ΚΟΣΜΟΣ

Σύνοδος Κορυφής: Η Μέι κλείνει το... μάτι στην παράταση για το Brexit

Σύνοδος Κορυφής: Η Μέι κλείνει το... μάτι στην παράταση για το Brexit

Ο Βρετανός υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Ντέιβιντ Λίντινγκτον δήλωσε ότι είναι πολύ νωρίς για να γίνει εκτίμηση σχετικά με το κόστος της παράτασης της μεταβατικής περιόδου του Brexit, αφού η κυβέρνηση άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να αποδεχθεί την πρόταση των Βρυξελλών για την άρση του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι συνομιλίες για το διαζύγιο του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ένωση.

Ο Ντέιβιντ Λίντινγκτον αρνήθηκε πάντως τους ισχυρισμούς ότι η παράταση θα κοστίσει στη Βρετανία περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια στερλίνες σε πληρωμές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να παραμείνει στο μπλοκ της ενιαίας αγοράς και της τελωνειακής ένωσης για έναν ακόμη χρόνο.

«Είναι ακριβώς ένα από τα πράγματα που πρέπει να διευκρινισθούν και να αντιμετωπισθούν, εάν θεωρήσουμε, και η ΕΕ θεωρήσει, ότι είναι η σωστή προσέγγιση», πρόσθεσε.

Ο Λίντινγκτον τόνισε ότι οποιαδήποτε παράταση θα διαρκέσει «λίγους μήνες».

Νωρίτερα, από ευρωπαϊκές πηγές έγινε γνωστό ότι η πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι είναι ανοικτή στην ιδέα της παράτασης της μεταβατικής περιόδου «για λίγους μήνες» ώστε να δώσει χρόνο για περισσότερες εμπορικές διαπραγματεύσεις.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, η Μέι δήλωσε ότι «είναι έτοιμη να εξετάσει» μία μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο με την ελπίδα της άρσης του αδιεξόδου στις συνομιλίες για το διαζύγιο ΕΕ-Βρετανίας.

Πηγές της Ντάουνινγκ Στριτ επιβεβαίωσαν ότι η παράταση της μεταβατικής περιόδου κατά την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκειται στους ευρωπαϊκούς κανόνες χωρίς να έχει λόγο επ' αυτών δεν έχει αποκλεισθεί.

Μία τέτοια κίνηση θα δώσει στο Λονδίνο χρόνο για την επίλυση του θέματος των ιρλανδικών συνόρων, αναμένεται όμως να προκαλέσει την οργή της πτέρυγας των σκληροπυρηνικών υποστηρικτών του Brexit στις τάξεις των Τόρις.

Λιγότερο από έξι μήνες πριν από την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ένωση, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις αφορά τον επονομαζόμενο «backstop», ένα πλαίσιο εγγυήσεων που θα διασφαλίζει ότι δεν θα υπάρξει επαναφορά ενός «σκληρού συνόρου» ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας και την Βόρεια Ιρλανδία, που θα αποτελούσε απειλή για τις ειρηνευτικές συμφωνίες του 1998, αν το πλαίσιο της μελλοντικής εμπορικής σχέσης δεν εφαρμοσθεί εγκαίρως.

Η παράταση της μεταβατικής περιόδου μπορεί να σημαίνει ότι, εάν το πλαίσιο της μελλοντικής σχέσης δεν είναι έτοιμο, το «backstop», μέχρι στιγμής μη αποδεκτό από τη βρετανική πλευρά, δεν θα χρειασθεί να εφαρμοσθεί.

Αλλά ακόμα και μία χρονική παράταση δεν εγγυάται ότι το Λονδίνο θα απαλλαγεί από την επιμονή των Βρυξελλών για την εφαρμογή του «backstop», ώστε να διασφαλισθεί μία συμφωνία, σχολιάζει το Reuters.

«Μία άλλη ιδέα που εμφανίσθηκε, και είναι μία ιδέα στο στάδιο αυτό, είναι να δημιουργηθεί μία επιλογή για την παράταση της περιόδου εφαρμογής για λίγους μήνες και θα είναι μόνο για λίγους μήνες», δήλωσε η Τερέζα Μέι στους δημοσιογράφους σήμερα, δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής των Βρυξελλών.

«Αλλά το θέμα είναι ότι αυτό δεν αναμένεται να χρησιμοποιηθεί διότι εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι θα έχουμε στο πλαίσιο της μελλοντικής μας σχέσης έτοιμη προς εφαρμογή στο τέλος του Δεκεμβρίου 2020», πρόσθεσε.

Απελπισία!

