ΚΟΣΜΟΣ

«Τζάμπα μάγκας» ο Ερντογάν: Άφησε ελεύθερο τον πάστορα και εκ των υστέρων στηλιτεύει τις ΗΠΑ

«Τζάμπα μάγκας» ο Ερντογάν: Άφησε ελεύθερο τον πάστορα και εκ των υστέρων στηλιτεύει τις ΗΠΑ

Η απόφαση του τουρκικού δικαστηρίου για την απελευθέρωση του Αμερικανού πάστορα Άντριου Μπράνσον αποτελεί την απόδειξη ότι η τουρκική δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη, σχολίασε ένας αξιωματούχος της τουρκικής προεδρίας.

«Με μεγάλη απογοήτευση παρακολουθούσαμε τις προσπάθειες των ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις στο ανεξάρτητο δικαστικό σύστημα της Τουρκίας εδώ και λίγο καιρό», είπε ο Φαχρετίν Αλτούν, ο διευθυντής επικοινωνίας της προεδρίας.

«Όπως και τα τουρκικά δικαστήρια, η Δημοκρατία της Τουρκίας δεν δέχεται οδηγίες από κανένα όργανο, αρχή, υπηρεσία ή πρόσωπο. Ορίζουμε τους δικούς μας κανόνες και λαμβάνουμε τις δικές μας αποφάσεις που αντικατοπτρίζουν τη δική μας βούληση», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε.

Το δικαστήριο καταδίκασε τον Μπράνσον σε φυλάκιση 3 ετών και 45 ημερών για την κατηγορία της τρομοκρατίας, αλλά τον άφησε ελεύθερο δεδομένου ότι είχε μείνει προφυλακισμένος –και από τον Ιούλιο ήταν σε κατ' οίκον περιορισμό– για δύο χρόνια, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο συνήγορος του Μπράνσον, Τζέι Σέκιουλοου, ο οποίος είναι επίσης και δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, χαιρέτισε την απόφαση, τονίζοντας ότι «το γεγονός ότι ετοιμάζεται να επιστρέψει στις ΗΠΑ συνιστά μια σημαντική νίκη του πάστορα Μπράνσον και της οικογένειας του. Ευχαριστούμε τον πρόεδρο (Τραμπ), τα μέλη του Κογκρέσου και τους διπλωμάτες που συνέχιζαν να ασκούν πιέσεις στην Τουρκία», πρόσθεσε στην ανακοίνωση που εξέδωσε, αναφερόμενος στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν τον Αύγουστο από την Ουάσινγκτον στην Άγκυρα.

Και ο ίδιος ο Μπράνσον ευχαρίστησε τον Τραμπ, «την κυβέρνηση και το Κογκρέσο για την αμέριστη συμπαράστασή τους».