ΚΟΣΜΟΣ

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μάριο Μόντι

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Μάριο Μόντι

Εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση έλαβε από τον Πρόεδρο της Ιταλίας, Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο, ο πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος, Μάριο Μόντι, την επομένη της παραίτησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ανακοίνωσε η ιταλική προεδρεία.

Η αποχώρηση του «Καβαλιέρε», που κυριάρχησε στην πολιτική ζωή της Ιταλίας τα τελευταία 17 χρόνια, εκ των οποίων τα 10 ως πρωθυπουργός, ήρθε αμέσως μετά την έγκριση του προγράμματος οικονομικής σταθερότητας, που ζήτησαν οι Βρυξέλλες για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας της χώρας στις αγορές.

Σύμφωνα με το Reuters, σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα του, την Κυριακή το απόγευμα, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι φέρεται να προαναγγέλλει την επιστροφή του και να χαρακτηρίζει τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει «τεχνικού» χαρακτήρα.

Τι δήλωσε ο Μόντι για την εντολή

Λίγο μετά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, ο Μάριο Μόντι τόνισε ότι «εννοεί να φέρει σε πέρας την αποστολή που του ανατέθηκε με μεγάλη αίσθηση ευθύνης και σεβασμού προς την χώρα».

«Η Ιταλία πρέπει να κερδίσει την πρόκληση της εθνικής ανάτασης», προσέθεσε, ενώ αναφερόμενος στα χρονοδιαγράμματα για το σχηματισμό κυβέρνησης, υπογράμμισε ότι «θα δράσει με επίγνωση της επείγουσας κατάστασης, αλλά όσα ακούστηκαν, τις ημέρες αυτές, σχετικά με ονόματα υπουργών και το χρόνο που χρειάζεται για την σύνθεση της κυβέρνησης, στερούνται βάσης».