ΚΟΣΜΟΣ

Απορρίπτει η Τεχεράνη την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου

Απορρίπτει η Τεχεράνη την απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου

Με σημερινή ανακοίνωση, το Ιράν δηλώνει ότι η απόφαση του Αραβικού Συνδέσμου να αναστείλει τη συμμετοχή της Συρίας, στον παναραβικό Οργανισμό δεν είναι χρήσιμη θέτοντας το διακύβευμα στα χέρια ξένων χωρών. Ενώ θα πρέπει να δοθεί μια ευκαιρία στις μεταρρυθμίσεις του Προέδρου, Μπασάρ αλ-Ασαντ.

«Η δήλωση του Αραβικού Συνδέσμου για τις εξελίξεις στην Συρία όχι μόνο δεν θα βοηθήσει στην επίλυση του προβλήματος, αλλά θα περιπλέξει το θέμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών, Ραμίν Μεχμανπαράστ, στην κρατική τηλεόραση «IRIB».

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο, το μη αραβικό Ιράν είναι στενός σύμμαχος της Συρίας και τα δύο κράτη υποστηρίζουν τις ομάδες μαχητών της Χαμάς και της Χεζμπολάχ. Και ενώ η Τεχεράνη έχει στηρίξει τις εξεγέρσεις της «αραβικής Άνοιξης», που έχουν ανατρέψει σουνίτες μουσουλμάνους δικτάτορες, έχει διατηρήσει την υποστήριξή του προς τον Άσαντ, ένα μέλος της μειονότητας των Αλαουιτών. «Η έκδοση της ανακοίνωσης του Αραβικού Συνδέσμου έγινε καθώς ξένες δυνάμεις προσπαθούν να παρέμβουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας», δήλωσε ο Μεχμανπαράστ, κάνοντας έκκληση για διάλογο και δράσεις «με στόχο διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας». Τόνισε δε ότι «το έδαφος είναι προετοιμασμένο για επιτυχία στις μεταρρυθμίσεις που υλοποιούνται από τον πρόεδρο της Συρίας και το λαό της χώρας αυτής».

Ωστόσο, η Συρία απηύθυνε έκκληση για μια έκτακτη σύνοδο κορυφής αρχηγών κρατών του Αραβικού Συνδέσμου, σε μια προφανή προσπάθεια να ανατρέψει την απόφαση για την αναστολή της συμμετοχής της στον Οργανισμό.