ΚΟΣΜΟΣ

Το Newsbomb.gr στην Ουκρανία: Μια ελληνική πλατεία στο κέντρο της Μαριούπολης

Το Newsbomb.gr στην Ουκρανία: Μια ελληνική πλατεία στο κέντρο της Μαριούπολης

Η περιοχή της Μαριούπολης είναι το κέντρο του Ελληνισμού της Ουκρανίας. Μετά από 27 αιώνες και παρά τις δυσκολίες και διώξεις που υπέστησαν, οι ομογενείς της Αζοφικής είναι ένα δυναμικό κομμάτι της ουκρανικής κοινωνίας, ενεργό, ιδιαίτερα αγαπητό, και η Μαριούπολη είναι η μητρόπολη τους - Οδοιπορικό του Newsbomb.gr

Η ΚΟΙΤΙΔΑ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΓΕΜΙΣΕ ΜΕ ΣΗΜΑΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΤΡΙΔΑΣ ΜΑΣ

Του Κώστα Πλιάκου

Αυτή η πόλη που ιδρύθηκε από Έλληνες μετά την αναγκαστική φυγή τους από την Κριμαία στην περίοδο των ρωσοτουρκικών πολέμων, απέκτησε πρόσφατα την ελληνική πλατεία της σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία.

Η τελετή των εγκαινίων έγινε με κάθε μεγαλοπρέπεια και συμμετοχή χιλιάδων πολιτών ελληνικής καταγωγής και μη, ανήμερα της γιορτής της πόλης για τα 240 χρόνια από την ίδρυση της.

Η ελληνική πλατεία της Μαριούπολης έκτασης 9.500 τετραγωνικών μέτρων είναι δωρεά του ιδρύματος Μπούμπουρα που ανέλαβε το κόστος των 500.000 ευρώ που χρειάστηκαν για τη διαμόρφωσή της.

Δίπλα από το Κρατικό πανεπιστήμιο της Μαριούπολης και στο δημαρχείο της πόλης, η ελληνική πλατεία διαθέτει 330 μέτρα ποδηλατοδρόμων, παγκάκια συντριβάνια και δεκάδες δέντρα ενώ γύρω, της είναι μερικά από τα μεγάλα εμπορικά κέντρα της πόλης.

Τα εγκαίνια έγιναν με τη συνοδεία μουσικής από στρατιωτική μπάντα ενώ ουκρανικά και ελληνικά συγκροτήματα χόρεψαν παραδοσιακούς χωρού.

Δείτε το βίντεο:

Ο Δήμαρχος της πόλης Βαντίμ Μποϊτσένκο, αφού αναφέρθηκε στην σπουδαιότητα δημιουργίας της ελληνικής πλατείας, ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Ιδρύματος Μπούμπουρα΄, Παντελή Μπούμπουρα και του απέδωσε το μετάλλιο αριστείας της πόλης.

«Συγχαίρω τον κύριο Παντελή Μπούμπουρα για όσα κάνει τόσα χρόνια για τη Μαριούπολη αλλά και τις υπόλοιπες κοινότητες», τόνισε κατά τον εναρκτήριο λόγο του ο πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Ουκρανία Γεώργιος Πουκαμισάς, μιλώντας για το έργο του Προέδρου του Ιδρύματος Μπούμπουρα.

«Οι πρόγονοι μας έχουν στην Ουκρανία τεράστια ιστορία» δήλωσε ο Παντελής Μπούμπουρας και συνέχισε αναφέροντας «Απ΄ αυτόν τον τόπο πέρασαν πολύ σπουδαίοι άνθρωποι που, ενώ δεν επισκέφθηκαν ποτέ την Ελλάδα, είχαν ως ορόσημο την ελληνική καταγωγή τους και βοήθησαν να χτιστούν μεγάλα κτήρια και πανεπιστήμια. Ένας εξ αυτών υπήρξε ο Μαρασλής. Εγώ ήρθα τυχαία στην Ουκρανία το 1997. Είναι εξαιρετικά λίγοι οι Έλληνες, που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και επέλεξαν να ζήσουν στην Ουκρανία. Οι περισσότεροι πολίτες ελληνικής καταγωγής ζουν στη Μαριούπολη, όπου υπάρχει μία τεράστια ελληνική κοινότητα».

Όπως δήλωσε ο κ. Μπούμπουρας στόχος του είναι να πως δημιουργήσει ένα μεγάλο ελληνικό πάρκο και στο Κίεβο ενώ ήδη σχεδιάζει την επόμενη πλατεία στο ελληνόφωνο χωριό Βαλαβάχα.

Το ίδρυμα Μπούμπουρα στηρίζει οικονομικά τον ελληνισμό της Μαριούπολης χρηματοδοτώντας γεύματα για τα σχολεία, μοιράζοντας δώρα στα παιδιά -ανεξαρτήτου καταγωγής - τις γιορτές, στέλνοντας φάρμακα στα νοσοκομεία της περιοχής, στηρίζοντας δασκάλους να πηγαίνουν στα γύρω από τη Μαριούπολη χωριά για να συνεχίσουν τα παιδιά να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα αλλά και στηρίζοντας άμεσα δεκάδες οικογένειες. Το Ίδρυμα Μπούμπουρα φιλοξενεί επίσης κάθε καλοκαίρι παιδιά από την Μαριούπολη στην Ελλάδα.