ΚΟΣΜΟΣ

Mέρκελ: «Στα χειρότερά της, η Ευρώπη»

Mέρκελ: «Στα χειρότερά της, η Ευρώπη»

Την πιο δύσκολη ώρα της μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο διέρχεται η Ευρώπη με την κρίση χρέους που αντιμετωπίζει, δήλωσε σήμερα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ κατά τη διάρκεια συνεδρίου του συντηρητικού κόμματός της.


«Η Ευρώπη ζει μία από τις πιο δύσκολες ώρες της, ίσως ακόμη και την πιο δύσκολη ώρα της μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε η Μέρκελ στη διάρκεια του συνεδρίου της Χριστιανικής Δημοκρατικής Ένωσης (CDU) που διεξάγεται στη Λειψία, στην πρώην ΓΛΔ. «Κάθε γενιά έχει την πολιτική πρόκλησή της», σημείωσε η καγκελάριος, η οποία ηγείται της Γερμανίας από το 2005.

Η σημερινή γενιά βρίσκεται αντιμέτωπη με «μια ιστορική δοκιμασία» και το θέμα είναι «να δείξει ότι η Ευρώπη μπορεί να φτάσει σε ένα ορόσημο» με αυτή τη χρηματοπιστωτική κρίση, συνέχισε στην ομιλία της, μεγάλο μέρος της οποίας ήταν αφιερωμένο στην Ευρώπη.

Η Μέρκελ, η οποία διαδραματίζει ρόλο κλειδί στη διαχείριση της κρίσης στη ζώνη του ευρώ, επέμεινε στο γεγονός ότι «ήρθε η ώρα για ένα άνοιγμα προς μια νέα Ευρώπη» διότι «αν το ευρώ αποτύχει, αποτυγχάνει η Ευρώπη», ενώπιον χιλίων συνέδρων της CDU που συνεδριάζουν μέχρι αύριο Τρίτη.

«Το ευρώ είναι κάτι πολύ περισσότερο από ένα νόμισμα, είναι το σύμβολο μισού αιώνα ειρήνης, ελευθερίας και κοινωνικής ευημερίας», υπογράμμισε η Μέρκελ, η οποία ηγείται εδώ και ένδεκα χρόνια της CDU.

Υπογράμμισε επίσης πως η Γερμανία έχει ευθύνη έναντι των εταίρων της και πως είναι και η ίδια ευάλωτη αν άλλες χώρες της ευρωζώνης παρασυρθούν στην κρίση καθώς, όπως υπενθύμισε στο κόμμα, το 60% των γερμανικών εξαγωγών γίνονται προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Τα ιρλανδικά προβλήματα είναι σλοβακικά προβλήματα, τα ελληνικά προβλήματα είναι ολλανδικά προβλήματα και τα ισπανικά προβλήματα είναι δικό μας πρόβλημα», δήλωσε εμφατικά, συμπληρώνοντας πως «Η ευθύνη μας δεν τελειώνει στα σύνορά μας».