Μέι: Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα κυκλοφορούν ελεύθερα στη Βρετανία μετά το Brexit

Newsroom Newsroom

Μέι: Οι Ευρωπαίοι πολίτες δεν θα κυκλοφορούν ελεύθερα στη Βρετανία μετά το Brexit

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι ανακοίνωσε τους νέους κανόνες για τη μετανάστευση στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίοι θα τεθούν σε εφαρμογή μετά το Brexit και θα δώσουν προτεραιότητα στους εξειδικευμένους εργαζόμενους, καταργώντας την ελεύθερη κυκλοφορία των Eυρωπαίων πολιτών.

«Όταν θα εγκαταλείψουμε (την Ευρωπαϊκή Ένωση) θα θέσουμε σε ισχύ ένα σύστημα μετανάστευσης που βάζει τέλος μια και καλή στην ελεύθερη κυκλοφορία» των ευρωπαίων πολιτών στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η πρωθυπουργός. «Θα είναι ένα σύστημα βασισμένο στις ικανότητες των εργαζομένων και όχι στην προέλευσή τους».

«Αυτό το νέο σύστημα θα επιτρέψει να μειωθεί η μετανάστευση των προσώπων με χαμηλή εξειδίκευση», πρόσθεσε η επικεφαλής της κυβέρνησης.

«Θα θέσει το Ηνωμένο Βασίλειο στην οδό της μείωσης της μετανάστευσης σε βιώσιμα επίπεδα, όπως είχαμε υποσχεθεί».

Η Τερέζα Μέι είχε δεσμευθεί στο πρόγραμμα που είχε παρουσιάσει ενόψει των βουλευτικών εκλογών του Ιουνίου 2017 να μειώσει την καθαρή μετανάστευση σε λιγότερους από 100.000 ανθρώπους τον χρόνο, έναντι 273.000 το 2016.

Η ίσια, θα αναπτύξει λεπτομερώς αυτό το νέο σύστημα στην ομιλία που θα εκφωνήσει αύριο Τετάρτη στο συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος στο Μπέργμιγχαμ (κεντρική Αγγλία).

Σύμφωνα μ' αυτούς τους νέους κανόνες, τα πρόσωπα που επιθυμούν να εγκατασταθούν στο Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να έχουν ένα ορισμένο εισοδηματικό επίπεδο για να εγγυώνται ότι δεν θα πάρουν δουλειές «που θα μπορούσε να αναλάβει» ο βρετανικός πληθυσμός.

Οι βίζες που χορηγούνται στους φοιτητές δεν θα υπόκεινται στα ίδια κριτήρια.

Ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζαβίντ πρότεινε από την πλευρά του μια μεταρρύθμιση του τεστ που πρέπει να περνούν τα πρόσωπα τα οποία επιθυμούν να λάβουν βρετανικό διαβατήριο, με την ενσωμάτωση σ' αυτό αναφορών στις «βρετανικές αξίες».

Το σημερινό τεστ, που αφορά την κουλτούρα της χώρας, την ιστορία της, τον αθλητισμό και την κουζίνα της «δεν είναι επαρκές», δήλωσε ο υπουργός στη διάρκεια ομιλίας του στο συνέδριο των Τόρις.

«Βεβαίως», πρόσθεσε, «είναι ίσως χρήσιμο να ξέρει κάποιος το όνομα της έκτης συζύγου του Ερρίκου του 8ου (σ.σ.: Αικατερίνη Παρ). Όμως το πιο σημαντικό για μένα είναι να καταλαβαίνει επίσης τις προοδευτικές και δημοκρατικές αξίες που ενώνουν την κοινωνία μας».

«Οφείλουμε να το κάνουμε ένα τεστ σχετικά με τις βρετανικές αξίες -- και αυτό ακριβώς θα κάνω», τόνισε.

Επίθεση από τον Μπόρις Τζόνσον

Παράλληλα, η Μέι δέχτηκε μια σφοδρή επίθεση από τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Μπόρις Τζόνσον ο οποίος ζήτησε την αντικατάσταση της στην ηγεσία των Συντηρητικών, καταγγέλλοντας τα σχέδιά της για το Brexit και καλώντας το κόμμα του να ανακτήσει την αυτοπεποίθησή του.

