ΚΟΣΜΟΣ

Τραμπ: Δεν καλύπτω τη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία Κασόγκι, θέλω αποδείξεις

Τραμπ: Δεν καλύπτω τη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία Κασόγκι, θέλω αποδείξεις

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπδιαβεβαίωσε σήμερα 17 Οκτωβρίου ότι δεν προσπαθεί να παράσχει κάλυψη στηΣαουδική Αραβίαγια την υπόθεση της εξαφάνισης του δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στηνΚωνσταντινούπολη, μία ημέρα αφότου προειδοποίησε να μην εξάγεται το συμπέρασμα ότι οι Σαουδάραβες ηγέτες είναι ένοχοι μέχρι αποδείξεως του εναντίου.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο ο Τραμπ είπε ότι οι ΗΠΑ ζήτησαν από την Τουρκία τις ηχητικές αποδείξεις ή τα βίντεο που σχετίζονται με την εξαφάνιση του Κασόγκι στις 2 Οκτωβρίου, όταν πήγε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη. Πρόσθεσε ότι «πιθανότατα θα ξέρουμε τι συνέβη» μέχρι τα τέλη της εβδομάδας.

Νωρίτερα πάντως, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Fox Business Network, o Ρεπουμπλικανός πρόεδρος είπε ότι δεν θέλει να εγκαταλείψει τη Σαουδική Αραβία, παρά τις ανησυχίες και τις διαμαρτυρίες που εκφράζονται ακόμη και από γερουσιαστές του κόμματός του. «Ελπίζω ότι ο βασιλιάς και ο πρίγκιπας διάδοχος δεν γνώριζαν. Αυτό είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας για μένα», είπε.

Σύμφωνα με τον Τραμπ, οι ΗΠΑ «χρειάζονται» τη Σαουδική Αραβία στον αγώνα τους κατά της τρομοκρατίας, «για ό,τι συμβαίνει στο Ιράν και σε άλλα μέρη».

Ο Τραμπ επέμεινε επίσης ότι το σουνιτικό βασίλειο είναι σημαντικό για την αμερικανική οικονομία, λόγω των εξοπλιστικών συμβάσεων που έχουν συμφωνηθεί με το Ριάντ.

Όταν ρωτήθηκε αν θα ήθελε να πάρει αποστάσεις από τη Σαουδική Αραβία, έναν στενό σύμμαχο των ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια, απάντησε: «Όχι, δεν θέλω και, ειλικρινά, έχουμε μια τεράστια σύμβαση ύψους 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων», σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Ήρθαν γερουσιαστές και μου είπαν ότι δεν πρέπει να χάσουμε αυτή τη σύμβαση. Σε ποιον θα κάναμε κακό; Η σύμβαση αυτή αντιπροσωπεύει 500.000 θέσεις εργασίας», εξήγησε.