Ωστόσο, το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις οδήγησε πολλούς υποστηρικτές του Brexit, αλλά και επικριτές της εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, να εκφράσουν την απογοήτευσή τους για την έκβαση μίας εξόδου που οι ηγήτορες της καμπάνιας υπέρ του Brexit είχαν πει ότι θα είναι η ευκολότερη συμφωνία που έχει γίνει ποτέ.

Η ίδια η ιδέα της παράτασης της μεταβατικής περιόδου έχει ήδη εξοργίσει όσους θεωρούν ότι η Βρετανία έχει ήδη παραχωρήσει πάρα πολλά στις διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες. Άλλοι φοβούνται μήπως η Μέι οδηγεί τη χώρα προς ένα Brexit χωρίς συμφωνία.

«Χάνει την εμπιστοσύνη των συναδέλφων όλων των αποχρώσεων. Άνθρωποι που την έχουν υποστηρίξει σε όλη την διαδικασία βρίσκονται κοντά στην απελπισία λόγω της κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η διαπραγμάτευση», δήλωσε ο βουλευτής των Τόρις Νικ Μπόουλς, επικριτής της Μέι, ο οποίος κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος υποστήριξε την παραμονή στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τώρα θέλει την παραμονή στην ενιαία αγορά σε προσωρινή βάση.

«Είναι πραγματικά μία άπελπις ύστατη κίνηση», είπε.

Για πολλούς που έκαναν εκστρατεία υπέρ της εξόδου, η ιδέα να συνεχίσει η Βρετανία να πληρώνει και μετά την αποχώρησή της τον προσεχή Μάρτιο αποτελεί κατάρα.

«Δεν μπορούμε να βρούμε τα χρήματα για να χρηματοδοτήσουμε την ίδια την συνοριοφυλακή μας σωστά, δεν μπορούμε να βρούμε τα 2 δισεκατομμύρια λίρες για το ετοιμόρροπο Universal Credit, αλλά μυστηριωδώς μπορούμε να βρούμε δισεκατομμύρια για να πληρώσουμε την ΕΕ για έναν ακόμη άχρηστο χρόνο. Αυτό είναι σοβαρό», δήλωσε η συντηρητική βουλευτής Ναντίν Ντόρις.

«Η Μέι παίζει με τη φωτιά» σχολίασε η βρετανική εφημερίδα Sun για την προοπτική της παράτασης, την οποία χαρακτηρίζει «νέα συνθηκολόγηση».

«Πιο κοντά σε μια συμφωνία για το Brexit, χωρίς όμως ακόμα ικανοποιητική πρόοδο»

«Το κλίμα είναι πολύ καλύτερο από το Σάλτσμπουργκ. Είμαστε πιο κοντά σε τελικές λύσεις και μια συμφωνία για το Brexit, αν και μάλλον αυτό το συμπέρασμα είναι περισσότερο συναισθηματικό απ' ό,τι λογικό», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ κατά τη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Τουσκ δήλωσε «έτοιμος» να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου (Brexit) μόλις ο επικεφαλής διαπραγματευτής της ΕΕ, Μισέλ Μπαρνιέ επιβεβαιώσει πως έχει σημειωθεί «αποφασιστική πρόοδος», σημειώνοντας όμως ότι αυτή η πρόοδος δεν υπάρχει ακόμα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της παράτασης της μεταβατικής περιόδου, ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε μεταξύ των «27», ωστόσο εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι εφόσον έρθει το αίτημα αυτό από τη βρετανική πλευρά, οι Ευρωπαίο θα το δεχθούν προκειμένου να υπάρξει συμφωνία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι το ενδεχόμενο της «μη συμφωνίας» είναι «επικίνδυνο» τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την ΕΕ, προσθέτοντας ότι η παράταση της μεταβατικής περιόδου θα εφαρμοστεί προκειμένου να δοθεί το απαραίτητο χρονικό περιθώριο για την επίτευξη συμφωνίας για τη μελλοντική σχέση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μακρόν: Επαφίεται στην Τερέζα Μέι να παρουσιάσει νέες προτάσεις

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι επαφίεται πλέον στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι να παρουσιάσει νέες προτάσεις για το Brexit τις οποίες θα μπορεί να υπερασπιστεί σε πολιτικό επίπεδο στη χώρα της.