Σε μια ομιλία που ευχαρίστησε το ακροατήριό του στο Συντηρητικό Κόμμα, ο Τζόνσον ζήτησε να μην υπάρξουν νέοι φόροι και επιπλέον δαπάνες για τις υπηρεσίες υγείας ενώ η αίθουσα ξέσπασε σε χειροκροτήματα όταν είπε ότι η Μέι πρέπει να «ξεφορτωθεί το Τσέκερς» (“chuck Chequers”), όπως είναι γνωστές οι προτάσεις της για το Brexit.

«Μην τους πιστεύετε όταν λένε ότι δεν υπάρχει άλλο σχέδιο και άλλη εναλλακτική», είπε ο Τζόνσον στους εκατοντάδες Συντηρητικούς που στάθηκαν στην ουρά για να εξασφαλίσουν μια θέση στην αίθουσα χωρητικότητας 1.500 ατόμων.

«Τώρα είναι η ώρα να ξεφορτωθούμε το Τσέκερς», είπε. «Αν εξαπατήσουμε το εκλογικό σώμα, και το Τσέκερς είναι απάτη, θα κλιμακώσουμε αυτή την αίσθηση της δυσπιστίας».

Η Μέι δεν έχει δείξει διάθεση να μετακινηθεί από το λεγόμενο σχέδιο Τσέκερς, όμως μετά την προσπάθειά της να συσπειρώσει τους Συντηρητικούς για το Brexit στο ετήσιο συνέδριο του κόμματός της στο Μπέρμιγχαμ, ο Τζόνσον φάνηκε να θρυμματιζει αυτές τις προσπάθειες.

Ο Τζόνσον δεν άφησε ανοικτά να εννοηθεί ότι θα είναι αντίπαλος της Μέι, λέγοντας πως το κόμμα πρέπει να στηρίξει ένα από τα προηγούμενα σχέδια της Μέι για το Brexit το οποίο η ίδια έχει ενταφιάσει, όπως υποστηρίζει, και είπε ότι μία από τις λίγες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών που επαληθεύτηκε είναι ότι δεν θα γινόταν πρωθυπουργός.

Η επίθεση του Τζόνσον στο αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα και οι εκκλήσεις του για την επιστροφή των Συντηρητικών στις παραδοσιακές αξίες της χαμηλής φορολογίας και της αυστηρής αστυνόμευσης έλαβαν επίσης ενθουσιώδη υποδοχή.

«Ο Μπόρις πάντα δίνει ωραία σόου»

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι δήλωσε πάντως ότι δεν παρακολούθησε την ομιλία του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον γιατί προτίμησε την ώρα αυτή να συζητήσει για το κόμμα της το οποίο χαρακτήρισε «πραγματικά γενναιόδωρο».

Εν μέσω ζητωκραυγών, χειροκροτημάτων και γέλιων, ο Τζονσον, ο σφοδρότερος επικριτής της Μέι εντός του Συντηρητικού Κόμματος, είπε στην ομιλία του ότι το λεγόμενο «σχέδιο του Τσέκερς» για το διαζύγιο της Βρετανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι «απάτη».

Ερωτηθείσα αν θα διασταυρώσει τα ξίφη της με τον Τζόνσον, που έκλεψε την παράσταση στο ετήσιο συνέδριο του κόμματος στο Μπέρμιγχαμ, η Μέι είπε στην τηλεόραση του BBC: «Υπάρχουν ένα-δυο πράγματα που είπε ο Μπόρις με τα οποία διαφωνώ (...) Θέλει να σκίσουμε τις εγγυήσεις μας στον λαό της Βόρειας Ιρλανδίας».

Δείχνοντας ότι δεν σκέφτεται να επανεξετάσει το σχέδιο που έχει προτείνει, η Μέι ανέφερε ότι μόνο το Τσέκερς μπορεί να διατηρήσει την ενότητα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Απέφυγε, δε, να κάνει εικασίες για το αν ο Τζόνσον μπορεί να είναι ο επόμενος πρωθυπουργός. «Δεν κάνω εικασίες, ούτε σχολιάζω τις δουλειές των μεμονομένων μελών του κοινοβουλίου. Το θέμα δεν αφορά τις δουλειές των πολιτικών αλλά τις δουλειές των ανθρώπων στη χώρα μας, το θέμα είναι να προστατεύσουμε αυτές τις θέσεις εργασίας στο μέλλον», επέμεινε.

Σε άλλη συνέντευξη, στο Sky News, η Μέι είπε ότι «ο Μπόρις πάντα δίνει ένα ωραίο σόου αλλά αυτό που μετράει για τους ανθρώπους είναι τι τους προσφέρουμε όσον αφορά τα πράγματα που επηρεάζουν την καθημερινότητά τους».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved