ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: «Σκούρα» τα πράγματα για Μακρόν, αλλά η παραίτηση τριών υπουργών του δεν συνιστά κρίση

Γαλλία: «Σκούρα» τα πράγματα για Μακρόν, αλλά η παραίτηση τριών υπουργών του δεν συνιστά κρίση

Κυβερνητική κρίση έχει ξεσπάσει στη Γαλλία καθώς τις τελευταίες έξι εβδομάδες τρεις υπουργοί του Εμανουέλ Μακρόν έκαναν φτερά.

Η παραίτηση του υπουργού Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ δεν συνιστά «πολιτική κρίση» δήλωσε ωστόσο ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

«Τίποτα απ' όσα συμβαίνουν τις τελευταίες 48 ώρες δεν θυμίζει πολιτική κρίση. Το κράτος λειτουργεί (...) η κυβέρνηση ασκεί άριστα το έργο της» είπε ο Γάλλος πρόεδρος, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Μπενζαμέν Γκριβό.

Ο Μακρόν συγκάλεσε αυτή τη συνεδρίαση εν μέσω της κυβερνητικής κρίσης που ξέσπασε χθες όταν αναγκάστηκε να αποδεχθεί την παραίτηση του Κολόμπ, του υπουργού Εσωτερικών και στενού πολιτικού του συμμάχου. Προσωρινά καθήκοντα υπουργού Εσωτερικών ανέλαβε ο πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ.

Ο πρόεδρος εκτιμά ότι η παραίτηση ήταν «επιλογή» του Ζεράρ Κολόμπ.

«Από τα τέλη του καλοκαιριού στράφηκε προς τη Λιόν και τους Λιονέζους και, κάνοντάς το αυτό, βρέθηκε ο ίδιος σε θέση να παραιτηθεί», πρόσθεσε.

Ο Μακρόν ζήτησε από τους υπουργούς του να «επικεντρωθούν πλήρως» στα καθήκοντά τους.

Ο Γκριβό σημείωσε ότι ο διορισμός ενός νέου υπουργού στη θέση του Κολόμπ είναι «θέμα λίγων ημερών».

«Πρόκειται για το τρίτο και ανώτερο μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου που παραιτείται από την κυβέρνηση Μακρόν τις τελευταίες έξι εβδομάδες μετά από την Υπουργό Αθλητισμού, Λορά Φλεσέλ και τον υπουργό Περιβάλλοντος, Νικολά Ιλό, ο οποίος ανακοίνωσε την παραίτησή του κατά τη διάρκεια ζωντανής ραδιοφωνικής συνέντευξης, επικαλούμενος την αποδοκιμασία του για κυβερνητικές πολιτικές και προσπάθειες για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής», σχολιάζει το αμερικανικό δίκτυο CNN για τον Ζεράρ Κολόμπ.