριψης της επιβλαβούς συμφωνίας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE, Ναούμ Στοίλκοφσκι.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, τουλάχιστον δύο βουλευτές του VMRO-DPMNE έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα.

Ο εκπρόσωπος του VMRO-DPMNE επανέλαβε τη θέση του κόμματός του, ότι σε περίπτωση που το ποσοστό συμμετοχής στο σημερινό δημοψήφισμα ξεπεράσει το 50% και η πλειοψηφία των ψηφοφόρων ψηφίσει υπέρ της συμφωνίας, τότε η βούληση αυτή πρέπει να γίνει σεβαστή.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι σε περίπτωση που δεν εκπληρωθούν οι δύο αυτοί όροι, τότε η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ πρέπει να αποσυρθεί από τη συμφωνία.

Ψήφισαν Ζάεφ - Ντιμιτρόφ

Λίγο πριν από το μεσημέρι της Κυριακής (30/09/2018) ο πρωθυπουργός της χώρας, Ζόραν Ζάεφ ψήφισε και, μάλιστα, έχοντας στο πλευρό του τον γιο του, Ντούσκο, στο ιστορικό δημοψήφισμα που θα κρίνει το όνομα και το μέλλον της χώρας. Ήδη, ψήφισε και ο υπουργός Εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ.

Εξερχόμενος από το εκλογικό κέντρο, στην πόλη Στρούμιτσα, στα νοτιοανατολικά της χώρας, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων εξέφρασε την αισιοδοξία του για ένα «ισχυρό αποτέλεσμα που θα αποδείξει πως οι Μακεδόνες είναι υπέρ της ένταξης στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση».

Όπως τόνισε ο κ. Ζάεφ, οι πολίτες «αποφασίζουν την τύχη της χώρας. Καλώ όλους να προσέλθουν στις κάλπες και να πάρουν αυτή τη σοβαρή απόφαση για το μέλλον της χώρας, για τις γενιές του μέλλοντος».

Η συμμετοχή το μεγάλο «στοίχημα»

Από την πλευρά του, ο υπουργός εξωτερικών, Νικολά Ντιμιτρόφ αφότου ψήφισε γύρω στις 9.30 το πρωί, χαρακτήρισε την συγκυρία «μεγάλη για τη Μακεδονία και για τη φιλία μας με τη Βουλγαρία, την Ελλάδα και όλους τους γείτονές μας» ενώ σημείωσε πως «Οι πολιτικοί μιλήσαμε και αναλύσαμε τις θέσεις μας. Σήμερα μιλούν οι πολίτες. Και οι πολίτες μιλούν όταν ψηφίζουν. Ελπίζω ότι θα είναι μια ήρεμη δημοκρατική διαδικασία. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία αυτό το δημοψήφισμα για να επιλέξουν οι πολίτες να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά, προς την ΕΕ, το ΝΑΤΟ».

Πάντως, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε η Εθνική Εκλογική Επιτροπή των Σκοπίων, η συμμετοχή στο δημοψήφισμα κινείται σε χαμηλά επίπεδα προς το παρόν, καθώς τις δύο πρώτες ώρες της ψηφοφορίας, το ποσοστό συμμετοχής ανήλθε στο 2,45%.

Οι κάλπες για το δημοψήφισμα άνοιξαν στις 7:00 τοπική ώρα (8:00 ώρα Ελλάδας) και θα κλείσουν στις 19:00 τοπική ώρα (20:00 ώρα Ελλάδας).

Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, το VMRO-DPMNE, το οποίo έχει ταχθεί κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και έχει καλέσει τους υποστηρικτές του να πράξουν κατά συνείδηση στο δημοψήφισμα, υποστηρίζει ότι εάν το ποσοστό συμμετοχής στο δημοψήφισμα δεν ξεπεράσει το 50%, τότε αυτό πρέπει να ακυρωθεί. Καταγγέλλει δε, ότι η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ προτίθεται να προβεί ακόμη και σε «νοθεία», προκειμένου να υπάρξει ποσοστό συμμετοχής άνω του 50%.

Από την μεριά της, η κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ απορρίπτει τους ισχυρισμούς αυτούς της αντιπολίτευσης και εκτιμά ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα είναι ξεκάθαρο και θα επιτρέψει ανεμπόδιστα τη συνέχιση της διαδικασίας, με την υιοθέτηση από τη Βουλή των αλλαγών του Συντάγματος της χώρας.

Όσον αφορά το ποσοστό συμμετοχής, ο ίδιος ο Ζόραν Ζάεφ επικαλείται το στοιχείο ότι το δημοψήφισμα έχει συμβουλευτικό και όχι δεσμευτικό χαρακτήρα και η εγκυρότητά του δεν συνδέεται με το ποσοστό συμμετοχής. Όλες δε τις προηγούμενες ημέρες, τόσο ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, όσο και στελέχη της κυβέρνησής του σημείωναν ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα κριθεί από αυτούς που θα προσέλθουν να ψηφίσουν και όχι από αυτούς που θα απέχουν.

Όλοι, ωστόσο, περιμένουν να δουν ποια θα είναι η ανταπόκριση των ψηφοφόρων στην ψηφοφορία.

Το δημοψήφισμα θα επιτηρήσουν περίπου 500 διεθνείς παρατηρητές, οι περισσότεροι από τον ΟΑΣΕ/ODIHR.

Οι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους ανέρχονται στο 1,8 εκατ. πολίτες.

Τα πρώτα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν από την Κρατική Εκλογική Επιτροπή των Σκοπίων, αργά το βράδυ της Κυριακής.

Διαβάστε επίσης:

Οικογενειακή τραγωδία στο Άργος - Νεαρός σκότωσε την 11χρονη αδελφή του κι αυτοκτόνησε (pics&vid)