Η διαπραγμάτευση μιας συμφωνίας για το Brexit έχει εξελιχθεί σε εσωτερικό πολιτικό θέμα για τη Βρετανία και έχει παύσει πλέον να αποτελεί τεχνικό ζήτημα, είπε ο Μακρόν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

«Πλέον, είναι πασιφανές ότι επαφίεται στη Βρετανίδα πρωθυπουργό και το επιτελείο της να παρουσιάσουν μια λύση βασισμένη στον αναγκαίο πολιτικό συμβιβασμό από την πλευρά του Ηνωμένου Βασιλείου», σημείωσε ο Μακρόν.

Η Μέι θα προτρέψει τους βουλευτές «να θυμηθούν ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης»

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας δήλωσε πάντως ότι σκοπεύει να προτρέψει το βρετανικό κοινοβούλιο να θυμηθεί ότι οι Βρετανοί ψήφισαν υπέρ της αποχώρησης της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όταν εκείνη θα καλέσει τους βουλευτές να εγκρίνουν όποια συμφωνία καταφέρει να πετύχει με τις Βρυξέλλες.

Ερωτηθείσα, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες, τι θα μπορούσε να κάνει για να καθησυχάσει τις ανησυχίες ότι το κοινοβούλιο μπορεί να «μπλοκάρει» μια συμφωνία, η Μέι απάντησε: «Θα ζητήσω από τα μέλη του Κοινοβούλιου κατ' αρχάς να θυμηθούν ότι εκπληρώνουμε την ψήφο του βρετανικού λαού».

«Θα τους ζητήσω επίσης να αναλογιστούν πόσο σημαντική είναι η προστασία των θέσεων εργασίας και των μέσων επιβίωσης, η προστασία της ασφάλειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και η προστασία της ενότητας του Ηνωμένου Βασιλείου», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στο ζήτημα της παράτασης της μεταβατικής περιόδου, η Μέι είπε ότι το Λονδίνο δεν έχει προτείνει κάτι τέτοιο, όμως αυτή η επιλογή θα μπορούσε να βοηθήσει να επιλυθεί το ζήτημα των συνόρων μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και Δημοκρατίας της Ιρλανδίας.

«Αυτό που αναδύθηκε είναι η ιδέα ότι μια επιλογή παράτασης της περιόδου εφαρμογής για μερικούς μήνες θα μπορούσε να αποτελέσει μια λύση σε αυτό το ζήτημα. Εμείς εδώ δεν προτείνουμε την παράταση. Αυτό που κάνουμε είναι να εργαζόμαστε για να διασφαλίσουμε ότι έχουμε μια λύση», κατέληξε.

Νωρίτερα, ευρωσκεπτικιστές βουλευτές του κόμματος της Μέι απέρριψαν την ιδέα της παράτασης της μεταβατικής περιόδου. Ο Τζέικομπ Ρις-Μογκ, που ηγείται μιας ομάδας περίπου 60 Συντηρητικών ευρωσκεπτικιστών, μιλώντας στο βρετανικό δίκτυο BBC χαρακτήρισε την πρόταση αυτή «λάθος και δυνητικά δαπανηρή».

Η Ναντίν Ντόρις, από την πλευρά της, κάλεσε ευθέως την πρωθυπουργό να «παραδώσει την ηγεσία» εξηγώντας ότι «αν η Τερέζα Μέι ζητά μια μεγαλύτερη μεταβατική περίοδο, τότε κωλυσιεργεί».

Η Αντρέα Τζένκινς υπενθύμισε ότι τον περασμένο Ιούνιο 33 Συντηρητικοί βουλευτές είχαν θέσει τις «κόκκινες γραμμές» τους για το Brexit, με επιστολή που είχαν απευθύνει τότε στην πρωθυπουργό. «Μία από αυτές (τις κόκκινες γραμμές) ήταν ότι δεν θα δεχόμασταν καμία παράταση της μεταβατικής περιόδου», εξήγησε.

Σήμερα, η εφημερίδα Telegraph φιλοξενεί μια «ανοιχτή επιστολή» του Ρις-Μογκ, του πρώην υπουργού Brexit Ντέβιντ Ντέιβις, του πρώην υπουργού Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και άλλων τριών ευρωσκεπτικιστών πολιτικών που απευθύνεται στη Μέι. Το σχέδιο της πρωθυπουργού έχει «ελάχιστους υποστηρικτές» στη Βρετανία και «απορρίφθηκε επισήμως από την ΕΕ», τονίζουν οι συντάκτες, ζητώντας να επικεντρωθούν οι διαπραγματεύσεις στην επίτευξη μιας συμφωνίας ελευθέρου εμπορίου την οποία θα στήριξε η πλειοψηφία του κοινοβουλίου «σε αντίθεση με το αντιδημοφιλές σχέδιο Τσέκερς».

Πηγή ΑΠΕ - ΜΠΕ